2024. július 25., csütörtök

Csúcsra ért a nyugdíjpénztári hozam

Az önkéntes nyugdíjpénztár az öngondoskodásnak egy hosszú távú formája. Ez alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a pénztári tagok nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát megerősítse. Az önkéntes nyugdíjpénztár tavaly igencsak jó választás volt az ügyfeleknek: átlagosan nettó 21 százalék hozamot termelt. Ez pedig látványosan meghaladja az év végi inflációt. A pénztári megtakarítás hosszú távon kedvez az igénybe vevőknek, amelyet a 15 éves 7 százalékos hozam is kiválóan tükröz. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint ez pedig rendkívüli, 2 százaléknál is nagyobb reálhozamot termelt a pénztári tagoknak.

25 éves csúcson az önkéntes nyugdíjpénztár hozama

Már negyed évszázada nem tapasztalt szintre, 21,2 százalékos (záró vagyonnal súlyozott) nettó hozamot értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak a tavalyi évben. Ez megközelítőleg 5 százalékponttal lépi túl az elmúlt 25 év legmagasabb nettó hozamát, ami 2009-ben 16,3 százalék volt.

A 2023-as évben többnyire a hosszabb lejáratú kötvényeket csokorba fogó vegyes, illetve a magasabb részvényhányadú, növekedési portfoliókkal nyerhettek a legtöbbet az önkéntes nyugdíjpénztár tagjai. A kevésbé kockázatos portfóliók (pl. a pénzpiaci) nagyobb része ennél alacsonyabb hozamot termelt, azonban az is kifejezetten kedvező, kétszámjegyű teljesítményt ért el.

Reálhozamot is elérhettek az ügyfelek

A 2023 december/2022 decemberi infláció 5,5 százalékon alakult, ami nemcsak a fogyasztók számára volt jóval kedvezőbb, hanem azt is jelentette, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak 14,9 százalék reálhozamot termeltek a tavalyi évben. A december/decemberi infláció szemlélteti a hazai árszínvonal tárgyidőszak előtti év vége és a tárgyidőszak év vége közötti éves változást. Ebből kifolyólag a reálhozam meghatározásához ezt a mutatószámot célszerű figyelembe venni, vagyis ehhez érdemes a pénztárak éves hozamát mérni.

A 10 éves záró vagyonnal súlyozott átlagos nettó hozam 5,6 százalékon zárt. Ennek köszönhetően az erre az időszakra kalkulált inflációt a pénztárak közel 0,7 százalékkal haladták meg. Ez tehát azt jelenti, hogy 10 éves időtávon a nyugdíjpénztár tagjai ekkora reálhozamot gyűjthettek be. Az átlagos nettó hozam 15 éves távlaton ennél is kedvezőbb, 7 százalék volt. Az időszakra számított inflációval pedig az ügyfelek által realizált reálhozam több, mint 2,3 százalékot tett ki.

Öngondoskodási célra kiváló választás a nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárak kis mértékű, 1 százalékot el nem érő éves működési és egyéb költségeit (díjterhelését), illetve az ügyfelek tagsági díjaikra járó 20 százalékos adókedvezményt is szem előtt tartva kijelenthető, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítás továbbra is kiváló, versenyképes öngondoskodási formának minősül.

A részletes statisztikákról, a hozamok és a díjterhelési mutatószámok tavalyi alakulásáról a jegybank honlapján olvashatunk részletesebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük