2024. április 30., kedd

Itt az újabb szigorítás: változik a JTM

Matolcsy György jegybankelnök a hitelezés szigorítása mellett döntött. A legújabb döntés alapján megemelte azt a jövedelemszintet, ami alatt kisebb maximális törlesztőrészletet határozhatnak meg a pénzintézetek a hiteligénylőknek személyi kölcsönök és lakáshitelek igénylésekor. A kisebb összegű kölcsönöknél azonban már 450 ezer forintos összeghatárig nem szükséges a bankoknak alkalmazni a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) szabályait. Az intézkedés júliustól lép életbe.

A jövedelemarányos törlesztési mutatón (JTM) keresztül szigorítják a hitelezést

A jegybankelnök rendeletbe foglalta az adósságfékszabályok megváltoztatását. A módosítás arra vonatkozik, hogy a hitelfelvételnél kötelezően alkalmazandó jövedelemarányos törlesztési mutatót szűkebbre fogja. A jelenlegi szabályok szerint 500 ezer forintos havi nettó jövedelem van megszabva, amely alatt szigorúbb előírások vonatkoznak a jövedelem törlesztőrészlettel való terhelhetőségének arányát illetően. Az új jogszabály szerint viszont ez az 500 ezer forintos limit egységesen 600 ezer forintra fog emelkedni.

A jelenlegi, még érvényben lévő JTM szabályok szerint

  • nettó 500 ezer forintos havi jövedelem alatt legfeljebb 50 százalékot,
  • nettó 500 ezer forintos havi jövedelem felett pedig maximum 60 százalékot tehet ki a fogyasztási hitelek törlesztőrészlete.

Jelzáloghiteleknél pedig a szabály úgy szól, hogy nettó 500 ezer forintos havi jövedelem alatt a lakáshitel kamatperiódusának hosszának függvényében a JTM 25-50 százalék lehet, míg 500 ezer forint felett már 30-60 százalék. Ezek a szabályok júliustól fognak módosulni.

Az új JTM előírások tehát azoknak a hiteligénylőknek fognak szigorítást jelenteni, akik jövedelme a hitelbírálat során meghaladja az 500 ezer forintot, de nem éri el a 600 ezret. Ezeknek az ügyfeleknek a rendelet hatályba lépésétől kezdve alacsonyabb összegben határozhatják meg a legmagasabb törlesztőrészletet a pénzintézetek.

JTM szabály módosítás fogyasztási hiteleknél

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Abban az esetben, ha éppen 500 ezer forintos havi nettó jövedelemmel rendelkezel, akkor most még igényelhetsz úgy személyi kölcsönt, hogy a havi szinten visszafizetendő összeg a JTM szabályok szerint 300 ezer forint legyen. Amennyiben július első napján vagy utána igényelnéd ugyanazt a személyi kölcsönt, akkor a törlesztőrészlet már csak 250 ezer forint lehetne havonta.

Ehhez hasonlóan változnak a minimum 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztői is. Egy olyan jelzáloghitelnél, aminek kamatperiódusa öt év alatt van, a JTM korlát szerint a bankok legfeljebb 150 ezer forintos törlesztőt írhatnak elő nettó 500 ezer forintos jövedelem esetében. Júliustól viszont ez is változni fog: a törlesztőrészlet maximum 125 ezer forint lehet havonta.

A módosítás nemcsak szigorít, hanem könnyít is!

A rendelet a kisebb összegű hitelekkel szemben – mint például a gyorskölcsönök – nem szigorítást, hanem épphogy könnyítést fogalmaz meg. A jelenlegi helyzet szerint a pénzintézeteknek abban az esetben nem kell alkalmazni a JTM előírásokat, ha az igényelt hitel összege nem éri el a 300 ezer forintot (kivéve a hitelkeret emelésekor). Az összeghatár júniustól jelentősen emelkedni fog, mégpedig 450 ezer forintra.

A JTM szabály módosítása július 1-jén lép hatályba, így azoknál az ügyfeleknél, akik július első napján szeretnének hitelt igényelni, a banknak már az új szabályok szerint kell eljárnia. Ebből kifolyólag azok az ügyfelek, akik 500 és 600 ezer forint közötti nettó havi jövedelemmel rendelkeznek, illetve terveikben szerepel a hiteligénylés, nekik érdemes még június vége előtt véghezvinni az igénylést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük