2024. július 20., szombat

Itt a Baross Gábor Újraiparosítási Tőkeprogram!

Február utolsó napján csak úgy izzott a levegő, amikor este megjelent a Magyar Közlönyben a Baross Gábor Újraiparosítási Tőkeprogram. A 600 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program három pilléren fog alapulni: (1) az ingatlan- és értékpapíralapokba való bevásárlás, (2) a jelenlegi állami alapokra történő ráemelés, illetve (3) új alapok indítása – tudtuk meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

Itt a Baross Gábor Újraiparosítási Tőkeprogram a hazai gazdaság felélesztésére

Eddig azt láthattuk, hogy az idei év se sokkal könnyebb mint a tavalyi: az orosz-ukrán háború és a szankciók mind-mind hatással vannak a gazdaságra, így ahhoz, hogy a magyar gazdaság megússza a recessziót, illetve egy ilyen problémákkal tűzdelt környezetben is képes legyen a bővülésre, a Kormány elfogadta új programját. A Baross Gábor Tőkeprogram 600 milliárd forintos tőkeforrást fog biztosítani a gazdasági szereplők számára.

A tavalyi nehézségek hatásai 2023-ban is érződnek: az oroszokkal szembeni szankciók, az energiaválság, a tomboló infláció, az USA által indított gazdasági és kereskedelmi háború és a magas kamatkörnyezet mind a lakosságnak, mind pedig a vállalatoknak számos nehézséget okoznak a mindennapokban. A vállalatok szempontjából nézve ez nemcsak visszaveti a versenyképességet, hanem tőke- és hiteléhséghez is vezetett. Ugyanakkor a jegybank töretlenül küzd az infláció csökkentéséért, így mostmár belátható, hogy a célzott intézkedések nélkül nehéz helyzetbe került volna a hitelpiac, ami a gazdaságra is negatív hatást gyakorolt volna – derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

A Baross Gábor Újiparosítási Tőkeprogram részletei

A BGH olyan népszerű volt, hogy egy hónap sem kellett kimerüléséhez

A február első napján bejelentett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram olyan népszerű volt a vállalatok körében, hogy egy hónap sem kellett ahhoz, hogy a 700 milliárdos keretösszeg elfogyjon. Emellett a Széchenyi Kártya Program iránt is hatalmas keresletet támaszt a szektor, ami szerfelett kedvező, 5 százalékos kamat mellett nyújt hiteleket.

A kormányhatározatban a kabinet kijelenti, hogy helyesli az új Tőkeprogram alapvető kritériumait, valamint felkéri a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy végrehajtsa a szükséges lépéseket a részletes kritériumok megalkotásához, valamint bonyolítsa is le a programot. Mindez március elsejével meg is kezdődött. Úgyszintén Nagy Márton teendője a Baross Gábor Tőkeprogramnak köszönhetően megvalósuló zöld ingatlanberuházások hatékonyságnöveléséhez szükséges jogszabály-változtatási javaslatok ellenőrzése.

A minisztert arra is felkérték, hogy az energiaügyi miniszterrel és az építésügyi és közlekedési miniszterrel közreműködve alkosson egy előterjesztést a kormány számára, hogy milyen intézkedéseket lát szükségesnek a program bevezetésével kapcsolatban. A feladat határideje március legvégéig szól. Ugyancsak Nagy Márton feladata, hogy átnézze a a szabályozói lehetőségeket a vállalatok zöld beruházásainak motiválására, majd erre vonatkozóan is készítsen előterjesztést az ehhez szükséges intézkedésekről. A feladat lebonyolításának határideje április 30.

Mikor számíthatunk a bevezetésre?

A kormány igyekszik a hitelezési oldal megerősítésével is támogatni a hazai vállalati szektort, így a Baross Gábor Tőkeprogram három pilléren keresztül járul hozzá a gazdaság növekedéséhez:

  • Ingatlan- és értékpapíralapok pillér,
  • Új tőkealapok felállítása pillér,
  • „Ráemelési” pillér.

Az új tőkeprogram március első napjával vált elérhetővé, amikor a 150 milliárd forintos keretösszeggel ellátott ingatlan és értékpapíralapok pillér indult meg. Ez két alprogramot tartalmaz, amely

  • az Ingatlanalapok alprogram és
  • az Értékpapíralapok alprogram.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük