2024. április 21., vasárnap

Még csak most jött létre, de máris bővülhet az MBH Bank

A Gazdasági Versenyhivatal nemrégiben publikált hatósági bizonyítványából derült ki, hogy egy újabb magyar pénzintézettel bővülhet szövetkezeti hitelintézetek integrációja. A csatlakozó szereplő pedig a Duna Takarék Bank. Ebből kifolyólag a szakértők egy vélik, hogy megkezdődhet az MBH Bankba való beolvadás is.

A Duna Takarék Bank Zrt. van most porondon

Mostanában sokat olvashattunk bankválságokról, új bank alapításáról és beolvadásokról is. Most a legfrissebb hírek szerint a szövetkezeti integrációhoz hosszú időn keresztül nem csatlakozó, korábban milliárdos vállalkozóként ismert Garancsi István került most a figyelem középpontjába. A Danube Magántőkealap érdekeltségébe tartozó Duna Takarék Bank Zrt. 

  • 119 milliárd forintos eszközállománnyal,
  • 50 milliárd forintos hitelállománnyal és
  • 85 milliárd forintos betétállománnyal zárta a 2021-es esztendőt.

A regionális hitelintézet négy megyében rendelkezik fiókkal, többek között Mosonmagyaróváron, Győrben, Esztergomban, Székesfehérváron és a fővárosban, Budapesten is jelen van. A bank hivatalos oldala alapján 15 bankfiókja van jelenleg.

Bővülhet az MBH Bank?

A Gazdasági Versenyhivatal az MBH Befektetési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak a Duna Takarék Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság feletti közvetlen egyedüli irányításszerzésével megvalósuló összefonódás tárgyában a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 43/N. § (1) bekezdés b) pontja alapján igazolja, hogy az összefonódás-bejelentés alapján a törvény 67. § (4) bekezdése szerinti vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn – olvasható versenyhatóság május 12-ei hatósági bizonyítványában.

A kapcsolódó anyagban látható, hogy a Duna Takarék Bank és a hitelintézeti integrációba tartozó hitelintézeteket irányító integrációs üzleti szervezet szerepét betöltő MBH Bank, valamint az Integrált Hitelintézetek Központi Szervezete (IHKSZ), aki a szövetkezeti hitelintézeti integráció kötelező intézményvédelmi szervezete, aláírta a szándéknyilatkozatot, miszerint a Duna Bank belép a szövetkezeti hitelintézeti integrációba.

Ahhoz, hogy a Duna Bank is a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagja legyen, nemcsak a Gazdasági Versenyhivatal, hanem a Magyar Nemzeti Bank és az IHKSZ közgyűlésének jóváhagyása is szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük