2024. június 13., csütörtök

Magyarország és a mesterséges intelligencia

A világ 38 fejlett és fejlődő országát tömörítő OECD-ben a munkahelyek átlagosan 27%-át fenyegeti közvetlenül a mesterséges intelligencia. Ezek a munkahelyek a közeljövőben eltűnhetnek, mivel a mesterséges intelligencia könnyen helyettesítheti az embereket.

A 38 országot tömörítő szervezet nemrégiben kiadott jelentése szerint a leginkább veszélyeztetett munkahelyek a kelet-európai országokban találhatók. Így a munkavállalók 60%-a attól tart, hogy a mesterséges intelligencia miatt megszűnik a munkahelye. Érdekesség, hogy a felmérést még a ChatGPT általános elismerése előtt végezték.

A megkérdezett munkavállalók kétharmada azonban azt mondta, hogy az automatizálás megkönnyítette és kevésbé veszélyessé tette a munkájukat.

OrszágMunkahelyek veszélyeztetettsége (%)
Magyarország36,4
Kelet-Európa60
OECD átlag27

Forrás: creditline.hu

A mesterséges intelligencia Magyarországon

Magyarországon a mesterséges intelligencia miatt a munkahelyek 36,4 százaléka van veszélyben, ezzel vezeti a mezőnyt. A kelet-európai országok, amelyek a lista utolsó hét helyét foglalják el, a leginkább veszélyeztetettek. Ez azt jelenti, hogy ezekben az alacsony egy főre jutó GDP-vel rendelkező országokban koncentrálódnak a legnagyobb mértékben azok a munkahelyek, amelyek a közeljövőben elveszhetnek, ha az MI bevezetésre kerül. Magyarország után Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Litvánia és Lettország következik a rangsorban.

Ezekben az országokban különösen fontos a munkavállalók jogainak megerősítése. A Reuters által ismertetett legfrissebb OECD-jelentés szerint az MI által legkevésbé veszélyeztetett országok Luxemburg, az Egyesült Királyság, Norvégia, Svédország és az Egyesült Államok, amelyek az OECD-tagországok közül a legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkeznek.

Az államnak felelőssége van az MI hatásainak kezelésében

Vajon mennyiben ellensúlyozzák a mesterséges intelligencia előnyei a kockázatokat? A most meghozott politikai döntések befolyásolhatják a mesterséges intelligencia társadalomra gyakorolt hatását. A kormányoknak segíteniük kell a munkavállalóknak, hogy alkalmazkodjanak az MI kihívásaihoz. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az OECD javasolta a minimálbér bevezetését és a szakszervezetek alkupozíciójának megerősítését.

mesterséges intelligencia

Forrás: Pixabay

Mesterséges Intelligencia Koalíció

Az MI Koalíció egyre nagyobb jelentőséggel bír Magyarországon. A koalíció 2018-ban alakult, és több mint 70 kutatóközpontot, technológiai vállalatot és hatóságot, köztük az MNB-t is magában foglal. Célja, hogy állandó fórumot biztosítson az mesterséges intelligencia-fejlesztők, a piaci szereplők, a kormányzati szereplők, a tudományos és szakmai szervezetek között. A mesterséges intelligencia koalíció cselekvési tervet fogadott el az MI társadalmi jelentőségének tudatosítására, valamint az intézmények kiépítésére és irányítására. Elkészült egy magyar mesterséges intelligencia-stratégia is, amelyet hamarosan közzétesznek. Az MNB aktívan részt vesz a digitalizációban. A modern technológiák biztonságos keretek között történő használatának előmozdítása érdekében FinTech-stratégiát tett közzé. A Magyar Nemzeti Bank új felügyeleti stratégiájának célja a pénzügyi rendszer stabilitásának támogatása és erősítése. A hangsúly a fogyasztóvédelemre, a digitalizációra és a fenntarthatóságra helyeződik Az MNB támogatja a pénzügyi innovációt és időben azonosítja a kockázatokat A mesterséges intelligencia is szerepet játszhat.

Az AI az élet minden területére hatással lesz. Erős és kiegyensúlyozott pénzügyi szabályozási rendszerre és etikai elvekre van szükség a technológia fejlesztéséhez és használatához. A szabályozásnak és a felügyeletnek gyorsan kell reagálnia a változó technológiákra és kockázatokra. E kihívások kezeléséhez uniós vagy globális szintű szabályozásra van szükség.

Érdekesség: Ausztráliában korlátozzák az MI használatát

Az Ausztrál Kutatási Tanács megtiltotta a mesterséges intelligencia (AI) használatát a pályázatok értékelői számára, miután kiderült, hogy egyes értékelő jelentéseket AI segítségével írtak.

Az állításokat először június végén hozta nyilvánosságra az ARC Tracker nevű Twitter-fiók.

Egy kutató a Research Professional Newsnak elmondta, hogy a visszajelzések arra engednek következtetni, hogy MI-t használtak. Amikor panaszt tett, a gyanús jelentést eltávolították a felülvizsgálatból. Néhány más kutató is úgy véli, hogy az Arc Discovery támogatási kérelmek értékelését részben mesterséges intelligencia írta.

Az ARC által július 7-én közzétett, a bírálóknak szóló új iránymutatások kifejezetten tartalmazzák az MI használatát, de az ARC Tracker fiókot működtető kutatók szerint bár jó, hogy az ARC lépéseket tett, ez önmagában nem oldja meg a problémát.

A kutatók szerint hatékonyabb lenne, ha a támogatást igénylők jeleznék az ilyen szakszerűtlen visszajelzéseket. Az új politika azonnal hatályba lép, és az ARC szerint minden jelenlegi és jövőbeli támogatási programra vonatkozik. A politika szerint az ARC aktívan együttműködik a nemzeti és nemzetközi partnerekkel a kérdésben, figyelemmel kíséri az MI használatát, és szükség esetén frissíti a politikát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük