2024. május 20., hétfő

Certifikát vs warrant: hasonlóságok és különbségek

Tisztában vagy az aktuális befektetési lehetőségekkel? Unod már az állampapírokat? Esetleg vannak olyan befektetéseid, ahol csak az árfolyam-emelkedésből származik nyereséged? Eleged van már abból, hogy a piaci mozgásokon csak egyszeres eredményhez jutsz? Akkor érdemes megismerkedni a certifikát és warrant befektetési lehetőségeivel!

A cikkben a certifikátok és warrantok sajátosságait, előnyeit és hátrányait mutatjuk be. Emellett azt is megtudhatod, hogy mik a hasonlóságok és különbségek a két lehetőség között. A befektetések legfőbb előnye, hogy lehetőséget nyújtanak a tőzsdén olyan instrumentumokkal való kereskedésre, amelyek a tőzsdén kívüli piacokon vagy határidős tőzsdén érhetők el. A befektetők számára biztonságosabb a tőzsdei kereskedés, mint a tőzsdén kívüli (OTC), míg a határidős tőzsdék erős tőkeáttétele és nagy kötésmérete következtében a kisbefektetők kizáródnak. Ezekből kifolyólag a certifikátokkal és warrantokkal való kereskedés megjelenésük után azonnal felkapottá vált.

Mit kell tudni a certifikátról?

A certifikát szó alapvetően tanúsítványt jelent. Már az elnevezéséből is jól látható lényege: ezek a pénzintézet által kibocsátott olyan strukturált értékpapírok, amelyeknek a hozamát egy mögöttes termék árfolyamváltozása határozza meg. A mögöttes termékek skálája igencsak széles, lehet részvény, deviza, index, nyersanyag vagy valamilyen árutőzsdei cikk. A certifikát is tehát származtatott termék (vagyis derivatíva), aminek árfolyamát csakis az befolyásolja, hogy a mögöttes termék ára hogyan változik. A certifikát árfolyamát tekintve nincs befolyásoló hatása annak, hogy a befektetők mekkora keresletet támasztanak az adott termékre, tehát ezáltal nem képesek felhajtani vagy éppen csökkenteni az árfolyamot.

A certifikát működését tekintve nagyon hasonló a származtatott termékekéhez, vagyis a kereskedő a termék árfolyammozgására “fogad”. Ugyanakkor nem egyeznek meg teljesen: míg a certifikáttal a tőzsdén lehet kereskedni, addig a származtatott termékkel a tőzsdén kívüli, OTC piacon. Ennek okán a certifikát kevésbé kockázatos, mint a derivatíva.

A certifikát lehetőséget nyújt a befektetőknek, hogy

  • olyan alaptermékbe helyezzék a pénzünket, amit amúgy csak borsos áron szerezhetnének meg,
  • az árfolyamváltozás többszöröséhez jussanak (pl. turbó certifikátokon keresztül),
  • az árfolyamcsökkenésből tegyenek szert nyereségre (short irányú certifikátok),
  • olcsóbban tudjanak befektetéseket vásárolni (diszkont certifikátok),
  • egy adott szcenárió megvalósulása esetén fix jutalomhoz jussanak (bónusz certifikátok).

Mi az a warrant? Milyen jellemzőkkel rendelkezik?

A warrant a certifikátok egy bizonyos fajtája, amivel tőkeáttétes kereskedést lehet teljesíteni, vagyis a kockázatát nézve magasabb kockázati besorolású termék, mint a certifikát. De mi is az a tőkeáttétel? A tőkeáttétel azt tükrözi, hogy a certifikát milyen mértékben, mennyire érzékenyen reagál az alaptermék változására. Ez értelemszerűen termékenként eltérő. Néhány certifikát esetében a tőkeáttétel időben dinamikusan is változik. Ezt az indokolja, hogy minél közelebb van a certifikát kiütési szintje, annál nagyobb lesz a tőkeáttétel.

A warrant is tehát egy tanúsítvány, amelyben az azt kibocsátó pénzintézet biztosítja, hogy a warrant árfolyama kötött és szabályozott módon idomul a mögöttes termék értékéhez. Jól látható, hogy a warrantok is származtatott termékek, árfolyamukat pedig egyedül az befolyásolja, hogy hogyan alakul a mögöttes termék ára. A certifikátokhoz hasonlóan ennél a befektetési lehetőségnél sem számít, hogy a befektetők mekkora keresletet támasztanak a termékre. Szintén hasonlóság, hogy a mögöttes termék lényegében bármi lehet.

Ugyanakkor a warrant leginkább a turbó certifikáthoz hasonló tőkeáttételes mivoltuk miatt. Ezek vételi vagy eladási opcióra vonatkoznak, így beszélhetünk long irányú opcióról (call warrant), illetve short irányú opcióról (put warrantok). Előbbinél az árfolyamok növekedésére, utóbbinál az árfolyamok csökkenésére tehetünk fogadást.

A warrant tőkeáttételes jellégből kifolyólag a magasabb kockázatú termékek kategóriájába sorolható. Ez abból adódik, hogy egy warrant sokkal hamarabb tudja értékét hatványozni vagy éppen nullára csökkenteni egy részvényhez vagy egy befektetési certifikáthoz viszonyítva.

Certifikát és warrant összehasonlítás

Hasonlóságokról már volt szó, de mik a különbségek?

A certifikát és warrant működési logikája és kereskedése lényegében ugyanúgy történik. A két termék közötti eltérés viszont abból fakad, hogy a warrant tőkeáttétes, viszont a certifikát nem tőkeáttétes termék.

Az uniós szabályozás alapján a certifikát a nem tőkeáttételes termékeket foglalja magába, a warrant pedig lényegében a tőkeáttételes certifikátokat jelenti külföldön. Habár két eltérő termékről van szó, működési elvük teljes mértékben megegyezik. Ettől függetlenül a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) mindkét termék a certifikát elnevezés alatt került bevezetésre, vagyis korábban is bocsátottak ki tőkeáttételes terméket certifikát címszó alatt (néhány nem rendelkezik lejárati dátummal, ezért még ma is lehet vele kereskedni). Ebből kifolyólag még ma is találhatunk tőkeáttételes certifikátot a tőzsdén. Ugyanakkor a 2013 utáni kibocsátású certifikátok tőkeáttételes változatát már warrant elnevezés alatt találjuk a BÉT-en.

Láthatjuk tehát, hogy a kockázatot inkább kerülő, biztonságos termékeket preferáló befektetőknek nem a certifikát és a warrant lesz a megfelelő megoldás. A kockázatokra az értékpapír típusa és a tőkeáttétel mértéke gyakorol hatást, de szintén kockázatot hordozhat magában a mögöttes termék árának ingadozása, a devizaárfolyam változása vagy a kibocsátó intézmény. Ezek a befektetési lehetőségek nagyon hasonlóak a származtatott termékekhez, viszont annál kissé biztonságosabbak. A certifikát és warrant nagyon hasonló termékek, az egyetlen különbséget az jelenti, hogy az utóbbi a tőkeáttételes termékek csoportjába tartozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük