2024. július 19., péntek

Mindenlátó NAV: a Revolut számla sincs biztonságban

Abban az esetben, ha nem fizetjük ki a köztartozásunkat, nem tudjuk azt egy bankszámlával sem megúszni: a Revolut számlára is kerülhet inkasszó – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adóhatóság minden számlát lát, ebbe beletartoznak a külföldön vezetett bankszámlák is. Ebből kifolyólag nem kerülhetjük el a potenciális bankszámla zárolást Revolut, Wise vagy éppen Monzo számláinkkal sem. Ezt bizonyítja a külföldi bankszámlaszámokkal szembeni több százas nagyságrendű behajtás is.

A Revolut, Wise és Monzo számla sem ússza meg a végrehajtást

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében felhívja arra a figyelmet, hogy külföldi számlákkal sem kerülhető el a köztartozás befizetése, ugyanis ezekre is kerülhet inkasszó. A közlemény szerint “Az adózók nagy többségét ez nem fenyegeti, hiszen Magyarországon fölényben vannak a tisztességes, jogkövető állampolgárok.” Sokan viszont arra apellálhatnak, hogy a külföldön vezetett számlákra az adóhatóságnak nincs rálátása. Ebből kifolyólag ezek kikerülnek a hatósági eljárás alól. Ez viszont nem igaz.

Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyan bankfiók nélküli digitális bankok, mint a Revolut. A neobank magyar ügyfélköre már az 1 milliós nagyságrendet is meghaladja. A Revolut, a Wise és a Monzo mind külföldi székhellyel rendelkező bank. Amennyiben ezeknél az intézeteknél kétes ügyletek miatt nyitnak számlát az ügyfelek, akkor csalódhatnak, ugyanis a NAV-nak szintúgy tudomására juthat a számlán tartott vagyon.

A rálátást a határok közötti átjárhatóság biztosítja

“Adóvégrehajtási szempontból ugyanis átjárhatók az országhatárok. Nemzetközi egyezmények és uniós direktíva keretében a magyar illetőségű adózók pénzügyi számláiról automatikusan érkezik információ a NAV-hoz, amit az adóhatóság végrehajtási célokra is felhasználhat.” – áll a közleményben.

a NAV a Revolut számlákra is rálát

Az adóhivatal közleménye szerint a tavalyi évben 87 joghatóságtól kaptak adatot mintegy 870 ezer darab külföldi vezetésű bankszámlát illetően. A legújabb adatok szeptemberben várhatóak. Eszerint hiába rendelkezik az ügyfél külföldi bankszámlával, ha köztartozása van és ezt a felszólítást követően sem rendezi, akkor az adóhatóság inkasszót kérhet az illetékes bankszámlájára. Aki nem hiszi, járjon utána: egy magyar állampolgár jelentősebb összegű köztartozást halmozott fel, viszont az érintettnek Revolut számlája volt. A NAV a litván adóhatóságnál kért a számlára inkasszót, így a köztartozás majdnem teljesen megtérült.

Mintegy 63 millió forint jött be így

Az országok közötti együttműködések igencsak hasznosnak bizonyultak: a NAV megközelítőleg 300 behajtás iránti megkeresést indított. Ez 63 millió forint bevételt hozott a költségvetésnek. A Revolut, mint jelentő pénzügyi intézmény ugyanúgy szolgáltat adatot a litván adóhatóságon keresztül, mint bármely hagyományos bank. Ebből kifolyólag a behajtási jogsegély alól a Revolut és egyéb digitális bankszámlákon tartott jövedelem és vagyon sem jelent kivételt – derül ki az adóhatóság közleményéből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük