2024. június 15., szombat

Versenyképes megtakarítási számlával lép piacra a Wise

Új megtakarítási számlával lép piacra a Wise, de nem is akármilyennel: az új konstrukció 4,12 százalékos kamatot kínál. A Wise Interest elnevezésű szolgáltatása az ügyfelek megtakarításait államkötvénybe fekteti. Az új szolgáltatás nem minden devizánál érhető el, csakis a dollár-, font-, és euró alapú számláknál van rá lehetőség. Ez esetben a felhasználó megtakarítását az adott devizában kibocsátott kötvényekbe helyezik. Az Egyesült Királyság ügyfelei már korábban elkezdhették a kamatozó számla előnyeit élvezni.

A Wise szerint kvázi kockázatmentes a befektetés

A számla abban különbözik a hagyományos banki megtakarítási számláktól, hogy a pénzt nem más ügyfeleknek adják kölcsön, hanem egy kamatozó alapba helyezik át, amely állami eszközöket, például kötvényeket tart.

Az ügyfelek pénzének államkötvénybe való fektetése nem teljesen kockázatmentes. Felmerül az ügynevezett országkockázat, vagyis ha az állam nem képes visszafizetni ezeket a pénzeket. Az is elképzelhető, hogy a kamatlábak átváltanak negatív tartományba. Ezek mind-mind likviditási gondokat eredményezhetnek. 

A Wise szerint azonban rövid lejáratú kötvények tartásán keresztül ezek gyorsan likvidálhatóak. Mindez úgy tehető meg, hogy közben nincs lényegi hatással a kötvények piaci értékére. A szolgáltatásért cserébe 0,29 százalékos kezelési díjat számít fel a Wise.

Ez nem egy hagyományos folyószámla

A Wise termékigazgatója, Nilan Peiris úgy nyilatkozott, hogy a Wise Interest nem egy hagyományos folyószámla: a megtakarítási számla előnyeit nyújtja egy folyószámla tulajdonságai mellett.

“Úgy véljük, hogy a bankok továbbra is szörnyű kamatlábakat kínálnak, ráadásul pont egy olyan időszakban, amikor a magas infláció rendkívül megterheli az emberek zsebét. A bankok szívesen kínálják az ügyfelek pénzét más ügyfeleknek kölcsönként vagy jelzálogként, de a hozamot már nem adják tovább.”

Tovább halad a cég a fejlődés útján

Mindeközben a cég nem áll le, folyamatosan törekszik az újításokra. Most éppen a Wise Platform valósította meg első banki integrációját az indiai IndusInd Bankkal. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a külföldön élő nem indiai lakosok nemzetközi utalásokat indítsanak az országba.

Wise megtakarítási számla

A Wise szerint az ügyfelek „villámgyors” tranzakciókat indíthatnak, illetve teljes átláthatóságban részesülnek a tranzakciók állapotáról és becsült érkezési idejükről – mindezt persze teljesen online.

Az Indiába irányuló pénzátutalások 2020-ban elérték a 100 milliárd dolláros nagyságrendet. Ezen felül a nem rezidens indiai lakosság 13,4 millió fő – ebből 1,28 millió az Egyesült Államokban található. Ezekből a számadatokból is látszik, hogy az indai integráció mindenképpen kifizetődő lesz a Wise számára.

Soumitra Sen, az IndusInd lakossági banki és marketing részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a partnerség jelentős vonzerőt fog jelenteni a nem rezidens indiaiak számára, valamint átfogó megoldást kínál az Indiába történő zökkenőmentes átutalásokhoz.

A Wise terjeszkedése példaértékű: már a 16 millió főt is meghaladja globális ügyfélköre, ráadásul mintegy 9 milliárd font értékben dolgoz fel határon túli tranzakciókat havonta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük