2024. április 21., vasárnap

A kínai turisták és a vb – a legtöbb szálláshely felkészült

A külföldi turisták érdeklődése számos magyarországi szálláshely iránt egyre nő, és idén is növekedhet. A magyar turistákat azonban visszafoghatják a csökkenő reálbérek.

A márciusi lassulás után áprilisban kissé fellendült a szállodai forgalom, a vendégéjszakák száma 1,2%-kal nőtt. Ugyanakkor a belföldi vendégéjszakák száma 6%-kal csökkent, a nem belföldi vendégéjszakák száma pedig 9,2%-kal emelkedett. Ez a külföldi látogatók visszatérését és a nemzetközi turizmus folyamatos fellendülését tükrözi.

Forrás: Pixabay

A tömeges szálláshely bezárásoktól való félelmek helytelennek bizonyultak

Áprilisban a szálláshelyek bevételei 34%-kal voltak magasabbak, mint az egy évvel korábbi azonos hónapban, ami a magasabb áraknak köszönhető. A tömeges szállodabezárásoktól való félelem alaptalannak bizonyult, mivel a vendégéjszakák számának növekedésében részt vevő szálláshelyek száma 6%-kal volt alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi azonos hónapban. A kedvező forgalmi adatok és az alacsonyabb energiaköltségek, amelyek a szálláshelyek számának lassuló csökkenésében tükröződnek, új nyitásokhoz vezethetnek.

Az év első négy hónapjában:

  • a vendégéjszakák száma 1,4%-kal nőtt,
  • a belföldi vendégéjszakák száma 8,4%-kal csökkent,
  • a tengerentúliaké pedig 13%-kal emelkedett.

A nemzetközi turizmus fokozatos javulása a Liszt Ferenc repülőtér forgalmában is megmutatkozik. Ez a járványhoz kapcsolódó korlátozások feloldása óta jelentősen emelkedett; a légi utasforgalom áprilisban 20,4%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, de még mindig mintegy 10,2%-kal alacsonyabb, mint négy évvel ezelőtt, 2019. márciusa előtt.

Forrás: Pixabay

A kínai turisták, Európa Kulturális Fővárosa és az atlétikai világbajnokság fellendítheti a forgalmat

A szállodai forgalom jelentősen fellendült a tavaly májusi, szakaszos megnyitása óta. Az elmúlt egy év pozitív jeleket mutatott a korlátozások feloldásával és a külföldről érkező járatok számának növekedésével. A globális turisztikai kereslet további élénkülésével a hatalmas igény serkentette a szállodai forgalmat, és ez a tendencia valószínűleg folytatódik. A szigorú járvány-korlátozások feloldása Kínában tovább fogja élénkíteni a nemzetközi turizmust, mivel a Távol-Keletről érkező turisták nagymértékű lemaradása miatt nem volt ideje kihasználni a nemzetközi turizmus fellendülését, és – amint azt egyes jelentések megerősítik – az elhalasztott utazások miatti kereslethiányt.

A turizmus további növekedésére ösztönözhet az is, hogy Veszprém lett az idei Európa Kulturális Fővárosa, és nyáron az atlétikai világbajnokságnak ad otthont. A belföldi turizmusnak a hosszú ünnepi hétvége is lendületet adhat, ami a következő hónapokban a szálláshely-szolgáltatás élénküléséhez vezethet, bár a belföldi turizmust a reáljövedelmek átmeneti romlása és a háztartások külföldi utazásának jelentős növekedése is visszafogja.

Forrás: Pixabay

A reálbérek csökkenése némi kockázatot jelent a szálláshelyekre

Számos európai országban az infláció jóval magasabb, mint a bérnövekedés, így fennáll a veszélye annak, hogy a megélhetési költségek emelkedése hátráltatja a nemzetközi turizmus fellendülését, míg a belföldi turizmus lendületét a fogadó országban a reálbérek csökkenése gátolhatja.

A szálláshelyek számára a legnagyobb kockázatot az energiaköltségek emelkedése jelenti, ami az energiaigényes és nem hatékony szálláshelyek versenyhátrányát eredményezheti, ami átmeneti vagy végleges bezáráshoz vezethet. A fűtési szezon végeztével azonban sok szálloda újra kinyithat, amihez hozzájárulhat az energiaárak jelentős csökkenése. A közeljövőben számos olyan intézkedés kulcsfontosságú lesz, amelyek jelentősen csökkenthetik az energiaköltségeket, mint például az energiahatékonyság, a megújuló energia, az energiatakarékos üzemeltetés és a jobb szigetelés.

Forrás: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük