2024. május 21., kedd

Júliustól csökkentett díj mellett lesz nyitható az alapszámla

A bárki számára elérhető bankszámla, vagyis az alapszámla költségcsökkentése már régóta a levegőben lógott. Most viszont végre megérkezett a rendelet, miszerint a jelenlegi 3000 ezer forintos díjat egyharmadára, vagyis 1000 forintra csökkenti a kormány. Az 1000 forint a maximálisan kiszabható díjat jelenti, így az is elképzelhető, hogy lesznek olyan bankok, akik ennél alacsonyabb díjszabást fognak alkalmazni. A kedvezőtlen anyagi körülményekkel rendelkezők számára megalkotott kedvezményes bankszámla így már ténylegesen az olcsóbb számlacsomagok közé sorolható.

Az alapszámla új feltételeivel kapcsolatban már januárban megjelent a jogszabály-tervezet

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium már az idei év elején, még januárban közzétette a bármely banknál igényelhető lakossági alapszámla új feltételeire vonatkozó jogszabály-tervezetet. A változtatás elsősorban a számla díjának felső korlátját célozta.

Ez a maximum díj minden év elejével változik a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százalékának megfelelően. Ebből kifolyólag az alapszámla díja idén év elejétől már 3000 forintra emelkedett. Mivel ez a díj havonta fizetendő, így éves szinten ez már 36 ezer forintos költséget jelent, ami pont hogy az alapszámla célját nem teljesíti, hiszen egyáltalán nem kedvező. Bár az infláció miatt a hagyományos bankszámlák költségei is emelkedtek, még akkor is magas az alapszámla havidíja.

A javaslat alapján a jelenlegi 1,5 százalékban megállapított díjat 0,5 százalékra kell csökkenteni. Ez szám szerint azt jelenti, hogy a jelenlegi 3000 forintos maximális havidíját annak egyharmadára, 1000 forintra szükséges csökkenteni.

Július 1-től érvényes az új díjszabás

Az alapszámla a bankszámlák azon típusa, amelyet bárki igényelhet függetlenül attól, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezik. Az alapszámla mellé olyan szolgáltatások is tartoznak, mint az ingyenes bankkártya és utalás, illetve egy meghatározott összegig a készpénzfelvételnek sincs költsége.

A jogszabály-tervezet januári közzétételét követően sokáig nem érkezett a csökkentésre irányuló lépés, viszont március végén megjelent a várva-várt kormányrendelet. Az új díjszabás a kihirdetést követő negyedik hónap első napjától érvényes, így a konstrukció legfeljebb 1000 forint melletti igénylése július 1-től lehetséges.

Az új szabályoknak köszönhetően a bankok jelentős részének mérsékelni kell az alapszámla havidíját. Habár többen nem használják ki a 3000 forintos limitet, még a legolcsóbb konstrukciók is 1000 forint feletti díj mellett igényelhetőek. A díjcsökkentés révén a számla költsége már felvehetné a versenyt a piaci árazású bankszámlákkal is.

Amennyiben a kedvező feltételek miatt elgondolkoztál az alapszámla nyitását, akkor fontos tudnod, hogy alapszámlát csakis abban az esetben nyithatsz, ha nem rendelkezel másik bankszámlával. Ez azt jelenti, hogyha jelenleg van bankszámlád, akkor azt be kell zárni. Az viszont nem kizáró ok, hogy korábban rendelkeztél már valamelyik pénzintézetnél piaci bankszámlával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük