2024. június 13., csütörtök

Több hitel? Kamatstopot vállal az Erste Bank

Az Erste Banknál is jelentős visszaesést tapasztaltak az első negyedévben a lakossági hitelezés terén, hasonlóan az egész bankszektorhoz. Különösen érintett a lakáshitelezés és a Babaváró hitel, míg a személyi kölcsönök esetében kisebb a visszaesés. Az állami kamatstop, amely éppen meghosszabbítás előtt áll, terhet jelent a banknak, azonban az Erste az ügyfelek számára egy olyan kamatstopot is önként vállal, amely közvetlenül vonatkozik rájuk.

Forrás: Pixabay

A lakáshitelek nagyot zuhantak

A lakossági hitelállomány nőtt 3 százalékkal az előző évhez képest, azonban az újonnan kihelyezett hitelösszeg az idei első negyedévben 32,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, főként a jelzáloghitelek iránti kereslet csökkenése miatt:

  • az új lakáshitelek folyósítása 58 százalékkal esett vissza az előző évhez képest,
  • a fogyasztási típusú hitelek összesített kihelyezése 12 százalékkal csökkent,
  • a személyi kölcsönöké 16 százalékkal,
  • a babaváró hitelé pedig 49 százalékkal.

Az új kisvállalkozói hitelek folyósítása az előző évhez képest 21 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 4752 milliárd forintra nőtt, ami 4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, a megtakarításokon belül a befektetések aránya 66 százalék volt.

Forrás: Pixabay

A cégeknek segítették a kedvezményes hitelek

A vállalati szektorban a kötvény- és hitelállomány együtt 36 százalékkal növekedett egy év alatt, és március végére meghaladta a 1175 milliárd forintot. A kis- és középvállalkozások hitel- és kötvényállománya 25 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoké 11 százalékkal, míg a nagyvállalatok és önkormányzatoké 77 százalékkal nőtt 2022 első negyedévéhez képest. Azonban a magas kamatok miatt a cégek óvatosabbak voltak az új külső finanszírozás felvételében. Ennek eredményeként az új kötvények és hitelek volumene az első negyedévben 48 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya összességében 17 százalékkal volt magasabb március végén az egy évvel korábbinál. Azonban az új finanszírozás és hitelezés volumene 41 százalékkal elmaradt 2022 első negyedévének teljesítményétől. Az NPL-ráta (nem fizető hitelek aránya) az egy évvel korábbi 3,9 százalékról 2,8 százalékra csökkent.

Forrás: Pixabay

Extra befizetések, kevesebb hitel

Az extra befizetések csökkentették az Erste Bank kereskedési bevételeit, azonban a működési bevételek jelentősen nőttek 2023 első negyedévében, ami főként a nettó kamatbevételek és a díj- és jutalékbevételek növekedésének köszönhető. A bank működéssel kapcsolatos kiadásai csökkentek, ami az Sberbankhoz kapcsolódó OBA-tétel miatt történt. Az Erste működési eredménye jelentősen nőtt, és a költség/bevétel arány csökkent. Az egyéb működési eredményekben azonban a bank veszteséget szenvedett, ami főként az év elején előre fizetett adóknak köszönhető. Az adózás utáni nyereség 6,3 milliárd forint lett, ami javulást jelent az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: Pixabay

Négymilliárd forintnyi hitel társadalmi célú szervezeteknek

Az Erste Bank összesen négy milliárd forint kedvezményes hitelt biztosít társadalmi hatású szervezeteknek. Ezen felül az Erste önkéntesen egy éven át kamatstoppot vállal az ügyfelei közé tartozó alapítványok, egyesületek, nonprofit és társadalmi vállalkozások számára. Az Erste Social Banking programja már öt éve nyújt kedvezményes számlavezetési csomagokat és hitellehetőségeket, amelyeket a társadalmilag hasznos tevékenységet folytató szervezetek vehetnek igénybe, és amelyeket garancia vagy egyéb fedezet nélkül is igénybe vehetnek. Az bank jelenleg közel félezer társadalmi hatású szervezetet szolgál ki, és az elmúlt öt évben összesen 4,2 milliárd forint kedvezményes hitelt folyósított nekik, valamint egyedi képzési és mentoring programot is nyújt számukra. Nyolc éves SEEDS programjának célja, hogy a társadalmi vállalkozások hatékony működésének és fejlesztésének elősegítése révén csökkentse az esélyegyenlőtlenséget és javítsa a rászorulók életminőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük