2024. október 17., csütörtök

2025-ben ismét növekedhet az infláció

A jó pár hónapon át folyamatosan csökkenő infláció most ismét növekedésnek indult. A fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal növekedtek augusztusban a tavaly augusztus havi szinthez képest. Az azóta eltelt egy évben az élelmiszerek ára 2,4%-kal, míg a szolgáltatásoké 9,5%-kal drágult. A szolgáltatások összefoglaló kategóriáján belül a lakbér 10,6, az autópályadíj és parkolás pedig 10,5%-kal emelkedett. A ruházkodási cikkek 4,5%-kal lettek drágábbak. De mire számíthatunk még az év végéig? És mi várható 2025-ben? Cikkünkből most ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.

Az inflációt a kötelező akciózás kivezetése is befolyásolta

Az ING Bank vezető közgazdása, Virovácz Péter a múlt havi infláció emelkedésével kapcsolatban hangsúlyozza, hogy most egy fékeződést tapasztalhatunk. Júliusban ugyanis olyan speciális események is hatással voltak a rátára, ami az augusztusi adatokat már nem befolyásolja. Ilyen esemény például a kötelező akciózás megszüntetése miatti élelmiszer árdrágulás. Ez pedig az augusztusi adatokra már nincs hatással.

A szakértő azt is hozzátette, hogy a legnagyobb problémát még most is a szolgáltatások áremelkedése jelenti. Ugyan a júliusban tapasztaltnál visszafogottabb lehetett a havi átárazás, továbbra is erősen nyomja felfelé az inflációt. Az Unicredit közgazdásza, Becsey Zsolt szerint a szolgáltatások inflációját a gyenge kereslet visszafoghatja.

Év végére magasabb infláció várható

Az elemzők nagyobb része egyetért abban, hogy decemberben 5% körüli inflációra számíthatunk. Ehhez pedig nagy valószínűséggel a monetáris politika is igazodni fog. Virovácz úgy gondolja, hogy jövőre megindulhat ismét egy tartósabb dezinflációs folyamat, ha az inflációs várakozások stabilizálódnak és nem lesz változékony a forint árfolyama.

Az elemzők 2024-ben 4% körüli éves átlagos inflációt várnak. Ugyanakkor az ING Bank vezető közgazdása szerint az idei évhez viszonyítva emelkedhet is az éves átlagos infláció, ugyanis a költségvetés megszilárdítására irányuló adóintézkedések többletinflációt eredményeznek. Az emelkedéshez szintén hozzájárulhat a béremelés és a gyaníthatóan fellendülő fogyasztás is.

2025 elején még növekedhet az infláció

A CIB Bank vezető elemzője, Trippon Mariann már júliusban 4% körüli inflációt jelzett előre. Az akkori prognózisa szerint augusztusra várt egy megtorpanást a bázishatás miatt, a negyedik negyedévre pedig egy jelentősebb emelkedést jósolt. Az elemző az év végére 5% körüli inflációt vár, míg az éves átlag szerinte 4% körüli értéken lesz.

Trippon a jövő év kapcsán kiemelte, hogy 2025 első felében az infláció feltehetőleg 4% feletti szintre ugrik. Az év második felében azonban az inflációs célértékhez igazodva 3% körül lesz várható a ráta.

A jegybank júniusi inflációs jelentése szerint ugyanolyan infláció várható 2025-ben és 2026-ban is: az előrejelzésük alapján 2,5-3,5% között alakulhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük