2024. június 16., vasárnap

Csökkenő jegybanki alapkamat – változatlan hitelkamatok

A november szép csendben eltelt a bankoknál, de az új hónap sem hozta a hitelek kamatainak csökkenését. A jegybanki alapkamat fokozatosan mérséklődik, viszont láthatólag ez a hitelintézeteket nem különösebben érdekli. Bár a lakáshitelek kamata normalizálódott az október elején bevezetett kamatplafonnak köszönhetően, a korlátozás által nem érintett hiteleknél – mondjuk a személyi kölcsönnél – nem volt kamatcsökkenés.

A jegybanki alapkamat 11,5 százalékra csökkent

A novemberi helyzet december elején is kitartott: a lakossági hitelpiacon a hitelek kamatai nem igazán csökkentek érdemben. Ha volt csökkentés, akkor az is csak minimális volt. Az önkéntes kamatplafon által védett lakáshiteleket pedig azóta sem piszkálják. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusban megkezdett csökkentése azóta is hónapról-hónapra folytatódik. A jegybanki alapkamat októberben és novemberben is csökkent, mégpedig összesen 1,5 százalékkal 11,5 százalékra.

A jegybank döntései a banki hitelkamatokat is érintő referenciakamatokban viszont nyomot hagytak. Az október 9-ei dátummal alkalmazott önkéntes kamatplafon óta

  • a 3 havi BUBOR 1,5 százalékponttal, 
  • a 12 havi BUBOR 1,39 százalékponttal csökkent,
  • míg a lakáshiteleket befolyásoló 5 éves BIRS 1,16 százalékponttal,
  • a 10 éves BIRS pedig 0,93 százalékponttal mérséklődött.

Ezek a szemmel látható csökkentések szinte egyáltalán nem gyakoroltak hatást a lakossági hitelek kamataira.

A kamatcsökkentéssel kivárnak a bankok

A kiváró álláspont a jelzálogkölcsönök terén azzal indokolható, hogy a bankok voltaképpen előrehozottan csökkentették a hitelkamatokat október 9-én, amikor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium belengette a 8,5 százalékos THM-korlátot a lakáshitelek esetében. Úgy tűnik, hogy akkor megfelelve a döntésnek egy időre elegendő csökkentést hajtottak végre.

Október végén a minisztérium azt is hozzátette, hogy a jegybank újabb döntésének függvényében a lakáshitel kamatplafon decemberben tovább mérséklődhet. Ezzel a jegybanki alapkamat további csökkentésére utaltak. Az év utolsó hónapjában tehát vélhetően újabb intézkedésre számíthatnak a bankok. Ez esetben már csak az a kérdés, hogy a jegybanki alapkamat novemberi csökkentése elegendő-e ehhez a lépéshez, vagy szükséges hozzá a decemberi kamatdöntő ülés eredménye is.

Meddig csökkenhet a kamatplafon?

A referenciakamatok mérséklődése szerint a lakáshitelek körében alkalmazott kamatplafon akár 8 százalékra vagy az alá is csökkenhet. A gazdaságfejlesztési miniszter döntésével kérhet ismételten egy előrehozott csökkentést, vagy az is elképzelhető, hogy most ér majd nagyjából egy szintbe a referenciakamatok és a hitelkamatok csökkenése. Amennyiben októberben újra a csökkentés kerül előtérbe, akkor kialakulhat egy olyan helyzet, hogy a bankok csakis akkor fognak változtatni a hitelkamatokon, ha a kormány ezt kéri tőlük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük