2024. április 23., kedd

12 évnyi nettó fizetésbe kerülhet egy pesti lakás

Sokan nem engedhetik maguknak a saját lakás megvásárlását, ugyanakkor az állami támogatások és a hiteligénylés együttesen túl sok anyagi terhet okozhat a családoknak. Nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki nagyvárások lakosainak is egyre hosszabb ideig kell spórolni lakásvásárlás esetén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legújabb lakáspiaci jelentéséből. 

Egyre nehezebb önerőből saját lakást vásárolni

Az elmúlt másfél-két évben romlott a hazai otthonteremtés lehetősége, ugyanis a bérek emelkedése elmaradt a lakásárak és a hitelkamatok emelkedésétől. A pandémiát követően időszakos javulás ment végbe a nagyvárások sokaságában, azonban 2021-ben és 2022-ben már rosszabbodott a lakásvásárlás elérhetősége – tudható meg a Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb Lakáspiaci jelentéséből.

De mit is jelent pontosan ez a romlás? Szembetűnő Debrecen példája, ahol 13,5 év teljes nettó átlagjövedelme szükséges ahhoz, hogy egy 75 négyzetméteres, tipikus árazású lakást megvásároljunk. Ez egy évvel ezelőtt 12,6 évnyi spórolást jelentett, ami szintén nem kevés, de mégis kedvezőbb a mostani adatoknál.

Ez azt is jelenti, hogy hazánk harmadik legnagyobb városában kellett a legtöbbet gyűjtögetni 2022-ben, hogy a helyi jövedelmekből meg tudjuk fizetni a 651 ezer forintos medián négyzetméterárat. Régebben azonban kedvezőbb volt a helyzet: 2010 és 2015 között 8-9 év nettó jövedelme is elegendő volt lakásvásárlás esetén, habár akkor a négyzetméterár nem érte el a 200 ezer forintot sem. Az időszakot követően viszont megindult egy dinamikus áremelkedés, már kívül-belül drágább a lakás, miközben egyre több év jövedelme vált szükségessé a vásárláshoz.

Lakásvásárlás Budapesten? Sokba fog kerülni!

A jegybank jelentéséből az is kiderült, hogy tavaly 11,9 évnyi nettó jövedelemre volt szükség ahhoz, hogy a fővárosban lakást tudjunk vásárolni. Ez 2004 óta a második legmagasabb érték, ennél már csak 2019-ben volt magasabb, amikor is 12,28 évig kellett spórolni egy ottani lakásra.

A vidéki nagyvárosokban sem fényes a helyzet:

  • Szegeden 10,89,
  • Székesfehérváron 10,2,
  • Pécsett 10,08,
  • Győrben 9,59 és
  • Miskolcon 7,26 évnyi nettó jövedelembe került 2022-ben egy átlagos lakás.

Ha visszatekintünk 2004-ig, akkor látható, hogy Szegeden növekedtek leginkább a lakásárak a jövedelmekhez viszonyítva. Ugyanakkor 2021 óta Miskolcon kissé könnyebbé vált a lakásvásárlás.  A jegybank számításait az adott megyére vonatkozó átlagjövedelmekre alapozta.

Rosszabb helyzetben vannak azok, akik valamelyik vidéki településről szeretnének a fővárosba költözni, ugyanis Budapesten az átlagkereset meghaladja a többi település átlagait. Amennyiben országos nettó átlagbérrel számolunk, akkor idén az első három hónapban 16,2 év nettó jövedelmére volt szükség egy budapesti 75 négyzetméteres lakásvásárlás esetén. Ez a múlt évhez képest nem igazán változott. Európai összevetésben azonban Budapest így a hetedik legkevésbé megfizethető főváros helyére lépett.

átlagkeresetből lakásvásárlás

Mi a helyzet a családtámogatásokkal?

Budapesten­ már ­csak­ az ­otthonteremtési-­ és ­családtámogatásokat ­leginkább ­igénybe ­venni­ tudó, ­3 gyermekes ­háztartások­ tudnak ­túlzott ­kockázatot ­jelentő­ anyagi ­kifeszítettség­ nélkül ­megvásárolni egy­ új ­lakást,­ az ­átlagos­ jövedelmű,­ gyermek­ nélküli ­háztartások ­számára ­pedig ­már ­csak ­rendkívüli­ anyagi­ kifeszítettség­ mellett­ lehetséges­ a­ hitelből­ történő­ lakásvásárlás – olvasható a jelentésben.

Ugyanakkor a vidéki városban még sokat hozzátesznek az otthonteremtési támogatások a lakásvásárlás finanszírozásához. A jegybank modellszámításait 65 négyzetméteres lakásra és kétgyermekes család feltételeire alapozta. A számítások azt tükrözik, hogy az otthonteremtési támogatások igénybevétele mellett a lakásvásárlás nem jár anyagi kockázattal a kétgyermekes család számára, függetlenül attól, hogy új vagy használt a szóban forgó ingatlan.

Ez azzal magyarázható, hogy a vidéki településeken az elmúlt 1,5 év során gyorsabban emelkedtek a bérek, mint a lakásárak. Ráadásul a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) mellé igényelhető hitel kamata pedig lényegesen alacsonyabb, mint egy piaci konstrukcióé. Amennyiben a család nem használja ki az állami támogatást, akkor a piaci alapú hitelek jelentős drágulása révén pénzügyi kifeszítettség terhelné a családot lakásvásárlás esetén, mind használt, mind pedig új ingatlannál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük