2024. május 20., hétfő

A folyamatos kamatemelések ellenére magas a hitelfelvételi kedv

A Magyar Nemzeti Bank publikálta a második negyedévre vonatkozó jelentését a hitelezési folyamatokról, amely alapján nem szegte a magyarok kedvét az egyre növekvő jegybanki alapkamat, továbbra is magas hitelfelvételi kedv jellemzi a gazdaságot.

Ellentétes folyamatok

Két ellentétes hatás is alakította a hitelpiacot 2022. második negyedévében. Egyrészt a lakossági és a vállalati szegmensben is kimagasló új hitelkibocsátás valósult meg a Széchenyi Kártya Program GO! konstrukciója, valamint az NHP Zöld Otthon Program miatt. Másik oldalról azonban, ezzel ellentétesen a fizetési moratóriumban érintettek köre folyamatosan csökken. Ez ahhoz vezet, hogy azok a szereplők, akik újrakezdik hiteleik törlesztését nem vesznek fel újabb hiteleket.

A két folyamat eredményeként a vállalati hiteldinamika 15%-ot, míg a lakossági hiteldinamika 11%-ot tett ki júniusban. A Magyar Nemzeti Bank várakozásai szerint a hitelfeltételek szigorodása miatt az év második felében mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben a hitelfelvételi kedv visszaesése várható.

bank bejárati ajtaja
unsplash.com

A vállalati hitelek

A bankok nem pénzügyi intézmények irányába kibocsátott hiteleinek összértéke 344 milliárd forinttal nőtt, amelyből 240 milliárd forintnyi forint alapú, míg 104 milliárd forintnyi devizahitel. A jelentésből kiderül, hogy a vállalatok számára nem változtak a hitelfelvétel feltételei. Egyre élénkülő kereslet jellemezte a kis-és mikrovállalati, valamint a hosszú lejáratú hitelek piacát. A vállalati hitelállomány növekedését a Széchenyi Kártya Program GO konstrukciója jelentős mértékben elősegítette. 

A legtöbb nemzetgazdasági ágazatban növekedett a hitelek mennyisége. A bankok nagy része szigorítani tervezi a vállalkozások számára nyújtott hitelek igénybevételi feltételeit 2022. második negyedévében.

A lakossági hitelek

A lakossági hitelek közül a legerőteljesebb növekedés a lakáshitelek piacát jellemzi, kimagasló, 427 milliárd forintos rekordétékben bocsátottak ki lakáshiteleket 2022. második negyedévében. Ebben jelentősen szerepet játszik egyrészről az NHP Zöld Otthon Program, amely az újonnan kibocsátott lakáshitelek egyharmadában érintett, másrészről pedig egy előrehozott kereslet. A jelentésből kiderül, hogy többen attól tartanak, hogy a folyamatos jegybanki alapkamat emelésének hatására megnövekednek a lakossági hitelek kamatai, emiatt korábban, kedvezőbb feltételek mellett vettek fel hitelt. 

A bankok 2022. második negyedévében már szigorították hitelezési feltételeiket a lakossági szegmensben, legfőképpen a lakáshitelek piacán, míg a második félévre még erőteljesebb, 40-50%-os szigorítást terveznek. Elsősorban a lakáshitelek, valamint a személyi hitelek terén terveznek további szigorítást a bizonytalan gazdasági környezet miatt. 

vállalati és lakossági hitel összevetése

A Jegybank 2022 második félévére a hitelfelvételi kedv csökkenését várja az emelkedő kamatkörnyezet miatt, legfőképpen a lakáshitelek piacán számítanak erőteljes keresletvisszaesésre. Jól járhattak tehát azok, akik korábban felvették hiteleiket, ugyanis a jövőben szigorúbb feltételek mellet és magasabb kamatozással vehetőek fel hitelek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük