2024. március 3., vasárnap

Visa+ a digitális tárcák közötti átjárhatóság érdekében

A Visa nemrégiben elindította a Visa+ nevű szolgáltatását, amivel a digitális tárcák közötti átjárhatóságot valósítaná meg. A fizetési technológiákban élenjáró cég tokenizációs megoldásán alapuló szolgáltatás igénybevétel a PayPal és Venmo felhasználók 2023 végétől könnyedén és biztonságosan továbbíthatnak pénzt egymásnak.

Miért fontos a digitális tárcák közötti átjárhatóság?

A legnagyobb digitális pénztárca szolgáltatók, mint az Apple, a Google és a PayPal több száz millió ügyfél számára teszik elérhetővé az egyszerűen, gyorsan és biztonságosan történő fizetést mind online, mind pedig a fizikai szolgáltatóknál. A digitális tárcák egyes formáitól függően tárulhatunk benne bankkártyát, egyéb digitális eszközöket, virtuális árukat, hűségkártyákat, diákigazolványt, de még jogosítványt is.

Ezek a digitális tárcák általában ugyanazt a funkciót szolgálják, habár számos különbség található az egyes szolgáltatók pénztárcái között. Az azonban minden esetben igaz, hogy a digitális tárcák között nincs átjárhatóság. Ezt szeretné a Visa átalakítani a nemrégiben bevezetett Visa+ nevű szolgáltatásával. Ennek a legfőbb célja, hogy összeköttetést biztosítson a felhasználók közötti fizetéseknél, attól függetlenül, hogy melyik szolgáltatóval rendelkeznek digitális pénztárcával.

A tokenizáció teremti meg a biztonságot

A kártyatársaságok 2014-től használják a tokenizációs technológiát, ami nagyban hozzájárult a fizetési kártyák és a digitális tárcák biztonságos összekapcsolásához. A tokeneknek köszönhetően egyszerűbbé és biztonságosabbá vált az online fizetés is, ugyanis a fogyasztóknak nem szükséges minden alkalommal bepötyögni kártyaadataikat fizetéskor.

A Visa új szolgáltatása

A tokenizáció az adatbiztonságot olyan módon teremti meg, hogy a bankkártya számát egy speciális azonosítóra, úgynevezett tokenre cseréli le. Ennek köszönhetően például a mobilos fizetéskor a tokenen keresztül megy végbe a tranzakció, nem pedig a bankkártya tényleges számán keresztül.

A Visa felmérésének eredménye alapján a tokenizáció 3 százalékos növekedést eredményezett a jóváhagyott tranzakciók arányában. Szintén a technológia érdemi eredménye, hogy 30 százalékkal mérsékelte a csalások mértékét az idei év első negyedévében.

Mit lehet tudni a Visa+ szolgáltatásról?

Ahhoz, egy igénybe vegyük a Visa+ szolgáltatását, nem feltétel, hogy rendelkezzünk Visa kártyával. A felhasználók ehelyett egy egyedi “fizetési címet” állíthatnak be a digitális pénztárcájukban, majd ezt másokkal megosztva gyorsan és biztonságosan fogadhatnak pénzt vagy éppen indíthatnak utalást.

A Visa az új szolgáltatását először az Egyesült Államokban két népszerű digitális tárca szolgáltatóval, a PayPal-lal és a Venmo-val indítja el. A tervek szerint a Visa+ 2023 végén lesz majd elérhető az amerikai felhasználók számára.

Az előzetes elképzelések szerint az innovációba majd más Visa partnerek is becsatlakoznak, többek között a DailyPay, az i2c, a TabaPay és a Western Union. A Visa+, vagyis a digitális tárcák közötti átjárhatóság teljeskörű bevezetése a jövő év közepére várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük