2024. július 25., csütörtök

Amiben a nobankokat nem tudják utolérni a hagyományos bankok

A hagyományos banki szolgáltatások mellett már jó ideje megtalálhatóak a fintech bankok, vagy úgynevezett neobankok. Ezen bankok által nyújtott előnyök köre folyamatosan bővül, így nem meglepő, hogy népszerűségük is dinamikusan növekszik. Magyarországon kimondottan előnyösek lehetnek a neobankok szolgáltatásai.

Hazánkban jelentős mérföldkövet jelentett az azonnali forintátutalás bevezetése, amelyet immáron három éve élvezhetünk. Amennyiben kizárólag forintra van szükséged, nem szoktál külföldre utazni, nem érkezik külföldről pénz a számládra, vagy nem utalsz külföldi számlára, akkor kényelmes lehet egyetlen forintszámlát vezetni. De mi van akkor, ha ennél többre vágynál?

Devizákban a neobankok viszik a prímet

Ha gyakran jársz külföldre, esetleg ott dolgozol, rendszeresen kapsz onnan utalást, akkor érdemes lehet elgondolkozni valamelyik neobank szolgáltatásán. A külföldi pénzforgalom jóval rugalmasabban bonyolítható, mint a tradicionális bankoknál. De ha még ez sem elegendő meggyőzőerő, akkor fontos tudnod, hogyha azon személyek is rendelkeznek ugyanannál a neobanknál számlával, akkor a tranzakciók olyan könnyedén elvégezhetőek, mintha üzenetben küldenénk egy képet.

Hazánkban még mindig forinttal fizetünk, viszont fokozatosan bővül az euróövezet, egyre több ismerős, családtag, barát él külföldön, így egyre többen bonyolítják utalásaikat, fizetéseiket, euróban, vagy vesznek fel készpénzt euróban gyorsan és olcsón. Erre kiváló megoldást jelenthetnek az olyan fintech bankok, mint a Revolut vagy a Wise.

Devizákban a neobankok viszik a prímet

Nem szükséges devizaszámlát nyitni

A nagyobb neobankoknál egyszerűbb a devizatartás és utalás, mint valaha, ugyanis devizaszámlát sem szükséges nyitni. Ha euróban utal nekünk valaki, akkor automatikusan lesz egy euró zseb a pénztárcában. Természetesen ugyanez igaz a többi pénznemre is, illetve nemcsak az utalásra, hanem pénzváltásra is. A pénztárcán belül pedig könnyedén válthatunk az egyik devizanemről a másikra.

Szintén fontos információ, hogy a devizakonverzió kedvező árfolyamon történik: azokat a valutákat, amelynek árfolyama szabadon lebeg, azt az adott másodperc árfolyamán válthatják át, sőt egy meghatározott összegig, vagy egy adott időszakban a váltáskor nem számolnak fel semmilyen költséget. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az előírt összeg fölött, vagy például hétvégén (amikor nincs árfolyamjegyzés), már díjat számít fel a bank a váltásért. Ez viszont általában még mindig alacsonyabb, mint

  • amikor forint alapú bankkártyánkkal más pénznemben fizetünk, 
  • valutaváltónál készpénzt veszünk fel,
  • esetleg külföldön az automatából pénzt veszünk fel a bankkártyánkkal.

Semmi nincs ingyen, de a költségek alacsonyak

Természetesen a neobankok sem nyújtanak ingyen szolgáltatást, cserébe viszont alacsony költségekkel dolgoznak. Az alapcsomagoknál nem kerül pénzbe a számlanyitás, számlavezetés, sőt van, ahol bankkártyát is ingyenes biztosítanak a csomag mellé. Ahol a bankkártya pénzbe kerül, ott is egy 2-3 ezer forinttal kell csak számolni, illetve a későbbiekben nem kell fizetni éves kártyadíjat sem.

Kinek éri meg?

A neobankok, különösen a Revolut és Wise szolgáltatásai azoknak éri meg leginkább, akik a forinton kívüli más pénznemben is tranzaktálnak, sokat járnak külföldre, családja, barátai külföldön élnek, akiknek szokott időnként utalni, vagy akiktől szokott utalást fogadni. A bankkártyák verhetetlen előnyt biztosítanak: ha egy adott devizában fizetünk a kártyával, akkor a kártyáról abban a devizanemben vonja le az összeget – már persze ha van rajta elegendő pénz. Ha nincs a kártyán olyan pénznem, mint amiben fizetünk, akkor kedvező árfolyamon váltja át a kártyán lévő devizanemeket. Ezzel nemcsak a váltás költségeit spóroljuk meg, hanem annak időbeli lebonyolítását is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük