2024. május 19., vasárnap

Hogyan érjük el, hogy ne legyenek anyagi gondjaink?

Minden embert foglalkoztat az életének valamelyik időszakában, hogy szeretné élvezni az életét, boldogságban, egészségben, és gazdagságban. Az életünk során ért anyagi gondok sok mindenre hatással lehetnek – a boldogságra egyértelműen, de az egészségre is -, ezért fontos, hogy azt minél inkább minimalizálni tudjuk úgy, hogy az életünk során ne függjünk az anyagiaktól. 

Mi az, hogy anyagi gond?!

A fő kérdés amit fel kell tennünk, hogy ki az, akinek anyagi gondjai vannak, egyáltalán az anyagi szinthez kapcsolódik, vagy lehetséges, hogy egy magasabb jövedelemmel rendelkező személynek több anyagi gondja vagy, mint egy szerényebb jövedelműnek, hiszen nap mint nap nagyobb értékről kell döntenie?!

Nyilvánvaló, hogy az anyagi gondokat (ha függetlenítjük az anyagi szinttől), akkor elsődlegesen a pénzhez való hozzáállással tudjuk megszüntetni, azaz meg kell próbálnunk nem függésben lenni a pénztől. Viszont ez egy nagyon nehéz feladat, hiszen a környezetünkben számos ember a pénztől függ, ugyanis ez határozza meg a mindennapjait a megélhetése biztosítása okán.

Ezért a következőkben nem foglalkozunk azokkal az esetekkel, amikor az adott személy olyan szintű kapcsolatban van az anyagiakkal, hogy attól érzelmileg teljesen függetleníteni tudta magát, ugyanis úgy van vele, hogy ő mindent meg tud oldani anélkül is. Jelen témában egy általános, mindennapi helyzetből indulunk ki, egy olyan személy élethelyzeteiből, aki racionálisan áll a világhoz.

forrás: www.pixabay.com

Kiindulás, tervezés

Mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy konkrétan milyen célt szeretnénk elérni, és azt milyen úton, módon vagyunk képesek megvalósítani? Hiszen olyat nem tudunk megoldani, amit nem is tudunk megfogalmazni, hogy azt hogyan szeretnénk. Itt van pl. 10 tipp, amellyel növelhető a pénzügyi tudatosság, amely végső soron az anyagi problémáktól való megszabadulást segíti.

Alapvető, hogy kell egy relatív stabil bevételi forrás (legyen az vállalkozói vagy alkalmazotti lét), amelyből tudunk kalkulálni és amiből fedezzük a megélhetésünket. A pénzügyi tudatosságból kiindulva elengedhetetlen, hogy a bevételünkből származó kiadásokat nagyságrendileg vezessük (legyen az napi, heti vagy havi szinten) és törekedjünk arra, hogy minél többet tudjunk spórolni annak érdekében, hogy aztán befektetést kezdeményezzünk.

Vannak minimális szükségletek, amin egy szinttől már nem lehet spórolni, mint pl. a lakhatás vagy a táplálkozás. Az is előfordul, hogy az élet olyan szituációt teremt, hogy a lakhatásunk megoldott (pl. szülői segítség vagy öröklés okán), így az életünk elején nem kell albérletet fizetni, ezért minden személynek egyedileg kell meghatározni a saját céljait, hiszen mindenki eltérő gazdasági és szociális környezetben van.

forrás: www.unsplash.com

Jövedelem növelése

A jövedelem növelésére igazából két módszer van:

  • maradunk a jelenlegihez képest hasonló fizetési pozícióban és a minél több összegyűjtött megtakarítást befektetjük, és a befektetésből származó plusz jövedelemmel növeljük majd az eddigi jövedelmünket, és akár azt is befektethetjük, vagy a befektetésből eredő passzív jövedelemmel finanszírozhatjuk a megélhetésünket
  • megváltoztatjuk a napjainkat és az addigi tevékenység helyett mást keresünk (legyen az vállakozói lét megindítása, vagy egy új szakma), amivel több jövedelemre tehetünk szert

A második esetkörre nyilvánvalóan nem lehet általános receptet adni, de az elsőre annál inkább, ezért a továbbiakban ebből indulunk ki. 

A jövedelem növelése érdekében a fogyasztásunkat és a kiadásainkat teljesen le kell redukálnunk arra a szintre, hogy csak a szükséges dolgokra fordítsunk pénzt annak érdekében, hogy az így megspórolt összeget befektessük. 

Lényegében egy átcsoportosításról van szó, hogy a jelenben lemondunk a pénz költéséről azért, hogy a jövőben több pénzünk legyen és többet tudjunk költeni. Ennek érdekében meghúzhatunk olyan határokat, amelyek jó „irányvonalak” lehetnek a pénzügyi gondolkodásunk fejlesztésében. Mondjuk személyautót ne annyiért vegyünk, amennyi megtakarításunk van (hát még ha hitelfelvétellel is elvágjuk magunkat), hanem érjük be a kevesebbel, pl. csak a megtakarításunk 5-10%-os szintjének megfelelő összeget fordítsunk autóra, hiszen az egy használati tárgy, az értéke folyamatosan romlik idővel és a fenntartása is annál több pénzbe kerül, minél drágább. Emellett az is fontos, hogy a jövedelmünk egy meghatározott részét, pl. kb. 30-40%-át automatikusan tegyük félre és fektessük be. Nyilvánvaló ezek a „zsinórmértékek” mindenkinek az egyedi, aktuális helyzetétől függnek, ezért személyre szabottan kell meghatározni ezeket a korlátokat.

Befektetési lehetőségek

A pénzügyi tudatosság révén sikeresen megszerzett megtakarításunkkal a feladat egyik felét elvégeztük, viszont a lényeg az most következik. Ki kell alakítanunk olyan jövedelemforrást (leginkább passzív, azaz ne kelljen sok energiát fektetni bele), amely a jövőben plusz bevételt jelent a számunkra (pl. lecseréljük az autónkat) de a legjobb, ha az így megtermelt összeget – vagy legalább egy részét – újra be tudjuk fektetni. 

befektetési lehetőségek
creditline.hu

Az, hogy melyik befektetési lehetőséget választjuk több mindentől függ, ugyanis minden befektető más kockázatról és annak fejében más elvárható hozamról gondolkozik. De nem csak egyéni preferenciáktól, hanem gazdasági helyzettől is függ, hogy milyen döntést hozunk, ugyanis, mint pl. a jelenlegi inflációs környezetben a kamatszint megemelkedik és célszerűbb lehet olyan befektetést választani, ahol a kamatok jelentik nekünk a bevételt (kötvények).

Összefoglalás

A lényeg, hogyha képesek vagyunk tudatosan hozzáállni a pénzügyeinkhez és teljes mértékben tisztában vagyunk vele, hogy  a bevételünket mire költjük és azzal mi a célunk, akkor el tudjuk érni azt, hogy egy olyan aktív/passzív jövedelemre tegyünk szert a megtakarításunk befektetése révén, amely megszabadít minket az anyagi gondjainktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük