2024. május 20., hétfő

Akinek eddig a Sberbanknál volt a hitele, annak egy másik bankhoz került a tartozása

Bár a csődbe került Sberbank betéteseit még márciusban kártalanította az Országos Betétbiztosítási Alap, a hitelek átruházásra augusztusig várni kellett.

A végelszámolás okai

2022. március 2-án vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank a Sberbank Magyarország Zrt. működési engedélyét és indította el a pénzintézet végelszámolását. A bank megrendült likviditási és tőkehelyzete miatt döntött az MNB a Sberbank végelszámolása mellett. A hitelintézetnek egy nagyösszegű betéte ragadt be anyabankjánál, a szintén végelszámolás alá került osztrák Sberbank Europenál. Bár eleinte szanálásban gondolkozott a Nemzeti Bank, de a kimentés feltételei nem teljesültek, ezért a végelszámolás elkerülhetetlennek bizonyult. 

Az átruházott hitelportfólió

Az MKB Bank még májusban adott be kötelező érvényű pályázatot a Sberbank által nyújtott kölcsönök megvásárlására, pénzügyi hatásvizsgálatok lefolytatása után. Összesen 330 milliárd forint értékű a megvásárolt hitelportfólió, amely 35.000 lakossági és 3.000 vállalati ügyfélből áll. A hitelportfólió új tulajdonosa az MKB Bank Zrt., akik májusban nyerték meg a kiírt pályázatot a Sberbank hiteleinek megvásárlásáról. A hitelek átruházása augusztus 1-jén zajlott le. 

Az ügyfelek teendői

A hitelállomány átadásához kapcsolódóan a Sberbank ügyfeleinek nincs teendője, az MKB hamarosan felveszi velük a kapcsolatot. A hitelek törlesztését az átmeneti időszakban is folytatni kell a végelszámolás kihirdetésekor megjelölt bankszámlaszámra, az MKB ugyanis a törlesztés elmaradása esetén késedelmi kamatot jogosult felszámolni. Az ügyfeleknek meglévő hiteleikhez kapcsolódó kérdéseikkel továbbra is a Sberbank ügyfélszolgálatához kell fordulniuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük