2024. június 14., péntek

A mesterséges intelligencia és a mezőgazdaság

Az utóbbi időben számos cikk, véleménycikk és elemzés jelent meg a mesterséges intelligencia hatásairól. A közvélemény a ChatGPT ingyenes, regisztrációhoz kötött használatáról beszél, de ez csak egy példa a nagy adatokon alapuló, öntanuló mechanizmusok alkalmazására.

A mesterséges intelligencia alkalmazása számos kérdést vet fel

A mesterséges intelligencia (MI) szoftvereket fejlesztő OpenAl ellen több szerzői jogi per is indult, annak ellenére, hogy alapvetően az interneten nyilvánosan elérhető adatokat használ fel ahhoz, hogy chatbotjai következtetéseket tudjanak levonni. Ezen információk felhasználásával a ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) a felhasználó kérdései és parancsai alapján szöveges és meglepően pontos összefoglalókat generál. A generatív mesterséges intelligencia egy olyan feltörekvő terület, amely számos kérdést és aggodalmat vet fel, különösen a jogszabályok és a munkaerőpiac szempontjából.

Mezőgazdaság a mesterséges intelligencia szerint

Arra a kérdésre, hogy mi a mezőgazdaság, a ChatGPT olyan választ ad, mint hogy a mezőgazdaság a gazdaság azon ágazata, amely élelmiszert, takarmányt és egyéb mezőgazdasági termékeket állít elő. Magában foglalja a teljes értékláncot a növénytermesztéstől, az állatállomány gondozásától, a nyersanyagok betakarításától, a feldolgozásig, az értékesítésig és a forgalmazásig. A mezőgazdaság kulcsszerepet játszik a lakosság élelmezésében, és fontos része az emberi társadalomnak.

A beérkezett válaszok informatívak és néhány másodperc alatt megfelelnek egy középiskolás diák esszéjének. Ezen a mélységi szinten a válaszok a főbb világnyelveken (spanyol, francia, olasz stb.) kielégítőek. A problémák akkor kezdődnek, amikor összetettebb kérdéseket tesznek fel. Igen, a mezőgazdaságra szükség van. A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az emberek túléléséhez szükséges élelmiszerek biztosításában.

Forrás: Pixabay

Az ENSZ aggodalma és az MI javaslata

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ népessége eléri a 7,9-10,9 milliárd embert, és a ChatGPT szerint ezt a növekvő népességet a következőkkel lehet táplálni:

A világ növekvő népességének táplálása az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás az elkövetkező évtizedekben. Az élelmezésbiztonsághoz való hozzájárulás magában foglalhatja a mezőgazdasági termelékenység növelését, az élelmiszer-tárolás és -elosztás javítását, az élelmiszer-pazarlás csökkentését, az élelmiszer-ellátás új forrásainak megtalálását és az élelmiszer-fogyasztási szokások megváltoztatását.

Amikor arra kérik, hogy fejtse ki ezeket a javaslatokat, a mesterséges intelligencia eléri jelenlegi határait. Gyakran helytelen vagy félrevezető válaszokat ad a konkrét és mélyen technikai jellegű kérdésekre. Akárhogy is legyen, az öntanuló mechanizmusok valószínűleg hamarosan számos területen képesek lesznek hiányt pótolni, de belátható időn belül nem lesznek képesek olyan összetett gondolkodási műveletek elvégzésére és szövegek előállítására, ami emberileg lehetséges. A ChatGPT szerint a mezőgazdaság a mesterséges intelligenciát az Időjárás-előrejelzés, kártevők felismerése, öntözéskezelés és talajvizsgálat területén hasznosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük