2024. május 20., hétfő

Lesz novemberben nyugdíjemelés! De mekkora?

Az elmúlt időszakban rengeteg hír keringett a novemberi nyugdíjkorrekcióról, azonban most megérkezett a kormány döntése. A novemberi nyugdíjemelés mértéke 3,1% lesz, amelyet egész évre visszamenőlegesen megkapnak a nyugdíjasok. Az emelésnek köszönhetően az átlagnyugdíj 210 ezerről 217 ezer forintra is emelkedhet. Emellett az átlagnyugdíjjal rendelkezők 72 ezer forintos összeget várhatnak novemberben.

Miért fontos az év végi nyugdíjemelés?

Szeptember utolsó kormányinfóján tudhattuk meg a kormány döntését: a nyugdíjasok novemberben 3,1%-os nyugdíjkorrekcióra számíthatnak. Az évközi nyugdíjkorrekció akkor szükséges, ha az év eleji nyugdíjemelés elmarad az adott évi inflációtól. 2023 elején a nyugdíjemelés mértéke 15%-ot tett ki. Ezzel szemben az éves várható infláció jóval magasabb, 19% körül fog alakulni. A két érték különbségét a kormánynak kötelezően korrigálni az év elejéig visszamenőleg. Ennek végső határideje pedig november.

A nyugdíjtörvény alapján akkora nyugdíjemelés szükséges minden év elején, amekkora a tárgyévre várt infláció. Ugyanakkor a hatályos jogszabály szerint pótlólagos évközi nyugdíjemelés – azaz nyugdíjkorrekció – szükséges, amennyiben az év első 8 hónapos inflációs tényadatai szerint a teljes évre várható infláció túlszárnyalja az év eleji emelés szintjét.

Idén augusztus végéig a tényadatok alapján az infláció átlagosan 22% volt. A nyugdíjas infláció ezt túlszárnyalta, amely 8 hónapra számítva 23,3%-ot tett ki. Ugyan az év végéhez közeledve lényegesen lassulhat az áremelkedés, az már most gyanítható, hogy túl fogja lépni a kormány által várt szintet. A jegybank legfrissebb előrejelzésében 17,9%-os inflációt vár az idei évre. Ehhez képest a nyugdíjas infláció 19% körüli alakulhat 2023-ra vonatkozóan.

3,1% lesz a novemberi nyugdíjkorrekció

A novemberi nyugdíjemelés mértékének meghatározásához az infláció és a nyugdíjas infláció közül a magasabb érték a mérvadó. Ennek megfelelően a nyugdíjkorrekciót a kormány 3,1%-ra kalkulálta idén. A nyugdíjasok tehát novemberben és decemberben már az emelt összegű nyugdíjat kaphatják kézhez. Ezen felül egy egyösszegű kifizetésben is részesülnek, ami maga a korrekció az év első 10 hónapjára (és a 13. havi nyugdíjra).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, júliusi statisztikája szerint 1 millió 989 ezer fő volt, aki öregségi nyugdíjban részesült hazánkban. A KSH által kalkulált átlagnyugdíj jelenleg 210 ezer forint volt. A nyugdíjemelés eredményeképpen novemberben ez 217 ezer forintra bővül. Az említett visszamenőleges kifizetés pedig várhatóan 72 ezer forint lesz. A KSH közzétett adatai szerint a 186 ezer forintos mediánnyugdíj novemberben már a 192 ezer forintot is elérheti. A mediánnyugdíjon felül az egyösszegű kifizetés 63 ezer forint lesz. Azzal is érdemes számolni, hogy idén nem várható nyugdíjprémium, ugyanis a gazdasági növekedés biztosan nem fogja meghaladni a 3,5%-ot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük