2024. június 16., vasárnap

17 havi mélyponton az eurózónában az infláció

Az előzetes információknak megfelelően júniusban 17 havi mélypontra süllyedt az euróövezeti infláció. Az éves áremelkedés csökkenése legfőbbképp az energiaárak mérséklődésével magyarázható – adta hírül az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Jelentősen csökkent az eurózónában az infláció

Az euróövezeti infláció a múlt hónapban megfelelt az előzetes becsléseknek: 5,5 százalékra mérséklődött a májusi 6,1 százalékot követően – derül ki az Eurostat végleges adataiból. Ez az érték 17 havi mélypontnak számít, vagyis 2022 januárja óta nem volt példa ilyen alacsony inflációra az eurózónában.

Egy évvel ezelőtt még nem volt ilyen fényes a helyzet: 2022 júniusában a fogyasztói árak éves növekedése 8,6 százalékot tett ki. Ráadásul az idei évet is 8,6 százalékos inflációval nyitotta meg az övezet.

infláció mértéke az eurozónában
forrás: Eurostat

Az infláció mérséklődése első sorban az energiaárak csökkenésének tulajdonítható. Ez júniusban  jelentősebb, 5,6 százalékos csökkenést mutatott a májusi 1,8 százalékos mérséklődés után. Az energiaárak nélkül számolt fogyasztói árak éves növekedése 6,9 százalék volt a múlt hónapban. Ez csak kissé alacsonyabb a májusi 7,0 százaléknál.

A maginfláció ellenben minimálisan növekedett

Júniusban leginkább az élelmiszerek, alkoholos és dohánytermékek drágultak, ennek mértéke 11,6 százalék volt. Az éves áremelkedés a kategóriában 12,5 százalékot tett ki. Az energia, élelmiszer, alkoholos és dohánytermékek nélkül számított maginflációnak az előzetes becslések szerint 5,4 százaléknak kellett volna lennie. Ellenben ez 5,5 százalék volt, meghaladva a májusi 5,3 százalékot.

Az 5,5 százalékos maginfláció magasnak mondható, sőt még relatíve közel is van a legutóbbi 5,7 százalékos csúcsértékhez. Ebből kifolyólag az valószínűsíthető, hogy ez Európai Központi Bank (EKB) tovább fog szigorítani monetáris politikáján a közeljövőben.

A májushoz viszonyított fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek, amely megfelelt az előzetes becsléseknek. Havi bázison az árak tekintetében nem ment végbe változás májusban. A havi maginfláció szintén megfelelt a becsléseknek, ez 0,3 százalék volt a májusi 0,2 százalékot követően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük