2024. április 23., kedd

Hallottál már a kisállat biztosításról? Pedig létezik!

Ha mi megbetegszünk, akkor a társadalombiztosítás miatt jogosultak leszünk számos orvosi ellátásra. A kisállatoknak nincs erre lehetősége, így ha valamilyen balesetet szenvednek el vagy megbetegszenek, akkor az állatorvosi ellátást a gazdának kell finanszírozni. Egy-egy vizsgálat viszont igencsak zsebbe nyúlós lehet, komolyabb problémák és hosszabb kezelések esetén akár több százezer forintba is kerülhet. Jó hírünk van a gazdik számára: ma már a kisállatunkra is köthetünk biztosítást, ami a hirtelen betegségből felmerülő állatorvosi kezelések díját megtéríti.

Miért előnyős a kisállat-biztosítás?

A legtöbb gazdi családtagként tekint kisállatára, legyen az kutya, macska, nyúl vagy éppen hörcsög. Természetesen mindenki szeretné megóvni kis kedvencét, amely könnyedén megtehető a kisállat biztosítással. Az első kisállat biztosítások lakásbiztosítás mellé voltak köthetőek, viszont az AEGON biztosító egy önálló kisállat biztosítási csomagot alkotott meg, ami segít a finanszírozásban a háziállat balesete vagy betegsége esetén. A csomag balesetbiztosítást, illetve néhány csomag felelősségbiztosítást is tartalmaz.

Az AEGON kisállat biztosítása tehát nemcsak a balesettel és betegséggel kapcsolatos kiadásokat téríti meg, hanem néhány csomag a házikedvenc által, másoknak okozott károkat is megfizeti. A biztosító által kínált csomagok előnyei:

 • A betegség és a baleset nem alszik, bármikor lecsaphat kiskedvencünkre. Az egyszerűbb izomrándulástól kezdve egy komolyabb csonttörésig kezdve számos dolog történhet, így a kezelések listája is legalább ilyen hosszú. Az AEGON legolcsóbb kisállat-csomagja is visszatéríti ezeket a költségeket.
 • A betegségek esetében is hasonlóan hosszú a lista: a laborvizsgálatoktól kezdődően az EKG-n át az ultrahangig bármire szükség lehet, ami jelentős kiadást okozhat. Az utókezelés sem pénztárca-barát, viszont a biztosítás ezeknek a költségeit is megtéríti.
 • Kiskedvencünkért vállalni kell a felelősséget. Egy háziállat több formában is okozhat kárt másoknak, amelyet az állattartónak kötelessége megfizetni, így a kisállat-biztosítás ebben is a segítségünkre lehet.

Milyen állatra köthető biztosítás?

Az AEGON kisállat-biztosítás kutyákra és macskákra köthető. Amennyiben csak betegség- és balesetbiztosítást tartalmazó csomagot szeretnénk kötni, ebben az esetben nincs fajtakizárás, minden cicára és kutyusra köthető biztosítás.

Felelősségbiztosítást tartalmazó csomag kizárólag kutyákra köthető, azonban ebben az esetben ez nem érvényes minden kutyafajtára. Az alábbi fajták esetén nem köthető biztosítás:

 • Akita,
 • Argentin dog,
 • Bullterrier,
 • Cane corso,
 • Farkas hybrid,
 • Fila brasileiro,
 • Kanári szigeteki kutya,
 • Pit bullterrier,
 • Staffordshire terrier,
 • Tosa.

Van korbeli megkötés?

A biztosítás azokra a kisállatokra köthető, amelyek 6 hónapnál idősebbek, de 7 évesnél fiatalabbak. Amennyiben az állat biztosítva van, viszont meghaladja a 7 éves kort, akkor a biztosítás a szerződés lejáratáig fennáll.

Szükséges a biztosítandó állatnak mikrochippel rendelkeznie?

A biztosítás kizárólag azon macskákra és kutyákra köthető meg, amelyek rendelkeznek a 11784 szabványnak megfelelő elektronikus (mikrochipes) állatazonosítóval, illetve a kiskedvenc adatait az állatorvos az elektronikus adatbázisban rögzíttette. A szerződés megkötésekor a gazdának meg kell adnia a chip egyedi azonosítóját, ami megtalálható az oltási könyvben is. Ez ma már nem nagy elvárás, hiszen évek óta kötelező a chip-es rendszer.

Melyik állatorvoshoz lehet fordulni?

A kisállatot bármelyik állatorvos kezelheti, aki államilag elismert állatorvosi végzettséggel és működési engedéllyel rendelkezik. Az orvos személyére vonatkozó más előírás nincs.

Meddig érvényes a biztosítás?

A biztosítási szerződés egy évre szól, ami automatikusan meghosszabbodik további egy éves intervallumra. Érdemes tudni, hogy a kötelező védőoltásokat éves szinten be kell adatni az állatnak, ugyanis ha ez nem áll fenn, akkor hiába rendelkezik biztosítással, a biztosító nem fogja megtéríteni az állatorvosi költségeket.

Minden betegség esetén térít a biztosító?

Nem, az erre vonatkozó részletesen előírásokat a biztosítási szabályzat Különös Feltételek rész II/4-es pontja, illetve az I. Melléklet tartalmazza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük