2024. október 18., péntek

Ingatlant vennél? Emelkednek a földhivatali díjak

Most vásárolnál ingatlant? Akkor ne lepődj meg a földhivatali ügyintézés díjain! Egy június végén megjelent rendelet szerint ugyanis az ingatlanvásárlás és lakáshitel mellé szükséges földhivatali szolgáltatások díjai megemelkednek. Nem is kicsit, ugyanis a földhivatali díjak 60 százalékkal drágulnak július végétől.

60 százalékos a földhivatali díjak drágulása

A június végén megjelent Magyar Közlönyben tűnt fel egy rendelet, ami Navracsics Tibor nevéhez kapcsolódik. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter ugyanis megváltoztatta a földhivatali ügyintézések díjait. A szolgáltatások között vannak olyanok is, amelyek nélkülözhetetlenek például az ingatlan vásárlás vagy a lakáshitel igénylés mellé, ugyanis az ilyen jellegű módosításokat be kell jegyeztetni a tulajdoni lapra.

A miniszter nem aprózta el a változtatást: a földhivatali díjak egyből 60 százalékkal drágulnak. A rendszerint ingatlanvásárlásoknál kötelező szolgáltatások díjemelése július végén lép életbe.

Mit jelent ez számokban?

Amennyiben szeretnénk bejelenteni a tulajdoni lapon való változást, annak a mostani 6600 forintos díja 10 600 forintra nő. Ez mindenképpen szükséges ingatlanvásárlás esetén, ugyanis a tulajdonosi lapról törlik a korábbi tulajdonost és az újat bejegyzik.

Ha hitel segítségével vásárolunk ingatlant, esetleg meglévő ingatlanra igénylünk hitelt, akkor a hitelintézet a tulajdoni lapra jelzálogot jegyeztet be. Ezért jelenleg 12 600 forintot kell fizetni, ám július végétől ez 20 ezer forintra drágul. A kölcsön visszatörlesztésével pedig töröltetni kell a jelzálogot, amiért szintén fizetni kell, hiszen az a tulajdoni lapon való változásbejegyzésnek minősül.

Hiteles tulajdoni lap egyaránt szükséges az adásvételi szerződés kötéséhez és lakáshitel igényléséhez is. A földhivatali díjak drágulása itt is érződik:

  • az elektronikusan lekért hiteles tulajdoni lap díja 3000 forintról 4800 forintra nő, míg
  • a papíron kiállított lap a mostani 6250 forint helyett már 10 ezer forintba fog kerülni.

Ingatlanvásárlás esetén a földhivatali díjak általában az eladót terhelik. Hitelfelvétel esetén a jelzálogbejegyzést pedig az igénylőnek kell megfizetnie. Ezt a költséget viszont gyakran átvállalják a bankok.

És ez még nem minden

A társasház-alapítás bejegyzésének díja szintén emelkedik: ez tulajdoni különlaponként most 6600 forint, illetve összesen maximum 100 ezer forint lehet. Július végétől kezdődően ez 10 600 forintra és 160 ezer forintra módosul. Nem ússzuk meg az áremelkedést a társasházi alapító okirat módosításakor sem.

A rendelet szintén 60 százalékos áremelést fogalmaz meg az ingatlanügyi hatósági eljárásban keletkezett iratokról készített hiteles papíralapú másolatért, kivonatért, illetve a hiteles elektronikus másolatért felszámított díjakra is. Mindez A/4-es oldalanként a korábbi 100 forintról 160 forintra emelkedik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük