2024. július 21., vasárnap

A hitel visszafizetési nehézségeinek kezelése

Előre nem látható okokból még a körültekintő hitelfelvevőknek is nehézséget okozhat a hitel visszafizetése. Ha ez megtörténik, ne hagyja, hogy a probléma magával rántsa – tegyen lépéseket most.

Mit tegyen, ha hitel-törlesztési nehézségekkel szembesül?

Azonnal jelezze a problémát a hitelezőnek. A helyzet nyílt megbeszélése a hitelező és a hitel-felvevő között az első lépés a probléma megoldásához. Fontos, hogy felvegye a kapcsolatot hitelezőjével, és őszintén beszéljen a visszafizetési nehézségeiről. A probléma megoldásának kulcsa, hogy Ön együttműködjön, és teljes körű és pontos tájékoztatást adjon pénzügyi helyzetéről.

A hitelezők általában arra kérik Önt, hogy írásban számoljon be a törlesztési problémáiról, és nyújtson be bizonyítékokat. Adja meg a törlesztési problémák okát. A hitelezők az eljárás során figyelembe veszik az Ön együttműködését. A problémák mielőbbi bejelentése segít az együttműködés kialakításában. Az is fontos, hogy naprakészen tartsa elérhetőségeit, mivel a hitelezők megpróbálnak majd kapcsolatba lépni Önnel. Tájékoztassa a hitel-nyújtót az elérhetőségi adataiban bekövetkezett változásokról.

Teendők a hitel-törlesztési nehézségekkel szemben
Azonnal jelezze a problémát a hitelezőnek
Nyújtson be írásbeli jelentést a törlesztési problémákról
Adj a hitelezőnek teljes körű és pontos tájékoztatást a pénzügyi helyzetről
Fizesse ki annyi hitelt, amennyit csak tud
Csökkentse a vagyontárgyon fennálló tartozás összegét
Vezessen nyilvántartást bevételeiről és kiadásairól
Gondolja át, mely családtagjaira és távoli rokonaira számíthat
Tájékozódjon a hitelezőktől elérhető átmeneti intézkedésekről és szociális programokról
Ne fogadjon ajánlatokat nem engedélyezett szolgáltatóktól
Őrizze meg a fennálló tartozásokkal kapcsolatos dokumentumokat és felvételeket

Fizessen ki annyi hitelt, amennyit csak tud.

Ha pénzügyeinek elemzése után nem tudja kifizetni a teljes díjat, fizessen annyit, amennyit csak tud. Ez azt mutatja, hogy Ön nehéz körülmények között is együttműködő, ami fontos a kompromisszumos tárgyalások során. Emellett csökkenti az adósság növekedését, és növeli az ideiglenes megállapodás valószínűségét.

Ha nem sikerül megegyezésre jutni, fontos, hogy a vagyontárgyon fennálló tartozás összege a lehető legalacsonyabb legyen. Ha Ön együttműködik a hitelezőivel, ők is így fognak tenni, és együttműködnek Önnel a legjobb megoldás megtalálásában. Még ha nem is sikerül megállapodásra jutni, akkor is érdemes kifizetni a tartozást, hogy csökkentse azt.

Értékelje pénzügyi helyzetét

Vezessen nyilvántartást bevételeiről és kiadásairól, hogy pontosan tudja, hogyan változott pénzügyi helyzete.

Miért jó ez Önnek?

  • Tudni fogja, hogy mennyi pénz hiányzik Önnek minden hónapban,
  • Képes lesz rangsorolni a kiadásait,
  • Tudni fogja, min lehetne a legtöbb pénzt megtakarítania,
  • Segíteni fog abban, hogy jobban átlássa a pénzügyeit,
  • Könnyebben és gyorsabban tud majd tárgyalni a hitelezőkkel.

Mindezek elemzése segít megérteni, hogy milyen pénzügyi terheket tud reálisan kezelni.

Miután felmérte a képességeit, gondolja át, hogy mely családtagjaira és távoli rokonaira számíthat. Fontos, hogy megpróbáljon tárgyalni a hitelezővel, még akkor is, ha csak az előleg egy részét tudja vállalni. A hitelezőnek is érdeke, hogy a felmondás és a végrehajtás csak a legvégső esetben jöjjön szóba. Ha együttműködnek, nagyobb valószínűséggel találnak közös megoldást.

Mit ne tegyen, ha nehézségei vannak a hitel törlesztésével kapcsolatban

Amikor megoldást keres egy problémára, előfordulhat, hogy olyan ajánlatokkal találkozik, amelyek vonzónak tűnnek, de ahelyett, hogy segítenének, ronthatnak a helyzeten. Ez a helyzet például olyan szolgáltatókkal, amelyek nem a MNB által engedélyezettek, de kizárólag a „BAR-nál vagy a KHR-nél regisztráltaknak” kínálnak megoldásokat.

Tájékozódjon a lehetőségeiről

Érdeklődjön hitelezőinél az esetleges átmeneti intézkedések, például a fizetéskönnyítés vagy a tőketörlesztés felfüggesztése feltételeiről, valamint az Ön számára elérhető szociális programokról. Ne feledje! Őrizze meg a fennálló tartozásokkal kapcsolatos levelek és dokumentumok másolatát, és egyezzen bele a hitelezőkkel folytatott telefonbeszélgetések rögzítésébe. Fontos, hogy ezek a dokumentumok és felvételek készenlétben álljanak arra az esetre, ha vita alakulna ki.

Ellenőrizze hitel-fedezeti biztosítását

Ha rendelkezik hitel-fedezeti biztosítással, ellenőrizze, hogy jogosult-e az annak keretében nyújtott védelemre. Ehhez olvassa el a biztosítási kötvény feltételeit.

Ne hozzon elhamarkodott döntéseket

Ne feledje! Mindig ellenőrizze, hogy egy szolgáltató rendelkezik-e engedéllyel az adott pénzügyi tevékenység végzésére. Ezt könnyen megteheti az MNB honlapján található Piaci szereplők kereső segítségével. Mielőtt aláírja a kölcsönszerződést, ismerje meg a kölcsön feltételeit, beleértve a kölcsön típusát, a törlesztési ütemezést, a költségeket és a szükséges biztosítékokat. A kölcsönszerződés aláírása előtt érdemes figyelembe venni a meglévő hitel összegét is, amelyet a hitel-nyújtótól díjmentesen megkaphat.

Ne feledkezzen meg az egyéb költségekről sem. A kiadások rangsorolásakor szem előtt kell tartani, hogy például a közüzemi számlák kifizetésének elmulasztása a hitel késedelmes fizetéséhez hasonló helyzetet eredményezhet. Ez bírósági végrehajtáshoz is vezethet.

Forrás: Pixabay

Ne várjon arra, hogy Ön helyett valaki más oldja meg a problémát

A késedelmes fizetések, egyéb díjak és költségek további adóssághoz vezethetnek. Ezért nagyon fontos, hogy mindig legalább annyit fizessen, amennyit csak tud, és a lehető leghamarabb törlessze adósságait. Minél több idő telik el fizetés nélkül, annál nagyobbak lesznek a hitelezők követelései. Ez azt jelenti, hogy még ha végül nem is kerül sor végrehajtási eljárásra, a pénzügyi terhek valószínűleg növekedni fognak.

Ne hagyatkozzon kizárólag a hitel-biztosítékokra

Ha késedelembe esik a fizetésekkel, a hitelezők rendszeresen értesítik Önt a tartozás összegéről. Ha ez megközelíti a zálogul szolgáló ingatlan értékét, és Ön még mindig nem tud fizetni, akkor a biztosíték realizálása után további adósságai maradhatnak. Ha az ingatlan értékesítése után követelés merül fel Önnel szemben, azt is ki kell fizetni. Ne feledje, hogy a fedezetlen hitelek, például az áruhitelek és a gyorskölcsönök is bírósági végrehajtás alá eshetnek. Ez azt jelenti, hogy a hitelét más, az Ön tulajdonában lévő eszközökkel, például ingatlanokkal is biztosíthatják, amelyek szintén veszélybe kerülhetnek, ha Ön nem teljesít.

Milyen áthidaló megoldások léteznek?

Ha együttműködik hitelezőivel, közösen találhatnak áthidaló megoldást, még akkor is, ha elmaradásban van a törlesztéssel. Minden hitelező más-más programot kínál a nehéz helyzetben lévő adósok számára. Vannak jogszabályban előírt rendszerek is.

Mielőtt áthidaló megoldáshoz fordul, gondosan mérje fel, hogy Ön és családja milyen pénzügyi terhet tud elviselni. Ne csak a terheket vegye figyelembe, hanem a lehetséges jövedelmet is. Kérjen további információkat és feltételeket a hitel-nyújtótól. Ne feledje! Ha Ön hajlandó együttműködni, a hitelezők megfontolhatják az Ön esetében az áthidaló megoldás nyújtását, de ne feledje, hogy a hitelezők nem minden esetben kötelesek erre. Az átmeneti és rövid távú fizetési problémákat a lehető leghamarabb meg kell oldani a késedelmes tartozások törlesztésének megkezdéséhez, mivel a késedelmes fizetésekhez további költségek és fizetési kötelezettségek kapcsolódnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük