2024. május 20., hétfő

Minden, ami fiataloknak járó támogatás

Iskolába jársz és érdekel milyen támogatások járnak neked? Esetleg most álltál munkába? Vagy éppen az érdekel, hogy gyerekedet hogyan segítheti most az állam? Manapság számos olyan kedvezmény és támogatás van, amit igénybe tudsz venni. Bár ezekből meggazdagodni nem fogsz, de sokat javíthatnak a pénzügyi helyzeteden. Nemcsak akkor érdemes elolvasni cikkünket, ha tanulmányokat folytatsz vagy pályakezdő vagy, hanem szülőként is fontos információkat szerezhetsz. Nézzük meg, hogy milyen támogatási lehetőségei vannak most a fiataloknak!

Iskoláztatási támogatás

A családi pótlék egyik részét a nevelési ellátás, másik részét pedig az iskoláztatási támogatás jelenti. A szülők gyermekük után nevelési ellátásban részesülhetnek a tankötelezetté válásig, majd ezt követően iskoláztatási támogatás vehet igénybe.

Az iskoláztatási támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől jár a 16 éves életkor eléréséig. A támogatás a tankötelezettség megszűnése után is jár, amennyiben a gyermek köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben folytatja tanulmányait egészen a 20. életévének betöltéséig. Ez a sajátos nevelési igényű gyermeknél 23 év.

Az iskoláztatási támogatás saját jogon is kérelmezhető (pl. szülők halála esetén vagy gyámság megszűnése nagykorúvá válással).

Alap esetben az egy gyermekre járó családi pótlék 12200 forint, több gyermek esetén, illetve tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családoknál az összeg pár ezer forinttal több. Erről a MÁK oldalán találhatsz részletes tájékoztatást.

Diákhitel és Képzési Hitel

A Diákhitel azokat a 18. életévet betöltött fiatalokat segíti, akik aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. Jelenleg két típusa van:

 • Diákhitel 1: A hitel összege szabadon felhasználható, a tanulmányok során bármikor igénybe lehet venni. Az összege havi 150 ezer forint lehet 7,99%-os kamat mellett.
 • Diákhitel 2: A hitel kizárólag az önköltséges képzés tanulmányi díjának fizetésére igényelhető. Az összege legfeljebb az önköltség díja lehet, cserébe kamatmentes.

Ide sorolható a Képzési Hitel is, ami a Diákhitelnek egy egyedi változata. Ezt azok a 18. életévet betöltött magyar állampolgárok kérhetik, akik aktív tanulói vagy felnőttképzési jogviszonnyal rendelkeznek. A hitel összege a szakképzésben a képzési díj, felnőttképzésben legfeljebb 500 ezer forint lehet. Ugyanakkor a képzési díj minimum 20%-a szükséges önerőként.

Nyelvvizsga támogatás

A nyelvvizsga díjának visszatérítését is kérhetjük, amennyiben 35 év alattiak vagyunk és elsőre sikeresen tettük le a vizsgát. A támogatás összege megegyezik a nyelvvizsga díjával, de legfeljebb a minimálbér 25%-a lehet. Ez idén 66700 forint. Ezen felül a visszatérítés a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyáknak és apáknak is lehetséges, sőt, a nagyszülői GYED-en lévők és kérhetik.

KRESZ vizsgadíj visszatérítése

A vizsgadíj támogatás a B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó KRESZ tanfolyam és vizsgadíj visszatérítésére vehető igénybe. Ez legfeljebb 25000 forint értékben lehetséges a 20 év alattiak számára. Ugyanakkor a 20 év felettiek is kérhetik a visszatérítést, ha CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak.

Támogatások fiatalok számára

SZJA-mentesség 25 év alatt

Kifejezetten nagy előnyre tehetnek szert azok a 25 év alatti fiatalok, akik már belecsöppentek a munka világába. Nekik ugyanis a munkaviszonyból származó jövedelmüket nem terheli a személyi jövedelemadó. Ezekhez a jövedelmekhez sorolható

 • a munkabér,
 • a táppénz,
 • az egyéni vállalkozó vállalkozói kivét vagy átalányban megállapított jövedelem,
 • az őstermelői jövedelem,
 • a kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem.

Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a mentesség nem vonatkozik az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemre.

Bér-, albérleti és utazási támogatás

Áprilistól már igényelhető a frissen bevezetett Ifjúsági Garancia Plusz által nyújtott támogatás, ami a 30 év alatti fiatalokat segíti. A program keretösszege 200 millió forint, a támogatás célja többféle is lehet:

 • a munkabér felét átvállalja 4-6 hónapig a munkáltatótól a program,
 • amennyiben a lakóhely és a munkahely legalább 60 km-re van egymástól, akkor a támogatás mértéke a minimálbér 70%-a, 180 ezer forint lehet, ami az albérlet finanszírozására használható fel,
 • 60 km-en belüli távolság esetén pedig az útiköltségre jár támogatás, ami 10 km-enként 10 000 forint.

Illetékkedvezmény lakásvásárlás esetén

Az illetéktörvény alapján az ingatlanszerzés után illatfizetési kötelezettség terhel minket. Kivétel ez alól az örökösödési vagy az ajándékozási illeték hatálya alá tartozó ingatlan. Alapvetően az illeték a vételár 4%-a. Ingatlanvásárlás esetén tehát a vagyonszerzésről nyilatkozni kell az adóhatóságnál, vagyis be kell adni az adásvételi szerződés egy példányát. Ezt többnyire az az ügyvéd intézi, aki az adásvételi ügyletet bonyolítja.

Fontos tudni, hogy akkor is nyilatkoznunk kell, ha mentességre vagy kedvezményre vagyunk jogosultak a lakásvásárlási illeték esetében. Ekkor jár a kedvezmény:

 • 50%-os illetékkedvezmény jár a 35 év alatti, első lakásukat megvásárló fiatalok számára. Ekkor azonban feltétel, hogy a szóban forgó ingatlan 15 millió forintnál kisebb forgalmi értékű legyen. Emellett pedig csakis akkor jár, ha ezt megelőzően nem rendelkeztünk önálló lakástulajdonnal, illetve 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal ingatlanban. 
 • Nincs vagyonszerzési illeték azoknál az ingatlanoknál, amelyeket Falusi CSOK-ból és CSOK Pluszból finanszíroztunk.
 • Illetékmentesség jár az újépítésű ingatlan 15 millió forintos értékéig, ha az ingatlan értéke legfeljebb 30 millió forint.
 • Szintén mentesülünk az illeték alól, ha a lakástulajdont vásárlása előtti három éven belül vagy a vásárlás utáni egy évben eladjuk, illetve az új lakás vételére alacsonyabb, mint a korábbi értéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük