2024. június 13., csütörtök

MBH: a magyarok negyede költözni fog

A Magyar Bank Holding (MBH) megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint a válaszadók negyede tervezi, hogy a következő egy-két évben új lakásba költözik, és a költözés fő okaként már az energiahatékonyságot nevezték meg.

Az MBH felmérésének eredményei

A hitelező szerint a következő egy-két évben felújítást tervezők 80 százaléka 3 millió forintnál kevesebbet tervez költeni korszerűsítésre. Elsősorban energiatakarékosságra és energiahatékonyságra. A válaszadók alig harmada tervez hitelt felvenni, és a felújítást főként megtakarításaiból és jelenlegi havi jövedelméből fogja finanszírozni.

A reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 85%-a 15 évnél idősebb ingatlanban, 58%-a pedig családi házban él.

A válaszadók negyede tervezi, hogy másik ingatlanba költözik, 30%-uk új ingatlan vásárlásán gondolkodik, 70%-uk pedig használt ingatlan vásárlásán. Az új építésű ingatlanba költözést fontolgatók 34%-a mondta azt, hogy a költözés fő oka a család bővítése. Míg 24%-uk azt, hogy a költözés fő oka a munkahelykeresés.

A válaszadók 34%-a 100.000 és 500.000 forint közötti összeget kíván felújításra költeni, egynegyedük pedig több mint 3 millió forintot tervez költeni.

A legtöbb válaszadó a megtakarításaiból (73%) vagy a jelenlegi havi fizetéséből (33%) fogja finanszírozni a projektet. A válaszadók 29%-a vesz fel hitelt, de csak 16% választja a piaci hitelt. A tanulmányból az is kiderült, hogy mind Budapesten, mind Pesten a 18-26 éves korosztályba tartozó válaszadók veszik igénybe a legnagyobb valószínűséggel a kedvezményes hiteleket.

A válaszadók 62 százaléka fontosnak tartja, hogy környezetbarát otthona legyen, mivel ez csökkenti a rezsiköltségeket. A fővárosban élő 18-26 évesek nagyobb arányban tartják fontosnak a környezetvédelmet. Az MBH felmérése szerint azonban a válaszadók 44 százaléka nincs tisztában otthona energetikai besorolásával, 60 százalékuk pedig nincs tisztában az energetikai tanúsítvány előnyeivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük