2024. április 23., kedd

Babaváró: Erre figyelj az igénylés utolsó fél évében

A Babaváró hitel utolsó fél évébe léptünk: a hiteligénylés beadására még december 31-ig van lehetőségünk. Ha gondolkodsz a hiteligénylésben, akkor fontos tudnod, hogy a feltételek között olyan előírás is szerepel, ami miatt megbukhat a folyamat. A cikkben bemutatjuk, hogy mire kell figyelned.

Ha a kormány nem hosszabbítja meg a Babaváró igénylésének határidejét, akkor még idén év végéig van lehetőségünk igénybe venni a vissza nem térítendő, akár 10 millió forintos Babaváró hitelt. Azok a párok élvezhetik a hitel előnyeit, akik gyermekvállalásban gondolkoznak, hiszen a vállalt babák száma határozza meg a hitel előnyeit.

Ugyanakkor az igénylés során könnyedén elbukhatunk: az igénylési feltételek egy olyan előírást tartalmaznak, ami ha jelenleg számodra teljesíthetetlen, akkor a Babaváró utolsó félévében már nem fogják elfogadni a kérelmedet. Cikkünkben bemutatjuk az igénylés előnyeit és a legszigorúbb igénylési feltételt.

Milyen előnyökkel jár a Babaváró?

A legtöbb hiteltermékkel szemben a Babaváró hitel olyan előnyökkel rendelkezik, amelyeket egy hitel sem tud utolérni. A hitel 2019. július óta elérhető és azóta sincs másik olyan szabad felhasználású kölcsön a piacon, ami ilyen kedvező kritériumok mellett lenne igényelhető. A Babaváró legnagyobb előnyei:

 • akár 10 millió forintos összeg is elérhető,
 • felhasználása kötetlen,
 • a havi törlesztőrészlete nem haladja meg az 50 ezer forintot, 
 • 20 éves futamidőre is igényelhető,
 • nem szükséges hozzá ingatlanfedezet,
 • igénylésével nem kell megvárni a gyermek megszületését.

Az, hogy a hitel mely előnyeit élvezhetjük, attól függ, hogy hány gyermeket vállalunk, így ha az igényléstől számítva öt éven belül legalább egy gyermek születik a családban, akkor a hitel a futamidő végégig kamatmentes marad. Már a terhesség során is szüneteltethető a törlesztés, ami azt jelenti, hogy a családnak 3 évig nem kell foglalkoznia a hitel törlesztésével. Ha még egy gyermek érkezik a családba, akkor a törlesztés további 3 évig elhalasztható. Ebben az esetben további előnyöket is élvezhetnek a családok: a fennmaradó tartozás 30%-a átalakul vissza nem térítendő támogatássá. A harmadik baba megérkezésével pedig a hitel teljes fennmaradó része támogatássá válik, így a családnak semmit nem kell visszatörleszteni.

A babaváró hitel előmyei
creditline.hu

Jelenleg még nem áll rendelkezésre információ arra vonatkozóan, hogy a Babaváró igénylési határideje meghosszabbításra kerül-e, így ha gondolkozol a hitel igénylésében, akkor még most érdemes beadni a kérelmet. Előtte viszont ellenőrizd a TB jogviszonyod, hiszen ez az a kritérium, ami miatt az utolsó fél évben elbukhat az igénylés folyamata.

TB jogviszony – az utolsó fél év buktatója

Egy államilag támogatott konstrukció esetében az igénylés szabályai mindig jóval szigorúbb előírásokat tartalmaznak. Természetesen ez a Babaváró hitelnél is igaz. A kritériumok közül egy emelendő ki, a társadalombiztosítási jogviszony teljesítése, ami miatt könnyen elbukhatod az igénylést.

Az igénylési folyamat csakis akkor indulhat el, ha a pár legalább egyik fele megfelel a 3 éves folyamatos TB jogviszony előírásának. Tehát nem szükséges mindkettőtöknek az előírt TB jogviszonnyal rendelkezni, sőt, nem csak a munkaviszony számít jogviszonynak. Ezen felül azt is szem előtt kell tartani, hogy az igénylés előtti 180 napban szigorúbbak a feltételek.

Ez azt jelenti, hogyha az igénylés előtt fél évben nem rendelkezel végig munka- vagy tanulói jogviszonnyal, külföldi jogviszonnyal vagy diplomás GYED-del, akkor az igénylési kérelmet visszautasítják. Ebben az időszakban már csak az alábbi jogviszonyok felelnek meg az előírásnak:

 • a szövetkezetben személyesen közreműködő szövetkezeti tagok (kivéve iskolaszövetkezet, nyugdíjszövetkezet, kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete),
 • egyéni vagy társas vállalkozói jogviszony,
 • megbízási szerződésen alapuló jogviszony,
 • egyházi szolgálati jogviszony,
 • mezőgazdasági őstermelői jogviszony,
 • főállású kisadózói jogviszony.

Ha gyermekvállalásban és a Babaváró igénylésében gondolkodsz, akkor még most érdemes elindítani az igénylés folyamatát, hiszen jelen állás szerint már csak december 31-ig van rá lehetőséged. Viszont ne feledd: a kedvező állami konstrukcióhoz szigorú feltételeket kell teljesíteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük