2024. május 17., péntek

Megérheti az önrészbiztosítás, ha külföldön bérel autót

A bérelt autók biztosításának önrésze több ezer euróba is kerülhet. Ha a bérleti időszak alatt valami történik az autóval, az ügyfél nagy bajban van, ha nem rendelkezik önrészbiztosítással. Ez utóbbi költsége változó, és bár az autókölcsönző cégek jobban szeretik, ha náluk bonyolódik le a biztosítás megkötése, az online általában sokkal olcsóbb.

Egyre többen repülnek nyaralásra, és helyben bérelnek autót, hogy messzebbre utazhassanak. Az autóbérlés azonban számos buktatót rejt magában, és kellemetlen meglepetésekhez vezethet, ha az utazók nem vigyáznak. Akárcsak a repülőjegyeknél, az autóbérlésnél is sokan az árra koncentrálnak, pedig másra is érdemes odafigyelni.

Nem jó ötlet az utolsó pillanatra hagyni az autófoglalást, vagy a repülőtéren megpróbálni autót bérelni. Az utolsó pillanatban történő autóbérlés gyakran drágább, és sok autókölcsönző cégnek vannak rejtett költségei, amelyekről az ügyfelek csak később értesülnek.

Forrás: Pixabay

Az utazók számára a legjobb módja az autóbérlésnek, ha az egyik nagy közvetítőhöz fordulnak, és egy jó minősítéssel rendelkező céget választanak. Jó ökölszabály, hogy olyan kölcsönzőt válasszon, amely egy 10 pontos skálán legalább 7,5 pontot kapott; az ennél alacsonyabb pontszámmal rendelkező cégek általában problémásak. Előfordulhat, hogy nincs meg a jármű, a járművet nem az ügyfél foglalta le, a jármű rossz műszaki állapotban van, az ügyfél a helyszínen a megállapodás szerinti áron felül pluszban akar fizetni stb.

Önrészbiztosítás: eltérő árképzés

Az egyik ilyen felár az önrészbiztosítás. Az autóbérlés mindig tartalmaz kötelező felelősségbiztosítást, és gyakran kár- és lopásbiztosítást is. A bérautók azonban általában csak 10 százalékos alap önrésszel vannak biztosítva, egyes esetekben még magasabb önrésszel. Ennek következtében az ügyfeleknek több millió forintos önrészt is fizetniük kell, ha a bérautót ellopják vagy megrongálják.

Forrás: Pixabay

Az utasbiztosítás erre nem nyújt fedezetet, de a biztosító az önrész biztosítás megkötésével kifizetheti az önrészt az Ön nevében. Ezt a szolgáltatást általában a közvetítővel lehet megkötni, de ha valakinek nincs szerződése, a bérbeadó mindig megpróbálja eladni neki, még akkor is, ha már megkötötte.

A bérbeadó általában nem, vagy alig keres pénzt magából az autóból, de a biztosítótársaság nagy jutalékot fizet neki. Ha nincs önrészbiztosítás, akkor több ezer euróval is terhelhetik a bérlő hitelkártyáját, hogy meggyőzzék a bérlőt, kössön ilyet.

Az önrészbiztosítással nem rendelkező bérlőtől kauciót várnak el, általában 300 euró körüli összeget. Az autó átadása után azonban, ha az autókölcsönző úgy dönt, hogy minden rendben van, a kauciót néhány napon belül felszabadítják, és visszautalják a hitelkártya számlájára.

A kiegészítő biztosítás díja is nagyban függ a jármű típusától és árától, és természetesen elsősorban az ügynök és a biztosító társaság határozza meg. Általában 3 és 30 EUR közötti összeggel kell számolnia naponta. Sajnos, ahogy a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és a gépjármű-felelősségbiztosítás között is vannak különbségek, úgy a különböző ajánlatok között is. Például egy egyhetes autóbérlés esetén előfordulhat, hogy egy közvetítő csak 80 eurót kér a felelősségbiztosításért ugyanarra a járműre, míg az autókölcsönző cég 250 eurót kér a helyszínen ugyanezért a szolgáltatásért. Ez természetesen olcsóbb is, mint a 2500 eurós önrész, amelyet kár esetén a bérlőre terhelhetnek.

A gyakorlat országonként eltérő

A lízinggel kapcsolatos gyakorlatok általában országonként eltérőek.

Emellett az általános önrész egyes országokban meglehetősen magas, míg más országokban alacsonyabb:

  • Olaszországban például az Autoeurope honlapja szerint az önrész viszonylag alacsony, körülbelül 1000 euró.
  • Még Spanyolországban és Németországban is a kölcsönzők általában néhány száz eurós autóbérlésre kötnek autóbiztosítást, legfeljebb 1500 euróig.
  • Ha azonban Portugáliába utazik, akkor legalább 1.000-2.000-3.000 eurós önrészre lesz szüksége, és az Egyesült Királyságban is magasabbak a tipikus önrészek.

Forrás: Pixabay

Az, hogy érdemes-e ezt az összeget kiegészítő biztosítással csökkenteni, elsősorban a régió kockázati szintjétől függ. Dél-Olaszországban, ahol a járművezetők hírhedtek arról, hogy nem vigyáznak megfelelően saját és mások autójára, és még a parkolóban hagyott autókon is előfordulhat, hogy a tükrök letörnek és a lökhárítók behorpadnak, érdemes lehet kiegészítő biztosítást kötni. Egy kis görög szigeten azonban nem biztos, hogy megéri több száz eurót költeni erre a szolgáltatásra, mivel nem valószínű, hogy idegenek összetörik az autóját. Azonban nemcsak a sofőr jelent veszélyt a járműre, hanem maga az út is. Ha például számos tábla figyelmeztet a lezuhanó kövek veszélyére, érdemes lehet kiegészítő biztosítást kötni, mivel a lezuhanó kövek komoly károkat okozhatnak a járművében.

Mi történik, ha baleset éri?

Ha a járműben kár keletkezik, a kölcsönző kétféleképpen avatkozhat be. Ha az ügyfél kiegészítő biztosítást kötött, akkor nem követel kártérítést a bérlőtől. Ha nem, vagy ha más biztosítással rendelkezik, akkor kártérítést követelhet az önrész összegéig, amelyet általában a kaucióból vonnak le. Ha rendelkezik biztosítással az önrészre, de azt máshol kötötte, akkor ezt az összeget később kárigénylőlap benyújtásával igényelheti a biztosítótársaságától.

Amikor Ön átveszi az autót, az autókölcsönző cég alaposan átvizsgálja az autót, és képes lesz észrevenni a kisebb sérüléseket is. Jó ötlet, hogy mielőtt visszaviszi az autót, készítsen róla jó minőségű fényképeket, hogy ha vita alakul ki a kár okát illetően, bizonyítani tudja, hogy a kár már akkor is megvolt, amikor visszavitte az autót. Továbbá, ha az átvételkor kapott egy listát a kisebb karosszériahibákról, akkor érdemes ezt ellenőrizni, és minden jelentős eltérést még az átvétel előtt jelenteni és rögzíteni.

Forrás: Pixabay

Az is fontos, hogy az ügyfél ne siessen a kiszállítás során. Az autókölcsönző cég általában az ország nyelvén vagy angolul írásos szerződést ad át Önnek, amelyet érdemes elolvasni, és ha valami nem világos, további részleteket kérni, hogy elkerülje a vitákat és a kellemetlen meglepetéseket. Az autót általában teli tankkal szállítják, és ebben az állapotban adják vissza, de előfordulhatnak eltérések. Ha az autókölcsönző cég tankolta tele az autót, a benzinköltséget levonják a kaucióból, ezért ezzel is tisztában kell lennie.

Az autó használatakor előfordulhat, hogy az autó lerobban, vagy hibaüzenet jelenik meg a műszerfalon. Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot az autóbérlő céggel, és ők gondoskodnak arról, hogy szükség esetén szerelőt küldjenek, vagy kicseréljék az autót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük