2024. július 18., csütörtök

Mennyi egy garázs értéke a jelenlegi lakáspiac mellett?

Mindenki tudhatja már, hogy 2015-től erősen elindult felfelé az ingatlanok áremelkedése, amelyből a garázsok sem maradtak ki. Az ingatlanokon belül a lakások és a családi házak drágultak a legnagyobb mértékben, egyértelműen a különféle állami támogatások bevezetésének hatására, amely árnövekedésre később az inflációs gazdasági környezet is közrejátszott. Ezen okokból kifolyólag is megjegyezhető, hogy a lakásárak 2022-ben 208 százalékkal voltak magasabban, mint 2015-ben, amely az Európai Unióban a legmagasabb árnövekedésnek mondható. Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy garázs értéke – mint egy olcsóbb ingatlan befektetői szempontól – mennyire növekedett, ugyanis a nagyobb városokban sok személyt érint a garázspiac is.

Garázsértéke a lakással szemben

A lakás és a garázs értékét eltérő dolgok befolyásolják, azonban számos tényező gyakorolhat ugyanolyan hatást egy lakásra, mint egy garázsra. Adott esetben pl. egy szabad felhasználású támogatott hitelt ugyanúgy költhetnek lakásra, mint garázsra a hitelfelvevők. A lakás funkciója elsősorban a lakhatás, amelyet vagy saját részre vesz a vevő, vagy befektetés célból, hogy más személy részére (bérlő) töltse majd be a lakhatási funkciót a lakás. A bérleti díjból történő ármeghatározás – vagyis, hogy mikor kell, hogy megtérüljön a befektetés – azért nem célravezető  (sem a lakás, sem a garázs esetében), mert először a vételárat fizeti ki a befektető és a bérleti díjat a vételár fejében fogja meghatározni. Egy lakás vagy garázs kiadásával nagyjából 5 százalékos bruttó hozamot lehet elérni (+/- 1,5% még normális), ez pedig úgy jön ki, hogy ha a vételár növekedik, akkor a bérleti díjak is növekedni fognak valamelyest, de nem törvényszerűen ugyanis a kereslet a vevői piacon (amely a vételárat érinti), és a bérlői piacon (amely a bérbeadást érinti) egyáltalán nem ugyanaz. Azaz elképzelhető, hogy a vételárak növekednek, mert pl. a vevői piacon van ami felnyomja az árat ( állami támogatás), de a bérbeadói piacon ez a tényező már hiányzik, mert a lakásbérletre (vételárral arányosan értelmezve) jelenleg nem létezik állami támogatás.

Mitől függ a garázs értéke?

A garázsok értéke hasonló ütemben növekedtek 2015-től, mint a lakások árai, azonban a két ingatlan funkciója mégis eltér, hiszen egyik esetben a lakhatást biztosítja, másik esetben tárolási funkcióval bír. Ebből eredően az értékét azon tényezők határozzák meg – a piacot általánosan alapból meghatározó tényezőkön kívül –, amelyek egy tárolási igénnyel bíró személynek fontosak lehetnek. Emellett nyilván van olyan vásárló, aki befektetési célból veszi a garázst és bérbe fogja adni, azonban nála hasonló tényezők számítanak, ugyanis a bérbeadáskor egy tárolási igénnyel bíró személy fog dönteni, hogy bérbe veszi vagy sem az adott garázst így a befektetőnek már a leendő bérlők fejével kell gondolkodnia a vételkor. Emellett nyilvánvaló, hogy a város zsúfoltsága is számít, ugyanis minél kevesebb a hely a tárolási célt illetően (pl. személyautó parkolása), annál többet fognak érni a garázsok, ahol erre van lehetőség. A mai világban pedig családonként átlagosan 1,5 autóval lehet számolni, azaz 4 családnak jó eséllyel van 6 autója. Így pl. a nagyobb városokban azon a környéken, ahol túlnyomórészt társasházak vannak, ott egy garázs értéke magasabb lehet, mint pl. egy kertvárosi környezetben, ahol területarányosan kevesebben laknak. Továbbá nem szabad elfeledni, hogy az ingatlan értékét és későbbi használatát erősen befolyásolja a jogi helyzete, ugyanis a garázsok esetében nem elhanyagolható, hogy külön tulajdonjogot vásárol a vevő az építményre és az alatta lévő területet más tulajdonostól bérli, vagy pedig külön helyrajzi számmal bíró, önálló ingatlannak minősülő garázst vesz, nem pedig ingóságot egy ingatlanon elhelyezve.

Így van ez Győr-Moson-Sopron vármegyében is, ahol a Kisalföld cikke alapján „ritka kincs egy garázs”, és olyan mértékben drágult, hogy amennyiért ma kínálnak egy garázst, annyiért pár évvel ezelőtt panel lakást lehetett venni. Győrben egy garázsért átlagosan 6-8.000.000,- forintot kérnek, felszíni beállót viszont már 900.000,- és 1.500.000,- forint között lehet találni, miközben a bérleti díjak pedig 25-30.000,- forint körül alakulnak havi szinten az I4You ingatlaniroda értékesítője, Balogh Ádám szerint.

Sopronban pedig a garázsok átlagos négyzetméter ára 400-500.000,- forint körül alakul, amely már nem egyezik azzal a régebbi helyzettel, hogy a garázs négyzetméter ára fele annyi, mint a felújítandó lakásé, a Duna House Sopron értékesítője, Tabajdi Daniella szerint.

Összefoglalás

Az utóbbi éves ingatlanár emelkedés a garázsokra is hatással volt, és ma már annyiba kerül egy garázs, mint az emelkedés előtt egy garzonlakás tulajdonjoga. Emellett a garázs értékét több tényező is befolyásolhatja, egyrészt az elhelyezkedés, ugyanis ha olyan helyen van, ahol kevés a garázs, akkor többet érhet, ugyanis a mai világban megnőtt autóhasználat mellett az ingatlanfejlesztőknek és építőknek nincs lehetőségük lakásonként 1 vagy 2 db garázst kialakítani a magas telekárak és építési anyagok miatt, ugyanis négyzetméter arányosan ha már épít, akkor inkább lakást épít, amelyet sokkal drágábban tud értékesíteni, mint lakást. Ezentúl a garázsok jogi helyzete erősen befolyásolja az adott garázs értékét, így megfelelően járjunk utána, hogy milyen jogi kérdések merülhetnek fel, ugyanis később sokat veszíthetünk a garázs értékén a jövőben, ha nem teljesen vagyunk tisztában azzal, hogy mibe is fektetjük a pénzünket valójában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük