2024. április 23., kedd

Új konstrukcióval érkezik a Wise

Új kamatozó számlakonstrukcióval érkezik a Wise – sajnálatosan egyelőre csak az Egyesült Királyságban. Az új lehetőség igazi újdonságnak számít, habár a szolgáltatásaik körében a hangsúlyt továbbra is a nemzetközi utalásokra helyezik. A Wise újításaiból látható, hogy egyre inkább nyitottabbak a vagyonkezelés tekintetében is.

Mit tartalmaz az új konstrukció?

Az új funkciót az “Interest” elnevezéssel illették, amelynek keretében a Wise államkötvényekbe fekteti az ügyfelek megtakarításait. A szolgáltatás egyelőre a dollár, euró és font alapú számlák körében érhető el. Azoknak az ügyfeleknek tehát, akik ezt a konstrukciót választják, megtakarításait az említett három devizában denominált államkötvényekben helyezik el. Az új számlakonstrukció éves szinten 0,29 és 3,29 százalék közötti kamatot biztosít a felhasználóknak.

A változó kamatok éves szinten jelenleg:

  • 3,29% USD alapú számla esetében,
  • 2,52% GBP esetében,
  • 0,88% EUR esetében.

Maga a befektetés a Public Debt Money Market Fund (MMF) segítségével történik, amely a kormányok által garantált, rövid lejáratú eszközökbe fekteti be a pénzt. A Wise ezzel az újítással erőfölénybe kerül a hagyományos bankokhoz képest, hiszen alapvetően a bankok kínálnak kamatozó számlatípusokat. A hagyományos bankokkal szemben a konstrukció versenyelőnye két tényezőben rejlik a kamatozáson felül:

  • az ügyfelek számára felszámított költség mindössze 0,29 százalékban került megállapításra, így ez a Wise álláspontja szerint alulmúlja a bankok által alkalmazott szintet, illetve
  • a bankszámlán tartott összeg 99,99 százaléka bármikor elérhető, így bármikor fizethetnek vele az ügyfelek az alkalmazáson belül.

“A Wise-nál megkönnyítjük az emberek és vállalkozások nemzetközi pénzügyi tevékenységét. Ez volt a célunk, amikor elindítottuk a Wise-számlát, és most továbbfejlesztjük ezt azzal, hogy lehetőséget adunk arra is, hogy növeljék a nálunk tartott pénzüket.” – nyilatkozta Gabriel May, Wise.

Habár még csak az Egyesült Királyság területén érhető el az új konstrukció, könnyedén lehetséges, hogy Európa-szerte több helyen is bevezetik idővel a szolgáltatást. A Wise sikeresen megszerezte befektetői engedélyét Észtországban, ami azt jelenti, hogy uniós szinten is nyújthat vagyonkezelési szolgáltatásokat.

Wise tudnivalók
creditline.hu

Milyen más lehetőségünk van?

A közelmúltban vezette be a Starling Bank első lekötött betétszámláját. A bank ügyfelei a Fixed Saver-en keresztül 3,25 százalékos éves kamatozás mellett köthetik le megtakarításaikat. A leköthető összeg tekintetében viszont a minimum és a maximum korlátot is meghatároztak: ez 2 ezer font és 1 millió font közötti összeget jelent. A szolgáltatáshoz könnyedén hozzáférhetnek az ügyfelek: a Spaces nevet viselő megtakarítási zsebek között található.

A fintech vállalatokon túl ma már a hagyományos bankok is növelik kamataikat a megtakarítási számláik körében. Jelenleg a Gránit Bank és a MagNet Bank kínálja a legmagasabb kamatokat, amellyel céljuk egyértelműen az ügyfélkör bővítése. A jelenlegi szárnyaló infláció és a bizonytalan gazdasági környezet hatalmas versenyelőnyt is jelenthet ezeknek a bankoknak, hiszen a magas kamatokon keresztül igyekeznek megtartani az ügyfelek megtakarításainak értékét. A szakértők kíváncsian várják, hogy mennyire lesz eredményez ez a lépés. Amennyiben viszont nem szeretnél bankot váltani, akkor is több lehetőséged van bankszámlaköltségeid csökkentésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük