2024. június 13., csütörtök

Nyugdíjkiegészítő biztosítás a stabil időskorhoz

Az egyértelműen látszik, hogy az állam által biztosított időskori nyugdíj nem tudja utolérni az átlagbért. Nem csoda, hogy nyugdíjas korban sokaknak nagyban csökken az életszínvonala. Ezt érdemes megelőzni, így célszerű lehet valamilyen nyugdíjkiegészítő biztosítás kötése minél hamarabb. Nézzük meg, hogy miből választhatunk!

Átlagbér vs átlagnyugdíj – mélyül a szakadék

Az idei évben a bérek hazánkban tovább növekedtek. Az átlagkereset 15 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. Ez egyértelműen pozitív változás, de mi a helyzet a nyugdíjakkal? Az átlagnyugdíj ugyanis nem képes lépést tartani a bérekkel. Az elmúlt évtizedben a kettő közötti szakadék pedig fokozatosan, de még tovább mélyült. 2013-ban a kettő közötti eltérés 25 százalékot tett ki, ami idén már 42 százalékra emelkedett.

A nettó átlagkereset jelenleg 371 ezer forint, ami a kedvezményeket is figyelembe véve 384 ezer forintra rúg a KSH szerint. Mindeközben az átlagnyugdíj 215 ezer forint. A különbség hatalmas: ez az átlagkereset csupán 58 százalékát teszi ki. Amennyiben az átlagkeresethez hozzávesszük a kedvezményeket is, a helyzet még inkább lesújtó, hisz ekkor a nyugdíj már csak a bér 56 százalékának felel meg. Az is látható, hogy az állam oldalán még nem volt olyan nagyobb volumenű intézkedés, ami a nyugdíjasok helyzetét javítaná. Érdemes tehát megismerkedni a nyugdíjkiegészítő biztosítás témájával.

A nyugdíjkiegészítő biztosítás mindenkinek ajánlott

A jövedelem és a (jövőbeli) nyugdíj közötti különbséget mindenkinek magának kell kompenzálnia. Ahhoz, hogy a jövőben elkerüld az életszínvonal lényegi romlását, célszerű lehet valamilyen hosszabb távú nyugdíj megtakarítást indítani. Nem feltétlen kell nagyobb összegeket havi szinten befizetni, már kisebb összeggel is érdemes lehet a megtakarítást elindítani.

Kb. ekkora összeggel számolj!

Kiszámíthatatlan, hogy hány évet fogsz nyugdíjban eltölteni, de az egyszerűbb számítás érdekében vegyünk 20 évet. Ha az idei nettó átlagjövedelemmel és átlagnyugdíjjal számolunk, akkor a kettő közötti különbség 156 ezer forint. Havi szinten tehát ekkora plusz pénzre lenne most szükség. Ez a 20 év alatt közel 37,5 millió forint összesen. 

Ha csakis nyugdíjkiegészítésben gondolkodsz, akkor a teljes összegből havi szinten 156 ezer forinttal megegyező járadékot vennél fel. A bent maradó pénz tehát tovább kamatozik. Ez a kamat legyen most egy évre 5 százalék. Ez azt jelenti, hogy összesen ,,csupán” 22,5 millió forint fog kelleni, hogy kompenzáld a kiesét. De milyen lehetőségeid vannak?

A nyugdíjkiegészítő biztosítás jó megoldás lehet

Az egyéni nyugdíjkiegészítő biztosítás révén megszerezhetjük a kívánt összeget. Arról nem is beszélve, hogy adókedvezmény is jár a befizetett díjaikra, amit a biztosításon jóváírnak!

Vagyis ha most 30 éves vagy, akkor 35 év alatt nehézségek nélkül összegyűjthető ez a pénz. Ha a nyugdíjkiegészítő biztosítás indítása esetén éves 5 százalékos nettó kamattal számolunk – ami nagyjából reális -, akkor az havonta 20 ezer forint befizetést jelentene. Emellett éves szinten adókedvezményben is részesülünk. Ezzel kalkulálva 17 600 forintos biztosításra van szükség a 22,5 millió forint eléréséhez.

A biztosítás szerződésében található az értékkövetés lehetősége, ami éves szinten növeli a biztosítás díját, amit a jövedelmed növekedéséhez igazíthatsz. A kezdeti alacsonyabb befizetés tehát idővel növelhető. Ha évente 5 százalékkal emeled a biztosítás díját, akkor pedig elég, ha 9400 forintos havi díjjal szállsz be.

A számítások során az aktuális hazai átlagkereset, vagyis 371 ezer forint lett figyelembe véve. Ez esetben a kezdeti biztosítási díj 9400 forint lenne, ami a jövedelmed csupán 2,5 százaléka. Ennyit biztosan megér havonta, hogy később ne legyenek anyagi problémáid! Fontos azonban megjegyezni, hogy a nyugdíjkiegészítő biztosításnak is lehetnek költségei amellett, hogy mindenki saját anyagi helyzetétől is függ, hogy ez a megoldás számára ideális-e. Érdemes alaposan megfontolni és szükség esetén szakértő tanácsát kérni a döntés előtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük