2024. június 15., szombat

87 milliós bírságot kapott az MBH Bank

Az Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálatának eredményképpen 87 millió forintos bírságot kapott az MBH Bank. A pénzintézetnél számos területen tártak fel hiányosságokat, köztük vállalatirányítási, kockázatkezelési, IT-biztonsági, tőkemegfelelési és értékvesztésképzési, valamint adatszolgáltatási területeken. Ugyan a beazonosított problémák nem jelentenek veszélyt a megbízható működés tekintetében, a jegybank előírta a jogsértések minél hamarabbi megoldását.

Átfogó vizsgálatot hajtott végre az MNB az MBH Banknál

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot hajtott végre az MBH Csoportnál, vagyis az MBH Bank Nyrt.-nél (MBH Bank) és az irányítása alatt álló bankoknál. A csoportszintű vizsgálat során számos hiányosságot tártak fel. 

A vizsgálat során kiderült, hogy késésben van a teljes bankcsoportra vonatkozó szabályozás átvétele a leánybankoknál. Ezen felül hiányos a kiszervezett és a kiszervezésnek nem minősülő tevékenységek nyilvántartása is. Az MBH Csoport nem hajtotta végre a teljes körű monitoringot és az évenkénti kockázatértékelést a kiszervezett tevékenységek tekintetében.

A feltárt problémáknak ez viszont még csak a kezdete. “Az MBH Bank fraud menedzsment szabályzata hiányos, nincs összhangban a csaláskezelési gyakorlattal. Nem egységes a csalásgyanús ügyletek azonosításának banki módszertana, s nem teljes körű a csalásgyanús esemény jelentési gyakorlata. A hitelintézet csoportirányítási szabályzata nincs összhangban a bankcsoport szerkezetével, nincs aktualizálva csoportszintű befektetési politikája és hiányos az egységes, átlátható csoportszintű összeférhetetlenségi nyilvántartása is” – fogalmaz a jegybank közleményében.

Egy sor probléma és hiányosság merült fel

Az ügyfélcsoportok nyilvántartásai hiányosak, mind egyedi, mind pedig csoport szintjén.  Az ügyfélcsoportok feltárására, összerendelésére és felülvizsgálatára szóló belső szabályzat sem volt megfelelő. Mindez nem járul hozzá a monitoring hatékonyságához sem. Szintén problémás a nagykockázatvállalási szabályzat, amelyet naprakésszé kell alakítani. Többek között problémás még 

 • a vállalati ügyfélminősítések felülvizsgálata,
 • a kereskedelmi ingatlanfedezetek határidős értékfelülvizsgálata,
 • a tőkekövetelmények kalkulációja,
 • a likviditásfedezeti mutatóban figyelembe vett likvid eszközök értéke
 • és egy sor más probléma is felmerült.

Az MBH Banknak szükséges az információbiztonsági üzemeltetési szervezetének létszámbővítése, valamint az informatikai biztonsági kockázatelemzést a bankcsoportnak megfelelően kell módosítani. Szintúgy több területen fejlesztendő a felügyelet számára átnyújtott adatok minőségi fejlesztése és a jelentésszolgálat informatikai támogatottsága.

Az MBH Bank mellett a leányok is jócskán kaptak bírságot

A bankcsoport vizsgálata során beazonosított jogsértések következtében a jegybank az MBH Bankot 87 millió forintra bírságolta. Ezen felül a leánybankok sem úszták meg a büntetést:

 • az MBH Befektetési Bankra 13 millió,
 • az MBH Jelzálogbankra 2,8 millió,
 • az Euroleasingre 6 millió,
 • az Euroleasing Ingatlanra 1 millió,
 • a Budapest Lízingre 1,2 millió és
 • a Takarék Faktorra 1 millió forint felügyeleti bírságot határozott meg.

A bírság kiszabásán felül kötelezte az MBH Csoportot, hogy a határozatokban szereplő határidőig tájékoztassák az MNB-t a problémák kiküszöbölésére tett intézkedésekről.

Első hallásra magasnak tűnhet a büntetés, azonban az MBH Banknál súlyosbító tényező volt, hogy a feltárt problémák kockázata magas. Ezen felül szintén súlyosbító körülmény volt, hogy a megelőző felügyeleti vizsgálatok során feltárt problémákat a bank nem orvosolta hiánytalanul.

Ugyanakkor az ügy kapcsán enyhítő körülményként fogalmazta meg a jegybank, hogy a szabályszegések egyszer vagy csak ritkán fordultak elő. Szintén ide sorolható a hitelintézet együttműködő hozzáállása, illetve a problémák kiküszöbölésére megvalósított és tervben lévő lépései. Az MNB szerint a hiányosságok nem gyakoroltak jelentős hatást a banküzemi működésre, az ügyfélkörre, illetve a pénzpiacra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük