2024. április 22., hétfő

Az első félévben növekedhet a hitelkereslet

Minden negyedévre vonatkozóan felméri a magyar kereskedelmi bankok vezetőinek véleményét a Magyar Nemzeti Bank, így történt ez az elmúlt negyedévben is. A kérdőívben leginkább a hitelpiac változását, azaz a hitelkereslet és hitelkínálat tényezőit és annak változásait vizsgálja meg a jegybank. A tavalyi negyedik negyedéves Hitelezési felmérést a bankok 2024. január 1. és 17. között készítették a bankok vezetőivel.

A hitelezés feltételei összességében nem változtak

A Magyar Nemzeti Bank először 2003 tavaszán döntött amellett, hogy felmérést készít a hitelezési folyamatok átlátása végett. A kérdőíves felmérést minden félévben elvégzi ,,Felmérés a hitelezési vezetők körében, a bankok hitelezési gyakorlatának vizsgálatára” elnevezéssel, vagy ahogyan a köznyelvben elterjedt, a Hitelezési felmérést.

A megkérdezett bankok az elmúlt év utolsó negyedévében összességében nem változtattak a hitelek feltételein. Ez minden vállalati méretkategóriára igaz, ráadásul a 2024-es év első félévében is ugyanezt a megközelítést kívánják megtartani. Szintén érvényes ez a lakáscélú hitelek esetében is.

2024 hitelkereslet előrejelzés

Ugyanakkor a bankok 15 százaléka szerint enyhítés volt tapasztalható a fogyasztási hitelek igénylési feltételeinek területén a tavalyi év utolsó negyedévében. Emellett pedig az intézmények 39 százaléka a felárak emelkedéséről nyilatkozott. A megkérdezett hitelintézetek várakozásai szerint a hitelhez jutás feltételein nem terveznek változtatni a közeljövőben.

Mindazonáltal a bankok közel egyharmada – egészen pontosan 30 százaléka – szigorított az üzleti célú ingatlanhiteleken belül az irodaházak finanszírozási feltételein. A jelek szerint erre a jövőben is lehet majd számítani.

Bizonyos területeken növekedhet a hitelkereslet

2023 utolsó negyedévében a pénzintézetek közül kevesen, csupán nettó 6 százalék tapasztalt kereslet-csökkenést a vállalati hitelpiacon. Ugyanakkor 24 százalékuk a devizahitelek iránt növekvő keresletről nyilatkozott. Az idei év első félévére vonatkozó várakozások szerint a bankok 23 százaléka a hitelkereslet növekedésére számít a vállalati hitelek körében. A felmérésben résztvevő bankok 44 százaléka a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek területén számít a hitelkereslet fellendülésére. A pénzintézetek 18 és 19 százaléka várja a devizahitelek és a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet további erősödését.

Az intézmények nettó 40 százaléka az előző negyedév során nemcsak a fogyasztói bizalmi index növekedését tapasztalta, hanem a fogyasztási hitelkereslet bővülését is. A bankok 62 százaléka szerint ez a növekedés idén az első félévben is kitart majd.

Szintúgy növekvő keresletről számolt be a bankok jelentős része, összesen 79 százaléka a lakáshitelek piacán. A pénzintézetek nettó 36 százaléka további bővülésre számít ezen a területen.

A felmérés részletes eredményei ezen a linken érhetőek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük