2024. június 13., csütörtök

Így módosul a Revolut és Wise készpénzfelvétel az Erste Banknál

Az Erste Bank április végén úgynevezett eszközhasználati díjat vezetett be. Az intézkedés azokat érintheti, akik külföldi kibocsátású bankkártyával szeretnének készpénzt felvenni Erste ATM-ből. Fontos tudni, hogy a díjat azoknak is meg kell fizetni, akik olyan neobankok ügyfelei, mint a Revolut vagy Wise.

Ne lepődjünk meg, ha a felvételnél díjat számít fel az Erste

Az Erste Bank Hungary Zrt. bankautomatáin (Erste ATM) külföldön (nem Magyarországon) kibocsátott bankkártyával végzett készpénzfelvételi tranzakció után az Erste Bank 1200 Ft eszközhasználati díjat számol fel tranzakciónként – olvasható az Erste Bank tájékoztatásában.

Az eszközhasználati díj minden esetben, a felvenni kívánt készpénz összegétől 1200 forint. Ezt akkor is felszámítja a bank, ha egyébként az előfizetési csomag ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé. A Revolut előfizetési csomagjai ebből a szempontból igencsak előnyösek:

  • a Standard és a Plus csomagoknál havi 75 ezer forint,
  • a Premium csomagnál 150 ezer forint,
  • a Metal csomagnál pedig 300 ezer forint vehető fel költségmentesen.

Tehát bármelyik csomaggal is rendelkezel, betartod az összeghatárt és a 30 naponkénti felvételt, de Erste ATM-ből veszel fel készpénzt, akkor is felszámítják az eszközhasználati díjat. Nem az Erste Bank az első, aki külföldi kártyák esetén valamilyen díjat számít fel. Ugyanakkor mostantól az érintetteknek érdemes odafigyelni erre az újításra. Ha mégis elfelejtenéd, akkor sincsen semmi baj, hiszen az automata a tranzakció végső jóváhagyását megelőzően informál erről. Ebből kifolyólag nem szükséges végigvinni a folyamatot, választhatunk nyugodtam másik ATM-et.

Az erste bank és az eszközhasználati díj

A készpénzfelvétel összege is változik

A Revolut és a Wise ügyfeleinek viszont még egy szigorítással szembe kell nézniük: az egy napon belül felvehető készpénz összegét az Erste 150 ezer forintban maximalizálta. A rendszert nem cselezhetjük ki, ugyanis a korlátozás nem egy automatára vonatkozik, hanem az Erste Bank összes ATM-jére. Ugyanakkor ehhez hasonló szabályozásokat már régen bevezettek a bankok: a pénzintézeteknél eltérő összeget lehet készpénzben felvenni saját, valamint más bank által kibocsátott bankkártya használata esetében.

A magyar számlatulajdonosoknak nem jelentenek az újonnan bevezetett szabályok jelentősebb korlátozást, viszont fontos tudni, hogy az Erste is bevezeti az úgynevezett Dinamikus Pénznem Átváltás szolgáltatást a külföldi kibocsátású bankkártyáknál. Ennek lényege, hogyha az ügyfél forintot szeretne készpénzben felvenni egy más devizanemű számláról, akkor kérheti, hogy a tranzakciónál feltüntetett árfolyamon az ATM-et működtető bank vagy szolgáltató hajtsa végre a konverziót. Az esetek többségében ez nem az ügyfeleknek kedvez, így érdemes az ajánlatot elutasítani.

A Dinamikus Pénznem Átváltás ezeknél a devizanemeknél lehetséges: USD, EUR, CHF, AUD, CAD, DKK, GBP, JPY, NOK, PLN, RON, SEK.

A Revolut és a Wise kártyákkal az ügyfelek nagyobb része forintot vesz fel saját forintszámlájáról, így ezekben az esetekben nincs szükség átváltásra sem. Ha viszont mégis szükséges a váltás, akkor érdemes azt kérni, hogy a Revolut vagy a Wise bonyolítsa le az átváltást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük