2024. július 20., szombat

Hogyan változnak fizetési szokásaink az új évben?

Az új évvel kapcsolatban egy öt pontból álló listát tett közzé a Visa. A listán olyan trendeket tüntettek fel, amelyek a kártyatársaság felmérése szerint globálisan hatást fognak gyakorolni fizetési szokásainkra a 2023-as évben. Ezek között szerepel például az utazási kedv erősödése, a fenntarthatóságra vonatkozó törekvések előtérbe kerülése és a csalók eszközeinek finomodása.

Fizetési szokások 2023-ban
creditline.hu

Nemcsak utazunk, hanem költekezünk is

A pandémia miatti lezárásokat követően ismét fellendült a turizmus, ami 2023-ban sem lesz máshogy. Az utazási kedv növekedésével az ezen utakon elköltött átlagos költések is emelkedni fognak – habár ez magyarázható a magas inflációval is. A növekedés mögött azonban egy erősebb indok húzódik: az utazás alatti kiadások növekedése a turistákkal magyarázható, ugyanis az üzleti utak gyakorisága megközelíti a járványhelyzet előtti trendet. Az viszont egyértelműen kedvez az utazni vágyóknak, hogy számos olyan hely van még a világban, ahova olcsóbban utazhatunk, mint a koronavírus begyűrűzése előtti időszakban.

Zöldebb fizetési szokások terjednek el

Nemcsak hazánkban, hanem világszerte is egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság, ami a pénzügyekre is hatást gyakorol. Ez összefüggésben van az előbb említett növekvő utazási kedvvel is: kutatások bizonyítják, hogy a turisták 40 százaléka fizet akár többet is egy olyan repjegyért, amelyek törekednek az utazással járó karbonkibocsátás semlegesítésére.

Maga a Visa is elkötelezett a fenntarthatóság és a zöld pénzügyek mellett, amelyet az ecolytiq zöld fintech vállalattal való együttműködés is bizonyít. Ennek eredményeképp született meg a Visa Eco Benefits szolgáltatáscsomag is, ami a hasznos ismeretek mellett egy beágyazott karbonkalkulátort is tartalmaz az ehhez csatlakozóknak.

Előtérben a tokenizáció

A fizetési tokenek kedvező évet zárhattak maguk mögött, ugyanis világszerte immáron a 4 milliárdot is meghaladja a kibocsátott hálózati tokenek száma a Visa Token Szolgáltatás (VTS) keretében. A trend hazánkban is megfigyelhető: a 2021 és 2022 nyara közötti egy éves időszakban tízszeresre gyorsuló növekedés volt tapasztalható a tokenizált tranzakciók volumenében. 

A trendnek még közel sem áldozott le az ideje, sőt, tovább fog erősödni 2023-ban is. A Visa ezt azzal magyarázza, hogy a tokenek nemcsak az egyre szélesebb körben használatos mobilfizetés alapjául szolgálnak, hanem az elektronikus kereskedelem területén is erősödő szereppel bírnak. A népszerűség mögött az is húzódik, hogy ezen tranzakciók során az ügyfél nem a Visa kártyaszámot használja, hanem egy egyszeri érvényességű számsort, ami nagyban csökkenti a csalás kockázatát. 

A biztonság továbbra is kiemelt tényező lesz, hiszen a kifinomult technológiai megoldásokhoz a csalók is alkalmazkodnak, eszközeik és módszereik is egyre kifinomultabbá válnak. A csalások kiküszöbölésére és megelőzésére a kártyatársaság is több eszközzel van felszerelve: a tokenizált tranzakciók mellett ilyen intézkedés a virtuális kártyák és újszerű hitelesítési megoldások bevezetése.

A kriptopiac természetes szelekciója

Ha az elmúlt években fogadni kellett volna, hogy mi az a technológiai újítás, ami felforgatja a fizetési szokásokat, akkor valószínűleg többen a kriptovalutákra tettük volna le a voksunkat. A piac növekedéséhez kétség sem fér, viszont a már egy éve fennálló kriptotél nagyban csökkentette a kriptoeszközök fizetésekkor való használatát.

A Visa szakértői úgy gondolják, hogy az új évben el fognak szakadni a tényleges értékkel bíró technológiai újítások azon fejlesztésektől, amik alacsonyabb potenciált rejtenek magukban. Ennek következtében előtérbe kerülhetnek a streaming mikrofizetések és a határon átnyúló kifizetések is, viszont jelentős potenciált hordozhat magában az NFT technológia (nem-helyettesíthető tokenek) is. A piac a 2022-es évet visszaeséssel zárta, viszont a jövőben felértékelődhetnek ezek az egyedi digitális élmények.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük