2024. május 21., kedd

Kedvező forintárfolyam: megrohamozták az emberek a pénzváltókat

Jelentős összegben vásároltak a magyar lakosok valutát, előnyt kovácsolva a forintárfolyam év eleji erősödéséből – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikájából. A jegybank adatai alapján az idei év január és február hónapjában összesen 48,7 milliárd forint értékű eurót vásároltak a lakosok, de a dollárbeszerzés mértéke is jelentős, 11 milliárd forint értékű volt.

Olyan erős volt az évkezdés, amelyre utoljára 2015-ben volt példa – kommentálta az adatokat Gergely Péter pénzügyi szakértő. Az eredmények tekintetében kiemelte, hogy a 2023-as év első két hónapjában a pénzváltóknál 30 százalékkal több euró és megközelítőleg háromnegyedével több dollár talált gazdára, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. A januárban végbement euró-kifizetés 28 milliárd forintos értéke az MNB 2010 óta nyilvántartott statisztikái alapján az 5. legmagasabb összeg volt. Fontos hangsúlyozni, hogy a korábbi rekordértékek minden esetben a nyári időszakban összpontosultak, amelyet értelemszerűen a nyári nyaralások generáltak.

Tényleg kedvezett az év a forintárfolyam számára

A pénzügyi szakértő azt is magsúlyozta, hogy időben 2018-ig kell visszatekinteni ahhoz, hogy két olyan egymást követő hónap legyen, amikor a valutaváltók által kifizetett euróbankjegyek összege meghaladta a valutájukat forintra átváltó, nagyjából turisták által előidézett forgalmat. A januári és februári hónapokra az egyenleg 9,8 milliárd forintos mínuszban állt, ami azt jelenti, hogy ennyivel volt magasabb az euróbankjegyet kifizetése a váltóhelyeken, mint amennyi beérkezett.

pénzváltás statisztikák

Az elmúlt öt év tekintetében összesen két olyan év volt (2019 és 2022 január), amikor habár csupán egyetlen hónapban, de a váltóhelyek által forintra cserélt összeg nem nyújtott elegendő fedezetet az igényelt euró összegére vonatkozóan. Ebben a két hónapban a negatív egyenleget vitathatatlanul a januárban jellemzően mérsékelt beutazó turistaforgalom indokolta. A dollárváltások esetében a pénzváltók gyakrabban igénylik a készpénzpótlást, ugyanis a Magyarországra utazók közül csupán kevesen használják az amerikai fizetőeszközt – magyarázta Gergely Péter.

A kedvező év eleji forintárfolyam máshol is tükröződik a jegybank statisztikájában: nemcsak a pénzváltóknál, hanem a pénzintézetekben is jelentősen növekedett a valuta vételi forgalom. A januári és februári hónapokban az euró értékesítések volumene 61,2 milliárd forint értékben valósult meg, míg a dollárnál ez 8,3 milliárd forintnak megfelelő értékben történt. A 2022-es év eleji statisztikához viszonyítva ez euróban 25, a dollárban viszont csupán 6,4 százalékos bővülést jelent.

Mi indokolja a forgalomnövekedést?

Természetesen a valutavétel iránti megnövekedett kereslet a forintárfolyam kedvező alakulásával magyarázható. Ugyanakkor nemcsak az erősödés gyakorolt rá hatást, hanem az a tény is, hogy az euró-infláció lényegesen alacsonyabb. Ebből kifolyólag az emberek egy része úgy gondolta, hogy inkább euróban tartja megtakarítását, sem mint a 20 százalékot is meghaladó inflációval sújtott forintban.

A forintárfolyam erősödése és a kedvezőbb inflációs ráta mellett szintén fontos szempont lehetett, hogy a pénzintézetek euró és dollár kamatai versenyképesebbek a forintnál. Ennek következtében jelentősen csökkent a forintbetétek állománya és nagyban megemelkedett az euróbetét állomány az év eleje óta. Korábban a megtakarítók havi lekövetései meg sem közelítették a 100 milliárdot, februárban már 225, március pedig 223 milliárd forintnak megfelelő eurót kötöttek le a lakossági betétszámlákon.

Az említetteken felül az euróra váltás népszerűségét az is magyarázhatja, hogy az időszakos átmeneti gyengülést követően ismét erősödni kezdett a forintárfolyam. Már csak az a kérdés, hogy ez a kedvező tendencia meddig fog tartani. Néhányan úgy gondolják, hogy a Magyar Nemzeti Bank az irányadó kamatszint csökkentésekor már gyengülhet a forint, ami akár már a májusi kamatdöntő ülésen is megtörténhet. Ugyanakkor a pénzváltást tervezőknek azt is érdemes figyelembe venni, hogy a nyári időszakot megelőzően az esetek többségében gyengülni szokott a forintárfolyam. Ebből kifolyólag ha megteheted, érdemes lehet már nyár előtt elintézni a pénzváltást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük