2024. április 23., kedd

Mi az a minősített fogyasztóbarát személyi hitel?

Cikkünkben tájékoztatást nyújtunk arról, hogy miben különbözik a Minősített fogyasztóbarát személyi hitel más hiteltermékektől.

Mi az a minősített fogyasztóbarát személyi hitel?
Jellemzők és Feltételek
– Engedélyezett cél: szabad felhasználás, hitelkiváltás vagy a két cél kombinációja.
– Futamidő végéig fix kamatozású.
– Megfelel az MNB által megszabott kamatfeláraknak és díjaknak.
– Kiszámítható törlesztőrészletek, könnyen összehasonlítható.
– Max. futamidő: 7 év, 70 éves kor felett adóstárs bevonására lehet szükség.
– Egyenlő havi részletek (annuitás).
Igénylés
– Jóváhagyott hitelezőknél vagy közvetítőknél.
– Online igénylési folyamat is elérhető.
Kamat és Díjak
– Kamatfelár: max. 15 százalékpont (500.000 Ft alatt) vagy 10 százalékpont (500.000 Ft felett).
– Ügyleti kamatláb: alapkamat + kamatfelár.
– Kedvezmények feltételei: fizetési számla, megfelelő jövedelem, biztosítás.
Határidők
– Folyósítás 2-3 munkanapon belül, online kérelem esetén gyorsabb.

Forrás: creditline.hu

Mi az a minősített fogyasztóbarát személyi hitel?

A minősített fogyasztóbarát személyi hitelek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szabad felhasználásra, hitelkiváltásra vagy a két cél kombinációjára engedélyezett, a futamidő végéig fix kamatozású, a hitelezői árazási maximumnak és fogyasztóbarát feltételeknek megfelelő kamatfelárral és díjakkal rendelkező személyi kölcsön termékek. Az MNB bevezette a „Minősített fogyasztóbarát személyi hitel” akkreditációt. A „Minősített fogyasztóbarát személyi hitel” törlesztőrészletei kiszámíthatók, és az ilyen típusú hiteltermékek könnyen összehasonlíthatók. A hitelezők termékei a MNB által felügyelt önkéntes kérelmezési folyamat során kaphatják meg a minősített fogyasztóbarát személyi hitel minősítést az MNB-től.

A Minősített fogyasztóbarát személyi hitel főbb jellemzői és feltételei

A minősített fogyasztóbarát személyi hitelek szabad felhasználásra; illetve hitel-kiváltásra vehetők igénybe. Ha az igényelt hitelösszeget részben vagy egészben hitel kiváltására kívánja felhasználni, akkor az igényelt hitelösszeggel közvetlenül nem lehet rendelkezni, illetve azt más célra nem lehet felhasználni, és azt nem Önnek, hanem a korábbi hitelnyújtónak folyósítják. Az új hitelező csak akkor tudja Önnek kifizetni a törlesztéshez szükséges összeget meghaladó részt, ha visszaigazolta a visszafizetett hitel lezárását. A kölcsön maximális futamideje hét év. Ha a futamidő lejárta előtt betölti a 70. életévét, akkor adóstárs bevonására lehet szükség. A futamidő végéig fix kamatlábak érvényesek. A visszafizetés egyenlő havi részletekben történik (annuitás).

Hol igényelhető?

A jóváhagyott fogyasztói hitelek megbízható hitelezőknél vagy közvetítőiknél szerezhetők be. A hitel igénylése előtt kutassa fel a hitelező által kínált személyi kölcsön termékeket, és a döntés meghozatala előtt hasonlítsa össze a különböző ajánlatokat.

A teljes hitelkérelem online igénylése

 • A kölcsönkérelemmel kapcsolatban az ügyintéző telefonon vagy elektronikus kommunikációs csatornákon keresztül tud segítséget nyújtani;
 • Az alábbi folyamatoknak és dokumentumoknak elérhetőnek kell lenniük az online felületen:
  • Az ügyfél azonosítása (azaz a hitelfelvevő személyazonosságának igazolása);
  • Dokumentáció és nyilatkozatok benyújtása (pl. munkáltatói igazolás);
  • A szükséges információk rendelkezésre bocsátása (pl. termékismertetők, ajánlatok);
  • A hitelszerződés megkötése;
  • A hitel előtörlesztésének bejelentése;
  • Díjköteles fizetési számlák megnyitása és lezárása a kedvezmények igénybevételének feltételeként;
  • A kölcsönnel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség teljesítése.

A hitelezők a papír alapú hiteleknél alacsonyabb hitelkeretet állapíthatnak meg. Évente, az éves működési kimutatásban kell tájékoztatást adni a részleges vagy teljes előtörlesztés lehetőségéről.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel és hitelkérelem

Az ilyen hitelt értékesítő hitelezőknek figyelmeztetniük kell az ügyfeleket, hogy a program segíti őket hitelcéljaik elérésében. A hitelezőknek arra is fel kell hívniuk a figyelmét, hogy ha hitelcéljai hitel- vagy lízingtermékkel is teljesíthetők, akár kedvezőbb feltételekkel, akkor a kapcsolt hitel igénybevételének lehetőségét is közölniük kell.

A minősített fogyasztóbarát személyi hitel különbözik a nem minősített hiteltől:

 • A hitelkérelem benyújtása előtt egységes és könnyen összehasonlítható hitelfeltételeket tartalmazó brosúrát kap.
 • A hitelnyújtó egy ellenőrző listát ad Önnek azokról a dokumentumokról és igazolásokról, amelyeket a hitelhez való jogosultsághoz be kell nyújtania.
 • Hacsak nem merülnek fel olyan körülmények, amelyeket a kérelem elfogadásakor nem láttak előre, a hitelező nem kérhet további dokumentumokat, amelyeket az ellenőrző listához kell csatolni a hitelkérelem elfogadásához.
 • A hitelkérelem kitöltéséhez az MNB munkáltatói igazolás sablonja használható.

Miért kedvezőbb a minősített fogyasztóbarát személyi hitel árazása, mint más személyi kölcsönöké?

A kamatfelár 500.000 Ft hitelösszegig maximálisan 15 százalékpont, 500.000 Ft feletti hitelösszegnél 10 százalékpontig terjed, ügyleti kamatkedvezmény nélkül. Az ügyleti kamatláb az alapkamat és a kamatfelár összege. Például, ha az alapkamat 2,0% és a kamatfelár 7,5 százalékpont, akkor a hitelkamat 9,5%.

A hitelező az alábbi feltételek teljesülése esetén adhat kedvezményt az ügyleti kamatlábból:

 • díj ellenében fizetési számlát nyitnak és vezetnek a hitelezőnél;
 • meghatározott nagyságú jövedelem jóváírása a hitelező fizetési számláján;
 • a hitel fedezetére vonatkozó biztosítás.

Ha a hitelfelvevő teljesíti a feltételeket, a kedvezményt a hitel teljes futamidejére garantálni kell. Ha az adós nem teljesítette a csökkentés igénybevételéhez szükséges és elfogadott kötelezettségeket, a további fizetési kötelezettségek nem haladhatják meg a nyújtott csökkentés összegét. Ha Ön átmenetileg nem teljesítette a kamatkedvezmény igénybevételéhez szükséges feltételeket, például nem érkezik meg a meghatározott nagyságú jövedelem a fizetési számlára, akkor erre az időtartamra nem jogosult a kamatkedvezményre. Ha ismét megfelel a feltételeknek, akkor automatikusan az eredeti kamatcsökkentésre lesz jogosult.

visa bankkártya

Forrás: Pixabay

A folyósítás időpontjáig folyósítási díj számítható fel. A folyósítási díj maximális mértéke a kölcsönösszeg 0,75%-a. Ha a hitel teljes egészében online feldolgozásra kerül, nincs folyósítási díj. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztési összeg 0,5%-át. Ha a kölcsön hátralévő futamideje egy évnél rövidebb, előtörlesztési díj nem kerül felszámításra. Az előtörlesztéssel kapcsolatos szerződésmódosításért nem számítanak fel díjat.

Ajánlat és szerződés

A hitelezők visszavonhatatlan ajánlatot tesznek az Ön által a hitelkérelem elfogadásához szükséges dokumentumok benyújtásakor megadott adatok alapján. Ez nem lehet kedvezőtlenebb, mint az MNB online kalkulátorában hivatkozott, azonos paraméterekre vonatkozó feltételek, az elfogadás napján. A visszavonhatatlan ajánlat helyett a hitelező lehetőséget adhat Önnek arra, hogy az befogadást követően azonnal megköthesse a szerződést, amelynek értelmében a kölcsönszerződés akkor lép hatályba, ha a hitelező által meghatározott feltételek teljesülnek. A hitelező ettől az ajánlattól csak akkor térhet el, ha a belső szabályzatában meghatározott körülmények valamelyike megakadályozza a szerződés megkötését, vagy ha a hitelkérelem elfogadásakor a hitelező már szolgáltatott adatokat, vagy a szolgáltatott adatok tévesek, esetleg ha a hitelező a hitelszerződés megkötéséhez szükséges további, a hitelező által előírt dokumentumokat nem nyújtotta be, illetve ha a hitelkamat-változtatási mutató alapjául szolgáló (a hitelező által az ajánlat elfogadásakor meghatározott) alapkamat és a szerződéskötés időpontjában érvényes kamatláb közötti különbség meghaladja a 75 bázispontot. Ez azt jelenti, hogy az ajánlat elveszti kötelező erejét, ha az ügyleti kamatláb alapjául szolgáló báziskamatláb értéke 0,75 bázisponttal változik az ajánlat megtétele és a szerződéskötés napja között

Dokumentumok, határidők

A hitelező nem jogosult további megállapodások meglétét vagy megkötését, illetve fizetett szolgáltatások igénybevételét megkövetelni a hitel igényléséhez, a szerződés megkötéséhez vagy a hitel feldolgozásához. Kivételt képez a fizetési számla ingyenes nyitása és vezetése, valamint az internetbanki szolgáltatások ingyenes igénybevétele. Amennyiben Ön a hitelnyújtással összefüggésben fizetési számlát nyit a hitelezőnél, a hitelkérelem elfogadásakor nyilatkozhat arról, hogy a hitelkérelem elutasítása esetén kívánja-e a fizetési számla megszüntetését. Ha a fizetési számlát meg kívánja szüntetni, akkor azt az elutasításkor a hitelező lezárja, és ezzel kapcsolatban semmilyen díjat nem számít fel. A folyósítási feltételek maradéktalan teljesítése esetén a hitelügyintéző legkésőbb a hitelkérelem beérkezésétől számított három munkanapon belül átutalja a hitelösszeget. Teljes körű online kérelem esetén a kifizetés legkésőbb két munkanappal később történik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük