2024. június 13., csütörtök

Itt az új, 8 milliárdos állami támogatás a kkv-knak

A hazai kis- és középvállalati szektor újabb támogatásban részesülhet 8 milliárd forintos keretösszeggel. Az  Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (IFKA) a programot a vállalkozásfejlesztési céllal indítja el. A támogatás ezen felül nagyban hozzájárulhat a kkv-k helyzetének stabilizálásához és versenyképességük növeléséhez.

8 milliárd forintos keretösszeggel indul a támogatás

A hazai kkv-szektor számára újabb támogatás válik elérhetővé, erről a kormány augusztus elején határozott. A támogatás célja, hogy a magyar a kis- és középvállalatokat tovább erősítse amellett, hogy versenyképességük fokozásához is hozzájárul.

“A háború és az elhibázott szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a munkahelyeket, a családokat és helyreállítsa a gazdasági növekedést. A kormány ennek érdekében hétfőn újabb támogatásról határozott, ami a kkv szektor további megerősítését és versenyképességük növelését célozza” – írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A programot az IFKA fogja lebonyolítani

A támogatás 8 milliárd forintos keretösszeggel rendelkezik, amelyet európai uniós források biztosítanak. A programmal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alatt álló Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (IFKA) bízták meg – nyilatkozta Lóga Máté, gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

A 2021-2027-es programozási időszakban a finanszírozást a GINOP Plusz adja. Az IFKA számára a felhasználással kapcsolatban a kormányzati KKV stratégia három fontos feladatot ír elő. Ez

  1. a magyar beszállító vállalatok fejlesztése,
  2. a vállalkozások ESG (környezeti, szociális és irányítási) szempontú felkészítése, illetve
  3. az energiahatékonyságra irányuló fejlesztéseik előkészítése.

Fontos, hogy a támogatás mindenki számára elérhető legyen

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt az igényt támasztotta az IFKA-val szemben, hogy a támogatás programját ügyfélbarát módon, a vállalkozók érdekeire fókuszálva bonyolítsa le. Ebből kifolyólag az IFKA a vállalkozói szektor egyénire formált támogatását egyablakos, átlátható ügyfél utakon keresztül hajtja végre.

Az IFKA 3 fontos feladata

A GFM kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a támogatás elérjen a hátrányos helyzetű régiók vállalkozóihoz, illetve a speciális vállalkozói csoportokhoz. Céljuk, hogy a vállalkozói szektor minél szélesebb körben és minél több információt szerezzen a fejlesztési lehetőségekről.

A GFM szakmai iránymutatásán felül az IFKA ügynökségi feladataihoz sorolandó a pályázói szakmai támogatói rendszerek, a szemléletformáló programok és a vállalkozói együttműködések ösztönzése céljából

  • a virtuális piacterek és kataszterek működtetése,
  • a cégdiagnosztika és fejlesztési tervek kivitelezése,
  • az üzleti partnerfeltárás,
  • a klaszterekkel való együttműködés,
  • a képzési, mentorálási szolgáltatások nyújtása, valamint
  • a generációváltás előmozdítása.

Az IFKA a magyar gazdaságfejlesztési ökoszisztéma szereplőivel szoros kapcsolatban végzi el a számukra előírt feladatokat. Ennek köszönhetően idén júniusban már kettő stratégiai együttműködési megállapodást is kötött. Ezen felül partnerségbe lépett a KAVOSZ Zrt.-vel (KAVOSZ), továbbá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük