2024. július 25., csütörtök

Hasít a Wise – kiváló eredményeket ért el

A Wise, a pénzátutalási szegmens egyik óriása láthatóan hasított az elmúlt évben. A cég nemcsak megtriplázta, hanem még ennél is nagyobb éves növekedést ért el a nyereségükben. Ez az ügyfélkör ugrásszerű növekedésével és a magasabb kamatkörnyezettel magyarázható.

Hatalmas léptékben növeli profitját a Wise

Az átutalási szolgáltatások területen kiemelkedő szerepet betöltő Wise láthatóan hasított a tavalyi évben, ugyanis kiemelkedő, több mint háromszoros nyereségnövekedést ért el. Az ügyfélszámok jelentős megugrása és a megemelkedett kamatlábaknak köszönheti a cég ezt a kiemelkedő eredményt. A nyereségjelentés publikálását követően a Wise részvényárai el is szálltak.

Az idén márciusban lezárult pénzügyi év során a fintech előzetes adózás utáni nyeresége a korábban elért 43,9 millió font több mint háromszorosra, 146,5 millió fontra ugrott. Az eredmények ismertetését követően a Wise részvényárfolyama 17 százalékkal lett magasabb.

A Wise az ügyfélszerzés területen is kiemelkedően teljesített: a cég ugyanis már 10 milliós nagyságrendű aktív felhasználói bázissal rendelkezik. Ez 34 százalékkal több, mint a megelőző pénzügyi évben, vagyis a Wise egy év alatt 4,5 millió fővel bővítette ügyfélkörét.

Szintén elismerést érdemel a bevételnövekedés is, amihez hozzájárultak a nemzetközi jegybankok inflációt enyhíteni próbáló kamatemelései is. Ennek eredményeképpen az árbevétel 73 százalékkal emelkedett egy év alatt. A pénzügyi év márciusi lezárulásával tehát a Wise 964,2 millió font bevételt könyvelhetett el.

Mi várható a jövőben?

A jelenleg 6,45 millárd fontra értékelt cég további bővülésre számít ügyfelei körében a következő években. Ugyanakkor azt is tisztán látják, hogy a jövedelem gyarapításának a dinamikája feltehetőleg lassulni fog.

A Wise létrehozása két észt származású üzletemberhez köthető: Kristo Käärmann és Taavet Hinrikus 2011-nem alapította a céget. 2016 óta folyamatosan nyereséges üzleti éveket zár a fintech. Ráadásul 2021-ben tőzsdére is lépett a cég Londonban.

wise eredményei számokban

A Wise elkötelezett a folyamatos fejlődés mellett: a vállalat CEO-ja és társalapítója, Käärmann büszkén nyilatkozta, hogy folyamatosan fejlesztik a fizetési infrastruktúrájukat. Ennek köszönhetően az utalások felgyorsultak, ugyanis már 20 másodperc sem kell a tranzakció teljesüléséhez. És ha ez nem lenne elég: a szolgáltatásaiknak köszönhetően a felhasználók éves szinten mintegy 1,5 milliárd fontot takarítanak meg. Nem olyan régen arculatot is váltott a cég, amivel szintén több újítás érkezett.

Ezen felül a Wise nem olyan régen tette azt a bejelentést, miszerint új megtakarítási számlát vezet be. Ezzel az ügyfelek akár 4,12 százalékos éves kamatot is szerezhetnek az euróban, dollárban vagy fontban tartott megtakarításaik után. A megtakarítási számla valamelyest egy egyszerű folyószámlához hasonlít: a számlán tartott pénz nagyobb részéhez bármikor hozzáférhetnek az ügyfelek.

Látható, hogy a Wise sikerei megérdemeltek, hiszen a cég folyamatosan, rendületlenül fejleszti termékeiket, szolgáltatásaikat és rendszereiket, szem előtt tartva az ügyfelek érdekeit. A jövő azonban további újításokat hoz majd valószínűleg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük