2024. június 13., csütörtök

Az OTP Szerbiában terjeszkedik

Az OTP Bank egy szerb alapkezelő megvásárlásával bővítette portfólióját. A vezető magyar bank leányvállalata, az OTP Alapkezelő Zrt. és szerbiai leányvállalata, az OTP Banka Srbija megvásárolta az Ilirika DZU-t, a vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtó Ilirika csoport szerbiai leányvállalatát – közölte a bank közleményében.

Az OTP nem hozta nyilvánosságra az ügylet pénzügyi részleteit. A bank szerint az akvizíció támogatja a csoport általános stratégiáját a privát banki és befektetési szolgáltatások terén, és lehetővé teszi az OTP Csoport számára, hogy tovább bővítse a leányvállalat által kínált tőkepiaci termékek és szolgáltatások körét.

A bank hangsúlyozta azt is, hogy az alap- és tőkepiaci területen 30 éves tapasztalattal rendelkező OTP Alapkezelő Zrt. továbbra is szakmai és operatív támogatást nyújt az új társaságnak, amely O T P Invest néven működik tovább.

felhőkarcolók

Forrás: Pixabay

Az OTP és az Ilirika DZU

A 2007-ben alapított, Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Szerbiában működő Ilirica DZU a tőzsdeügynöki és vagyonkezelési tevékenység mellett vállalati pénzügyi és fúziós és felvásárlási (M&A) tanácsadási szolgáltatásokat is nyújt.

Turner Tibor, az Alapkezelő alelnöke szerint az Ilirica felvásárlásával a Banka Srbija szolgáltatásai befektetési alapokkal bővülnek. A szerbiai befektetési alapok piaca három év alatt megduplázódott, a jelenleg kezelt vagyon 500 és 600 millió euró között mozog.

Az Ilirica kezdetben a bank szerbiai magánügyfeleinek kínál majd befektetési alapokat, de kínálatát fokozatosan kiterjeszti a lakossági ügyfelekre is. A magyar bank várakozásai szerint az OTP Invest öt éven belül a befektetési piac meghatározó szereplőjévé válik.

A bank szerint a szerbiai leányvállalat a lakossági és vállalati hitelezés piacán piacvezető, a vagyon- és megtakarítási piacon pedig az ország második legnagyobb bankja. Az első negyedév végén a mérlegfőösszeg 6,91 milliárd euró volt.

Az bank szerint hét szerbiai nyugdíjpénztárból hat választotta az OTP-csoport bankjait letétkezelőnek, és 18 befektetési alapból 11 tette ugyanezt.

Az O T P Banka Srbija a helyi privát banki piacon is erős szereplő

Az OTP Banka Srbija 2006 óta van jelen a szerb piacon, és 2017-ben a Vojvodanska banka felvásárlásával bővítette jelenlétét. A bank közlése szerint a szerbiai tevékenységének integrációja 2021-ben fejeződött be, így ez a régió legnagyobb pénzintézeti fúziója. A Csoport 2022. évi konszolidált korrigált adózás utáni eredménye 19 százalékkal 592.547 millió forintra emelkedett.

Az O T P részvényeinek árfolyama szerdán 11.980 forinton állt 11 órakor, 0,28 százalékkal magasabban az előző napi záróárnál. Az elmúlt 12 hónapban a részvény árfolyama 7.785-122.115 forint között mozgott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük