2024. június 13., csütörtök

Először nyereséges a holland neobank, a bunq

A bunq elnevezésű holland neobank komoly sikereket tudhatott magának az elmúlt időszakban. Nemcsak hogy a 2012-ben alapított fintech működése során először volt nyereséges, hanem dinamikusan növekszik a felhasználói betétek száma: már az 1,3 millió eurós értéket is túllépte.

Hatalmas növekedés ment végbe a bunq eredményeiben

A bunq a megelőző évhez viszonyítva 91 százalékos mérlegfőösszeg-növekedést ért el. Ezt azután tette közzé, hogy 2,3 millió eurónak megfelelő nyereséggel zárta a negyedévet. A holland neobank működése során először tavaly év végén vált nyereségessé, habár ez nem a teljes üzleti évre vonatkozik, hanem egy negyedévre. Ugyanakkor jelentős növekedés ment végbe a nettó díjbevételek esetében, ami 37 százalékos, valamint a felhasználói betéteknél, ahol pedig 64 százalékos bővült jelentett.

A 2012-es alapítású cég sokáig küzdött, viszont 2021 december hónapjában elérte a nullszaldót, majd 2021 júniusban pedig az első működési nyereségét is. Ali Niknam, a bunq vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a profitabilitás a szolgáltatásorientált üzleti modelljének és felhasználóközpontú megközelítésének köszönhető. A bunq úgy tekint magára, mint az első globális neobank a helytől független magánszemélyek és vállalkozások körében.

A bunq eredményei

A neobank nem áll le: folyamatosak az újítások

Niknam azt is hangsúlyozta, hogy kimondottan hálás azért, hogy egyre többen választják európai szinten a neobankot. A nemrégiben megrendezett eseményen a bunq több új funkciót is ismertetett a nagyközönséggel. Az egyik legnagyobb újításuk, hogy mostmár elérhető lesz a felhasználóknak, hogy utazás közben az aktuális tartózkodási helyüknek megfelelően automatikusan engedélyezhessék vagy letilthassák bankkártyájukat. Szintén fontos innováció, hogy a közeljövőben már több pénznemben is fognak tudni csoportos kiadásokat megalkotni az ügyfelek, valamint saját igényeik szerint kiadási kategóriákat is összeállíthatnak, így sokkal egyedibben, személyre szabottabban kezelhetik a felhasználók saját pénzügyeiket.

Az új felhasználók már 2,55 százalékos megtakarítási kamatlábban is részesülhetnek, habár ez csak Németországban, illetve csupán a bankolás első évének egyharmadában lesz elérhető. A kamatlábak között ez kimondottan kedvezőnek számít, így feltehetőleg sokan át fognak pártolni a bunq-hoz. A kezdeményezés sikerét feltehetőleg a magas infláció is elő fogja segíteni.

A bunq előrejelzései szerint az idei évben folyamatosan nyereségesen fog működni a neobank. A terveik között szerepel a folyamatos innováció, a termékfejlesztés és a globális szintű terjeszkedés is. Habár a terjeszkedés elsőre pozitívan hangzik és bizakodásra adhat okot, számos példát láttunk már arra, hogy sikertelenek voltak a próbálkozások, így a bunq esetében is fennáll ennek a kockázata. A neobank már 2019-ben elkezdte terjeszkedését, ekkor elérhetővé vált a bunq Norvégia,  Izland és az Európai Unió összes piacán. E tekintetben érdemes lehet nyomon követni a fintech céggel kapcsolatos híreket, valamint pénzügyi eredményeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük