2024. május 15., szerda

Novemberi nyugdíjkorrekció: mennyi az annyi?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint 16,4% volt az infláció augusztusban. Habár a fogyasztói árak átlagos emelkedése sokat csökkent az elmúlt hónapok során, jogosan merül fel a kérdés: mekkora mértékű nyugdíjkorrekció járna a nyugdíjasoknak novemberben?

Az inflációt kompenzáló nyugdíjkorrekció szükséges

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikája szerint a fogyasztói árak 16,4%-kal voltak magasabbak augusztusban, mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában. A nyugdíjas infláció ezt mindig meghaladja: augusztusra 17,2%-ot mért a hivatal. Ebből kifolyólag az idei év nagyobb részére vonatkozó inflációs adatok már ismertek. Nemrég írtunk róla, hogy rezeg a léc a nyugdíjkorrekció alatt. Ez novemberben várható, így a kormánynak lassan időszerű meghatározni az évközi emelés mértékét.


A nyugdíjemelés elsődlegesen inflációkövető hazánkban: minden évben a költségvetési törvénybe foglalt infláció mértékét kell a nyugdíjemelés során is figyelembe venni. Habár az év elején még csak egy tervszámot határoznak meg, ugyanekkora mértékben kell a nyugdíjakat emelni. A nyugdíjkorrekció a kormány számára akkor kötelező év közben, ha a januári nyugdíjemelés szintje alacsonyabb, mint a tényleges áremelkedés. A nyugdíjkorrekció mértékét a kormánynak az augusztussal bezárt időszak alapján kell meghatározni, amelyre egy becslést készítenek az adott évi átlagos inflációra vonatkozóan. Ugyanakkor az emelést az év elejéig kell kifizetni utólagosan a nyugdíjasok számára.

Mekkora áremelkedéssel számolhatunk az idei évre?

Az év elején 15%-kal emelkedtek a nyugdíjak. Az eddig ismert adatok alapján így változott az infláció és a nyugdíjas infláció az év során:

  • január: 25,7% – 27,4%,
  • február: 25,4% – 26,9%,
  • március: 25,2% – 26,7%,
  • április: 24,0% – 25,3%,
  • május: 21,5% – 22,9%,
  • június: 20,1% – 21,2%,
  • július: 17,6% – 18,7%,
  • augusztus: 16,4% – 17,2%.

Az adatokból könnyen kiszámítható, hogy augusztus végéig átlagosan 22,0% volt az infláció, miközben a nyugdíjas infláció 23,3% volt. A nyugdíjtörvény alapján az évközi nyugdíjkorrekció kiszámításához az év első 8 hónapjának tényadataira kell alapozni az éves infláció becslését. A két adat közül mindig a magasabbal kell számolni.

évközi nyugdíjkorrekció legyező ábra
forrás: https://www.mnb.hu/web/legyezo-abra

Nagy Márton nyilatkozata szerint szeptemberben 11-12% körüli inflációval számolhatunk, ami októberben már csak 9-10% lesz várhatóan. A gazdaságfejlesztési miniszter várakozásai szerint novemberben az infláció már csak 8, decemberben pedig 7% körül fog alakulni. Erre alapozva az éves infláció 17,6-17,7% közé jósolható. Ha a nyugdíjas inflációból indulunk ki, akkor pedig szinte biztos, hogy az éves átlag magasabb lesz, mint az átlagos infláció esetén.

Mindenképpen szükséges lesz a nyugdíjkorrekció

Az adatokból látható, hogy az év eleji 15%-os emelés lényegesen alulmúlja az inflációt, így nagy valószínűséggel a kormány a nyugdíjkorrekció mellett rakja le a voksát. Az idei átlagos nyugdíjas infláció megközelítheti a 18,5%-ot is, így a korrekció mértéke akár 3,5% is lehet.

Idén júliusban 1,99 millió időskorú kapott öregségi nyugdíjat, ez átlagosan havi 210 ezer forintot jelentett. Ez alapján a nyugdíjkorrekció átlagosan 7300 forint is lehet egy hónapra, ami az év elejéig  visszamenőleg megilleti a nyugdíjasokat. Az átlagnyugdíj szintjén ez tehát 80 ezer forintnál is magasabb összeg lehet. A nyugdíjkorrekció mértéke a novemberi nyugdíjba már automatikusan beépül. Ennek megfelelően a nyugdíjak átlagos értéke a 217 forintot is elérhető az év végén. A következő nyugdíjemelés pedig jövő év elején várható. A várakozások szerint ez 6% körül fog alakulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük