2024. július 25., csütörtök

Védd magad a csalóktól – A Mastercard újítása

A banki csalók számtalan embert megkárosítottak már, így nemcsak az ügyfeleknek, hanem a bankoknak is kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani. A Mastercard is beszállt a védekezésbe: egy generatív mesterséges intelligencia modell megalkotása révén képes a bankokat segíteni. Az innováció révén a pénzintézetek hatékonyabban képesek beazonosítani és értékelni azokat a tranzakciókat, amelyek gyanúsnak tűnnek. Ez tehát segíthet a potenciális banki csalásokat még időben megelőzni, kiszűrni.

A banki csalók sokszorozódnak, így egyre égetőbb a probléma

A Mastercard által megalkotott generatív mesterséges intelligencián alapuló funkciójának célja, hogy hozzájáruljon a kiberbiztonság tekintetében gyanúsnak tűnő tranzakciók beazonosításában és megakadályozásában. Az innovációt a Decision Intelligence Pro elnevezéssel illették. Az újítás fontos előnye, hogy valós időben vizsgálja az egyes banki tranzakciókat a hálózaton, így értékelésük gyorsan megtörténhet.

A kártyatársaság kiber- és hírszerzési üzletágának elnöke, Ajay Bhalla szerint az új megoldás a cég saját idősoros adatokat kezelő neutrális hálózatára épül, ami a generatív mesterséges intelligencia központi tényezője. A hálózatot a Mastercard saját emberi alkották meg az alapoktól kezdve. A saját alkotású algoritmus a cég kártyahálózatán éves szinten áthaladó közel 125 milliárd tranzakciót veszi alapul. Ez azért fontos, mert az adatok révén képes értelmezni a mesterséges intelligencia a kereskedők közötti viszonyokat. A fizetési szolgáltató ennek megfelelően úgy gondolja, hogy képes megjósolni, hogy hol várhatóak a csalók tevékenységei.

A korábbi vásárlási adatokra épít a technológia

Az algoritmus a bankkártya tulajdonosának korábbi vásárlásaira épít. Ennek megfelelően képes beazonosítani, hogy a tranzakcióban érintett vállalkozásnál valószínűleg használná-e az ügyfél kártyáját. A tranzakciókat egy pontszámmal értékeli a technológia. A magasabb pontszám azt mutatja, hogy a tranzakció megfelel a kártyatulajdonos szokásos magatartásának, míg az alacsonyabb azt tükrözi, hogy nem felel meg a mintának. Mindez csupán 50 milliszekundumot vesz igénybe, így ténylegesen hatásos lehet a banki csalók kiszűrésében.

Bhalla nyilatkozata szerint ,,A Mastercard ökoszisztémájának különlegessége abban rejlik, hogy világszerte minden ügyfelünk adata elemezhetővé válik. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a csalásokat és azok mintázatát globális szinten felismerjük.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük