2024. július 25., csütörtök

Kedvező inflációs adatok jöttek Romániából és Spanyolországból

A múlt hónapban már megközelítette a 10 százalékot az infláció Romániában, egészen pontosan 10,6 százalékra lassult. Ez körülbelül fele a hazai 21,5 százalékos májusi inflációnak. Eközben Spanyolországból is kedvező adatok érkeztek, ugyanis az országban 22 havi mélypontra csökkent az infláció: az áprilisi 4,1 százalékról 3,2 százalékra csökkent a ráta májusban.

Romániában is jelentősen csökkent az infláció

A délnyugati szomszédunknál már csak 10,6 százalék volt az infláció – írta az MTI. Éves viszonylatban az élelmiszerárak növekedtek leginkább, ennek mértéke átlagosan 18,73 százalék volt. A nem élelmiszer jellegű termékek esetében 5,15 százalék, míg a szolgáltatásoknál 11,16 százalék volt az infláció.

2022 májusához viszonyítva a cukor drágult a legnagyobb mértékben (59 százalékkal), de a vaj (32 százalékkal), a margarin (31 százalékkal), a tojás (30 százalékkal)a burgonya és a zöldségfélék (26 százalékkal) és a friss tej (24 százalékkal) is jelentősen drágultak az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Az INS szerint két termékkategóriában ment végbe árcsökkenés:

  • a gyógyszerek ára átlagosan 3,7 százalékkal,
  • az üzemanyagok ára 9,05 százalékkal csökkent a tavalyi májusi szinthez képest.

A fogyasztói árak továbbra is emelkedtek, viszont az áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,36 százalékos volt a drágulás az INS szerint. 2022 decemberéhez viszonyítva a fogyasztói árindex pedig 0,65 százalékkal volt magasabb.

Romániában már több mint egy éve kétszámjegyű az áremelkedés, tavaly júniustól idén március hónapig az infláció 15 százalék felett alakult. Az éves infláció 2022 novemberében érte el csúcspontját, ekkor 16,8 százalék volt. Ezt követően a februári hátrálást leszámítva enyhe lassulás ment végbe. Az elmúlt egy évben átlagosan 14,7 százalékos növekedés ment végbe a román fogyasztói árak tekintetében a 2021 júniusa és 2022 májusa közötti periódushoz viszonyítva.

több országban javult az infláció

Ennél is jobban állnak a spanyolok

Spanyolországban a fogyasztói árak éves növekedési üteme olyan szintre csökkent, amelyre 22 hónapja nem volt példa. Az áprilisi 4,1 százalékról májusban már csak 3,2 százalékon állt az infláció – tudható meg a spanyol statisztikai hivatal (INE) adataiból. A májusi szintnél 2021 július hónapjában volt alacsonyabb az infláció, ekkor 2,9 százalékos volt.

Az éves árindex lassulása alapvetően az üzemanyagárak mérséklődésével és az élelmiszerárak lassuló áremelkedésével magyarázható.

  • A közlekedés árszintje 3,7 százalékkal esett vissza az árpilisi 3,9 százalékos növekedést követően,
  • a lakás- és rezsidíjak 10,5 százalékkal csökkentek a megelőző hónap 10,8 százalékos mérséklődése után,
  • a villamos energia, a gáz és egyéb üzemanyagok áraiban 26,7 százalékos mérséklődés ment végbe az áprilisi 27,3 százalékos csökkenést követően.

A szállodák, kávézók és éttermek, illetve a lakberendezési és háztartási felszerelések árainak növekedése is csökkent már a múlt hónapban.

Ugyanakkor néhány termékkategóriában még mindig emelkednek az árak: az élelmiszerek és alkoholmentes italok árszintje habár lassulva, de még mindig 12 százalékkal emelkedtek a korábbi 12,9 százalék után. Az élelmiszerárak elszállása nagyban megnehezíti a spanyol háztartások életét, ezért a kormány is igyekszik könnyebbé tenni helyzetüket. Decemberben például egyebek mellett néhány alapvető élelmiszernek eltörlte az áfáját.

Az előzetes becslés szerint 0,1 százalékos csökkenést vártak május hónapra a fogyasztói árak tekintetében, azonban ezek havi viszonylatban stagnáltak. Az élelmiszerek és energiaárak nélküli maginfláció 6,1 százalékra mérséklődött múlt hónapban az áprilisi 6,6 százalékról.

Az uniós összevethetőség érdekében számított harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme 2,9 százalékra mérséklődött májusban a megelőző havi 3,8 százalékot követően. Havi alapon pedig 0,1 százalékkal mérséklődött a márciusi 0,5 százalékos emelkedés után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük