2024. június 13., csütörtök

Vállalkozási formák: Mikrovállalkozás és KKV

Mikrovállalkozás: Mikrovállalkozásnak az a vállalkozás tekinthető, amelynek kevesebb, mint 10 alkalmazottja van és éves nettó árbevétele 2.000.000 euró alatti, vagy mérlegfőösszege 2.000.000 euró alatti. A létszámra vonatkozó kitételnek tehát kötelező teljesülni, míg a mérlegfőösszeg és az éves nettó árbevételre vonatkozó korlátok közül elegendő csak az egyiket teljesíteni. A kétéves szabály értelmében, két egymást követő üzleti évben is túl kell lépnie a megengedett határértéket a vállalkozásnak annak érdekében, hogy magasabb kategóriába sorolják. 

Kisvállalkozás: Kisvállalkozás az a vállalkozás, amelynek minimum 10, de maximum 50 alkalmazottja van és éves nettó árbevétele maximum 10.000.000 euró, vagy mérlegfőösszege maximum 10.000.000 euró. A létszámra vonatkozó kitételnek tehát kötelező teljesülni, míg a mérlegfőösszeg és az éves nettó árbevételre vonatkozó korlátok közül elegendő csak az egyiket teljesíteni. A kétéves szabály értelmében, két egymást követő üzleti évben is át kell lépnie a megengedett határértéket a vállalkozásnak annak érdekében, hogy alacsonyabb (mikrovállalkozás), vagy magasabb (középvállalkozás) kategóriába sorolják.

Középvállalkozás: Az a vállalkozás tekinthető középvállalkozásnak, amely maximum 250 főt foglalkoztat és éves nettó árbevétele kevesebb, mint 50.000.000 euró vagy mérlegfőösszege kevesebb, mint 43.000.000 euró. A létszámra vonatkozó kitételnek tehát kötelező teljesülni, míg a mérlegfőösszeg és az éves nettó árbevételre vonatkozó korlátok közül elegendő csak az egyiket teljesíteni. A kétéves szabály értelmében, két egymást követő üzleti évben is át kell lépnie a megengedett határértéket a vállalkozásnak annak érdekében, hogy alacsonyabb (kisvállalkozás), vagy magasabb (nagyvállalkozás) kategóriába sorolják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük