2024. április 23., kedd

Márciusi lakásbiztosítás csere: ezeket kell tudni

Fontos hónap az idei március, ugyanis most először van arra lehetőségünk, hogy a lakásbiztosításunkat ingyenesen lecseréljük. Ebben a hónapban a biztosítást minden ok nélkül, teljesen ingyenesen felmondhatjuk egy új jogszabályi rendelkezés révén. Ez a lehetőség csupán márciusban érvényes, így nem szabad rajta sokat gondolkozni, főleg, ha a jelenleginél sokkal kedvezőbb ajánlatokat is találhatunk. A szakértők most a lakásbiztosítás cserék dömpingjére számítanak. Nézzünk is meg néhány fontos kérdést!

Meddig lehet a lakásbiztosításunkat ingyenesen lecserélni?

A biztosítási törvény azt mondja ki, hogy a határozatlan időre kötött lakásbiztosítás minden évben márciusban felmondható. Ez nem jár semmilyen többletköltséggel, csak azért, mert nem várjuk meg a biztosítási évfordulót, mi több, ingyenesen megtehető. Az ünnepek figyelembevételével ez azt jelenti, hogy a lakásbiztosítás lecserélésére idén március 1. és április 2. között van lehetőségünk.

Minden lakásbiztosítás érintett a díjmentes cserében?

A márciusi kampány során az a lakásbiztosítás vehető csak figyelembe, amelyet határozatlan időre kötöttünk. Amennyiben a szerződés határozott idejű, akkor az évforduló előtti felmondás pénzbe kerülhet. Gyakori eset az is, hogy a hűségidő ,,jutalmául” kapott kedvezményt vissza kell fizetnünk a biztosítónak. Érdemes azt is tudni, hogy a határozatlan idejű lakásbiztosítás bármelyik formája leváltható, azaz nem számít, hogy ingatlanra, ingóságra vagy mindkettőre együttesen kötöttük.

Mi a helyzet akkor, ha az ingatlanon lakáshitel van?

Az sem jelent problémát, ha egy olyan ingatlanon szeretnénk biztosítást cserélni, amin lakáshitel van. Ekkor azonban arra kell kiemelt figyelmet fordítani, hogy az ingatlanon minden egyes nap legyen védelem, egy nap se maradjon biztosítás nélkül. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor a hitel adatait át kell vezetni az új biztosítási szerződésre is. Ezen felül a bank számára be kell mutatni a dokumentumokat is, különben a bank felmondhatja a hitelszerződést.

Probléma, ha nem várjuk meg meg a biztosítás évfordulóját?

A lakásbiztosítás évfordulójaként azt a napot azonosítjuk, amikor megkezdődött a biztosításunk védelme. Az évforduló előtt a biztosító értesít az esetleges díjváltozásról. Ez többnyire a megelőző évi inflációval megegyező emelést szokott jelenteni. Mindez azért lényeges, hogy az ingatlanunk ne legyen alulbiztosított, azaz egy káresemény megtérítésekor a biztosító ne fizessen a ténylegesen járó összegnél kevesebbet.

Az évforduló napja nemcsak emiatt lehet fontos, hanem azért is, mert ezt a márciusi időszakot leszámítva, általában 30 nappal hamarabb értesíteni kell a biztosítót, ha váltani szeretnénk. Most viszont a lakásbiztosítás évfordulójától függetlenül márciusban, ingyenesen válthatunk biztosítást és biztosítót.

Mi a fontos az új lakásbiztosítás esetén?

A biztosítók ajánlatai között lényeges eltérések lehetnek, tekintve, hogy milyen káreseményekre vonatkozik a biztosítás. Az alaplistán általában olyan gyakori káresemények szerepelnek, mint a beázás, a dugulás, az üvegkár, az elemi károk, a tűz- vagy éppen vízkár.

Ezek jellemzően kiegészíthetőek egyéb biztosításokkal, például kisállatbiztosítással, készpénzbiztosítással, de a napkollektor, a napelem és a hőszivattyú védelmével is. Értelemszerűen ezek mindig megdrágítják a biztosítás összegét. Az új biztosítás megkötése előtt fontos olyan tényezőket is figyelembe venni, mint

  • a kár esetén felmerülő önrész,
  • a lemondási lehetőségek,
  • a kedvezmények és promóciók,
  • a fizetési feltételek,
  • az egyértelmű és világos szerződési feltételek.

Ebből kifolyólag érdemes áttekinteni, hogy pontosan mit tartalmaz a választott biztosítás, hogy ne fizessünk feleslegesen, a ki nem használt biztosítási szolgáltatásokért. Ha a választás során figyelembe vesszük a fenti szempontokat, akkor könnyedén megtalálhatjuk a számunkra megfelelő lakásbiztosítási lehetőséget. Tekintsük át figyelmesen az ajánlatokat, és ha szükséges, kérjünk tanácsot egy szakértőtől!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük