2024. május 20., hétfő

Vége a kedvezményes diákhitel időszakának!

A kormány számos döntést hozott június végéhez közeledve: átalakul a CSOK és a Babaváró, valamint megszűnik az árstop. Nem úszta meg a diákhitel sem a beavatkozást: esetükben nem kamatcsökkentés, hanem épphogy kamatemelés várható. A kormány rendelete szerint módosul a szabad felhasználású diákhitel, vagyis a Diákhitel1 kamata. Ez júliustól a korábbi 4,99 százalékról 7,99 százalékra emelkedik.

Jelentősen emelkedik a diákhitel kamata

A lakossági jelzáloghiteleket és a kis- és középvállalkozások által igényelt hiteleket már jó pár hónapja védi a kamatstop. Tavaly decemberben azonban a kormány úgy döntött, hogy a kamatstopot kiterjeszti és bevezeti a diákhitelek esetében is. Akkor a szabad felhasználású diákhitel kamatát 2023. június 30-ig rögzítette 4,99 százalékon.

A kormány döntését azzal magyarázta, hogy a kamatstop kiterjesztésének hiányában a Diákhitel1 kamata idén januártól 10 százalék körüli szinten alakult volna. Ekkor a Diákhitel2 kamatát nem változtatták, továbbra is kamatmentes maradt, hiszen ezt a diákok a képzésük költségeinek finanszírozására igényelhetik.

A csütörtök este megjelent kormányrendeletbe foglaltak szerint a jelenlegi 4,99 százalékos kamat 7,99 százalékra emelkedik a szabad felhasználású diákhitel esetében. Az intézkedés 2023. december 31-ig marad érvényben. 

Egy év alatt jelentősen emelkedtek a kamatok

A szabad felhasználású diákhitel kamata sokáig 1,99 százalékon állt, amelyet a kormány 2022. július 1-től megemelt. Azóta a 4,99 százalékos szint volt érvényes a Diákhitel1-re, majd decemberben ezt a kamatot rögzítette a kormány a következő fél évre is. Ez a fél év most letelt, így a kormánynak dönteni kellett: mi legyen a diákhitel konstrukciókkal?

diákhitel1

A kormány mostani döntése már nem ennyire nagyvonalú. A Diákhitel Központ honlapján a Gazdaságfejlesztési Minisztériumra hivatkozva arról tájékoztatnak viszont, hogy a most érvényben lévő szabályok alapján 14 százalékra kellett volna emelni a kamatot a jelenlegi referenciamutatóknak megfelelően.

“A szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megromlott, azonban ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell védeni a diákok és a hallgatók érdekeit, biztosítani kell, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen.” – olvasható a közleményben.

A diákhitel folyósításának és visszafizetésének folyamata már nem egyezik meg a lakossági hitelekével, ugyanis ez egy egyedi kölcsöntípus. A diákhitel igényléséhez egy külön számla is szükséges. A Diákhitel1 konstrukciót a felsőoktatásban tanulók vehetik igénybe, melynek összege 15 és 150 ezer forint közötti lehet. A tanulók azt is eldönthetik, hogy a folyósítást egy összegben (az adott félévre) vagy havonta szeretnék megkapni. A visszafizetés a hallgatói jogviszony megszűnését követően indul meg. Nincs előre meghatározott futamidő, ugyanis a törlesztőrészlet mértékét az aktuális jövedelem függvényében számítják ki.

Számos kedvezményhez juthatnak a diákhitelesek

A diákhitel mellé családtámogatást is szerezhetnek a gyermeket vállaló hitelezettek. Ezt 2022 decemberében egy további kedvezménnyel is bővítették. Ha a diákhitelt igénylő 30 év alatti nő tanulmányai közben vagy a sikeres befejezést követő két évben vállal gyermeket (vagy fogad örökbe), akkor a fennálló diákhitel tartozásának 100 százalékát elengedi az állam, azaz vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Amennyiben ugyanez 30 év feletti nőnél valósul meg, akkor

  • egy gyermek esetén a törlesztés felfüggeszthető és kamattámogatás is elérhető,
  • két gyermek esetén a tartozás fele elengedésre kerül,
  • három gyermek esetén a teljes tartozást engedi el az állam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük