2024. április 25., csütörtök

Likviditási hitelkeret – bajban a Revolut?

Elég sok hír kering mostanában a Revolut körül: több új funkciót is bevezettek, a hírhedt vállalati kultúrájuk javításáért új csapatot alakítottak ki, elkészítette a régóta várt pénzügyi jelentést a 2021-es évre vonatkozóan, majd ezzel kapcsolatban is több támadás érte a neobankot, de azóta értékcsökkenést is elszenvedett. Amivel kapcsolatban pedig alig hallhattunk bárminemű információt az elmúlt időszakban, az a finanszírozási kör.

Hol marad a tőkebevonás?

A Revolut utoljára 2021-ben, a hosszan tartó emelkedő piaci tendenciák alatt vont be 800 millió dollárt az E sorozatú finanszírozási körben. Ennek az lett az egyik pozitív hozadéka, hogy a cég piaci értékét felemelték 33 milliárd dollárra, ami a legértékesebb európai fintech rangsor első helyéhez is elegendő volt.

A finanszírozás bevonása azt is eredményezte, hogy a konkurenciával ellentétben nem kellett tavaly újra megjelennie a tőkepiacon. Ez azért kimondottan kedvező lépés, mert 2022-ben a makrogazdasági helyzet havi szinten romlani kezdett. Ebből kifolyólag a tőkefinanszírozások száma úgy mérséklődött, ahogyan a kamatszint emelkedett. Azóta eltelt két év, de a Revolut még mindig nem vont be újabb tőkét. De mi indokolja ezt a lépést? A kizárólag digitálisan működő bank nyilatkozata szerint már most lépkednek folyamatosan előre a nyereségesség irányába. Fontos azt is megjegyezni, hogy a nyereségesség távlati fenntarthatóságára még nincs bizonyíték, ráadásul az erősebb likviditás hozzájárulna a növekedési célok eléréséhez.

Revolut és a kulső finanszírozás

A Revolut titkos hitelezője

A Revolut igazolta az állítást, miszerint egy külső hitelezővel léptek kapcsolatba egy úgynevezett “likviditási hitelkeret” formájában. A Revolut szóvivője viszonylag “szerény” összegről fogalmazott, ugyanakkor a forrásokat a fintech óriás még nem hívta le. “A likviditási hitelkeretet a pénzügyi szolgáltató vállalatok a szabályozói likviditási iránymutatással összhangban vehetik igénybe. Nem hívtuk le a pénzeszközöket, mivel azok egyszerűen csak a vésztartalékaink diverzifikálására szolgálnak, ahogy globálisan tovább növekszünk.”  

A Revolut működésében tehát nincs baj, nem kell a befektetőknek és az ügyfeleknek sem aggódni. A hitelkeret kötvényen keresztül strukturált. Ez a jogi biztosítékoknak egy olyan formája, amivel a hitelező intézmény hosszabb távon szerezhet hozamot, amelyet különféle eszközökkel biztosítanak. A hitelkeret-megállapodásokra általánosságban igaz, hogy a hitelező egy kötvényen keresztül nyújtott biztosítékcsomaghoz jut hozzá.

A finanszírozással kapcsolatos hír a Revolut nézőpontjából egy kedvezőtlennek is mondható időszakban reppent fel. Az Atom Bank mellett a Schroders majdnem felére, mintegy 46 százalékkal csökkentette a Revolut értékelését április végén. Ugyanakkor a Revolut továbbra is kitart célja mellett, azaz hogy megszerezze a neobank a banki engedélyt az Egyesült Királyság területére vonatkozóan. Az engedélyezési eljárás már jó rég óta folyamatban van, viszont a Revolut nyilatkozata szerint már nagyon közel vannak a cél eléréséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük