2024. április 25., csütörtök

Decemberi pénzeső a Vidékfejlesztési Programban

Érdemes volt figyelni decemberben a bankszámlát azoknak, akik részt vettek a Vidékfejlesztési Programban: 2022 december hónapjában közel 60 milliárd forintnak megfelelő támogatást osztottak szét a pályázatok nyertesei között. 

Az Agrárminisztérium már novemberben felhívta azoknak a vállalkozásoknak és gazdálkodóknak a figyelmét, akik nyújtottak be támogatási kérelmet a Vidékfejlesztési Program pályázataira, hogy a program év végi zárásához akkor még csak közeledve milyen kritériumokat érdemes szem előtt tartani. A Vidékfejlesztési Programban 2022-ben közel 400 milliárd forintnak megfelelő támogatás került szétosztásra a pályázat nyertesei között Nagy István agrárminiszter adatközlése szerint.

Folyamatos bírálat és kifizetés az év végén

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a 2021-es évtől kezdődően egészen 2027-ig vizsgált időszakban háromszorosra növekedett a rendelkezésre álló vidékfejlesztési támogatások összege a megelőző évekhez viszonyítva. A tárca már 2021-ben megtervezte és bevezette a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” elnevezésű programot, aminek legfőbb célja, hogy a hazai vidék gazdaságának alapjául szolgáló mezőgazdaság és élelmiszertermelés területein is végbemenjen a modernizáció.

Az Agrárminisztérium a program 2021-es indulása óta számtalan lehetőséget teremtett a vállalkozások és a gazdák számára pályázati felhívás keretében, hogy támogatást szerezzenek az innovációhoz. A pályázatok népszerűsége jelentős volt, a vártnál többen nyújtottak be támogatási kérelmet. Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a benyújtott pályázatok elbírálása és a kifizetés is folyamatos, decemberben még 60 milliárd forintot osztottak szét a nyertesek körében.

Pénzeső a Vidékfejlesztési Programban
creditline.hu

Újabbnál újabb pályázatok jönnek

A pályázatok esetében új támogatási célként vezették be többek között a precíziós gazdálkodási technológiák térnyerésének támogatását. A kiírás keretében a pályázók között 43,3 milliárd forintnyi támogatásra pályázhattak az érintettek.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a gazdák már évek óta igénybe vehetik például az öntözésfejlesztési támogatást is, aminek a határidejét kitolták, így a kérelmeket 2023. június 30.-ig adhatják le a pályázók. A felhívás keretében 2022-ben 8,5 milliárd forintot meghaladó támogatást osztottak ki a nyertesek között.

A Vidékfejlesztési Program keretében elérhető felhívások közül az egyik legnépszerűbb a képességeik és motivációik alapján fejlődőképes, kisebb mérettel rendelkező mezőgazdasági termelők forráshoz jutását és gazdasági több lábon állását előmozdító, mezőgazdasági kisüzemek támogatására vonatkozó pályázati konstrukció bizonyult, ami a nyerteseknek tavaly összesen 33,23 milliárd forint támogatást biztosított.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai gazdák fejlesztési és támogatási forrásai a későbbiekben is rendelkezésre fognak állni: a Közös Agrárpolitika stratégiai terv elfogadása 2023 és 2027 között is lehetőséget teremt a támogatásszerzésre. A program célja, hogy a beruházók a már kigondolt, de még nem megvalósított fejlesztéseket segítsék elő támogatással a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük